Sångsvanens spektakulära återkomst skildras i ny bok

Fotografi, Bild Östergötland

Sångsvanen kom till Sverige flera tusen år före människan, men för hundra år sedan fanns bara omkring 20 par kvar. I den nya boken Sångsvan – Tillbaka i ljuset skildrar fotografen Jonas Classon och författaren Anna Froster sångsvanens väg tillbaka från utrotningshotad till att numera fylla vårhimlen med sjungande hopp. 

Det var en marsmorgon i tonåren som Jonas Classon för första gången fick upp ögonen för sångsvanarnas himlastormande ankomst till sjön Tysslingen hemma i Närke. Detta efter att ha spenderat flera år på sjukhus.

– De kom med hopp om vår – och ett nytt liv som fågelfotograf, säger Jonas Classon. 

Tysslingen, beläget bara ett par mil från Jonas hem utanför Kumla, är norra Europas största rastplats för sångsvanar på våren. Det var här han blev fotograf och det har han sångsvanarna att tacka för. Varje vår i över tio år har han stått där vid sjökanten med kameran och välkomnat dem.

– Det är utvecklande att fotografera samma motiv dag efter dag, år efter år. Det har tvingat mig att utveckla mitt bildseende. Det är också lite nostalgiskt, att få välkomna fåglarna som för länge sedan öppnade fönstret till en ny värld.

Sedan dess har han gjort internationell karriär som fågelfotograf, samtidigt som han följt och skildrat sångsvanarnas liv på nära håll, från den norrländska ödemarkens stora fjällvärld och tillbaka i ljuset på Närkeslätten. Och passionen är fortfarande lika stark.

– Snart kommer de tillbaka igen och då är jag där. Det blir ingen vår utan att få möta svanarna.

Tio års bildmaterial sammanställs nu i boken Sångsvan – Tillbaka i ljuset. 

– Rent fotografiskt är sångsvanen väldigt vacker, med ett vingspann på över två meter och den vita fjäderdräkten som reflekterar solstrålarna. För mig är den en symbol för ljus och återkomst. Eftersom jag spenderat tiotusentals timmar med sångsvanar har jag byggt upp en unik relation till dem, vilket jag hoppas återspeglas i bilderna. 

Denna skimrande bok är en kärleksfull och vacker skildring av sångsvanen. Här berättas framgångssagan om hur en mytomspunnen fågel kom tillbaka från att för hundra år sedan balanserat på randen till utrotning till att det idag behövs särskilda skrämselkonsulenter som jagar bort sångsvanar från böndernas grödor. 

Författarna beskriver även svanens kulturella särställning och hur människor sett på den populära fågeln under historiens gång. Boken innehåller också personliga skildringar om fascinationen som funnits kring sångsvanar sedan urminnes tider.    

– Det är himlastormande att betänka, att om vi bara slutar göra livet helt omöjligt för en art så kommer den tillbaka. Sångsvanen var ingen svår ödemarksfågel. Den hade inga romantiska krav på fria horisonter och hjortronblommor – bara det finns någon chans att överleva så tar svanarna den, skriver Anna Froster i boken. 

Jonas Classon är mångfaldigt prisbelönt fotograf och har följt sångsvanarnas återkomst varje vår i mer än halva sitt liv. Genom böcker som Sångsvan, Svart Album och Lappuggla vill han bygga broar mellan människor och natur. Hans bilder har ställts ut i hela världen och har vunnit flera internationella priser. www.jonasclasson.se 

Anna Froster är biolog, journalist och författare. Hon skriver om natur och miljö sedan 2008, bland annat för Sveriges Natur och Forskning & Framsteg. Sedan tidigare har hon skrivit tio böcker, däribland Lappuggla, Svamparnas förunderliga liv, Vatten – om att värdera det ovärderliga och Tivedens nationalpark – från urtid till trolltid. www.froster.se

Sångsvan. Foto Jonas Classon
Sångsvan. Foto Jonas Classon
Sångsvan. Foto Jonas Classon
Fotograf Jonas Classon
Sångsvan-omslaget.
Fotograf Jonas Classon och författare Anna Froster
Fotograf Jonas Classon
error: