Studenthuset vinner Årets Bygge 2020

NYHET, Bild Östergötland, Linköping.

Tidningen Byggindustrins tävling Årets Bygge är avgjord. Det är ett projekt som har präglats av mycket god samverkan mellan alla aktörer som nu vinner branschens mest prestigefyllda pris.

  • Studenthuset på Campus Valla i Linköping har haft en tajt budget och tydlig kostnadsstyrning. En föredömlig byggprocess har möjliggjorts tack vare en gemensam vision, från förarbetet ända fram till färdig byggnad. Innovativa digitala metoder har använts. Samtidigt har återbruket av inredning från äldre byggnader på Linköpings universitet varit omfattande. Studenthusets höga ambitioner gör att den har certifierats enligt Miljöbyggnad Guld.
  • Byggbranschens ledande nyhetstidning Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:
  • “Den tornar upp sig som en röd koloss på Linköpings universitets campusområde. Byggnaden sticker ut när det gäller såväl form och färg som storlek. Studenthuset rymmer universitetets bibliotek, men även restaurang, studieplatser och arbetsplatser för de som arbetar med servicefunktioner som studenthälsa och studievägledning. Kort och gott en ny samlingsplats för studenterna på campus.”
  • Byggherre är Akademiska Hus, entreprenör är Peab Sverige och arkitekt är White. Totalkostnaden landade på 460 miljoner kronor.
  • Motivering:
  • “En tydlig gemensam vision, följd av samverkan mellan alla aktörer, har präglat genomförandet. Projektet har genomsyrats av innovativa lösningar, där bland annat BIM-projektering och parametrisk design har använts på riktigt. En mycket tydlig kostnadsstyrning har möjliggjort den låga byggkostnaden. Vinnaren har fått högst betyg inom samtliga av Årets Bygges bedömningskriterier. Arbetsglädje, stolthet och gott ledarskap har bidragit till att Studenthuset i Linköping nu kan titulera sig som vinnare av Årets Bygge 2020.”

Om Årets Bygge: Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris och sätter fokus på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år. Årets Bygge lyfter exempel på det bästa sektorn presterar utifrån ett helhetsperspektiv gällande kriterierna samverkan, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, säkerhet och teknik/innovation. Totalt har 10 projekt som färdigställts under 2019 nominerats. Därefter har juryn utsett en vinnare. Årets Bygge arrangeras av tidningen Byggindustrin.

Se alla nominerade projekt här

Juryn för Årets Bygge 2020

Ruben Aronsson, vd, Stockholms Byggnadsförening, ordförande

Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Sveriges Byggindustrier

Ola Månsson, vd, Installatörsföretagen

Olle Samuelson, adjungerad professor, Luleå tekniska universitet

Monica von Schmalensee, arkitekt och partner, White (Har ej deltagit i beslutet)

Tommy Lenberg, vd, Byggherrarna

Urban Månsson, vd, Svensk Byggtjänst

Kajsa Hessel, ordförande, Byggcheferna

Lotta Werner Flyborg, vd, SGBC

error: