Väderbilden, juli: Magisk supermåne på besök

Väderbilden, Bild Östergötland, Motala.

Det var en magisk syn vid 23-tiden under gårdagskvällen då supermånen gick upp över sjön Boren i Motala. Supermånen gjorde sitt sista besök för året. Årets uppvisning av månen var perfekt med klar himmel över stora delar av Götaland och Svealand, Norrland hade däremot mycket moln på himmeln och där var det kanske svårare att se den. En supermåne är hela 14 % större än en vanlig måne, så kallad micromåne, och ser som störst ut närmast horisonten. Den lyser även 30 % starkare än micromånen. I år har supermånen synts till vid två tillfällen, i mitten på juni och under gårdagskvällen. Men nu får man hålla sig ända till augusti 2023 för att se den nästa gång, om vädret tillåter vill säga.

MOTALA 20220713 Supermånen på uppgång över sjön Boren under den sena onsdagskvällen. Foto Jeppe Gustafsson
error: