Motala: Rut, 103, blev världens äldsta tandemhoppare

Nyhetsbilden, Bild Östergötland, Motala

Rut är damen med ruter i. Under söndagseftermiddagen kunde 103-åriga Rut Larsson, från Mjölby, titulera sig som världens äldsta tandemhoppare då hon genomfört ett tandemhopp ovanför Skärstads flygfält strax utanför Motala.

  • I slutet av Första världskriget och precis innan spanska sjukans utbrott föddes Rut Larsson (Carlsson) år 1918. Hon har levt ett intensivt liv och hunnit vara med om mycket under sina 103 år på jorden. Hon växte upp på landsbygden utanför Mjölby där hon bor än idag och kampen för allmän rösträtt pågick för fullt i Sverige. Hon har alltid haft ett intresse för att sjunga och sjunger fortfarande i kör. I vintras uppträdde hon som en av kanske Sveriges äldsta lucior och hon kan även återberätta när den första radiomottagaren kom till hennes hemort.
  • När Rut närmade sig 90-år bestämde hon sig för att hon ville lära sig mer om flygning. Sedan dess har hon testat på ballongflygning, ”skärmflygning” och fallskärm som hon hoppade första gången år 2020. Rut men även många andra var inställda på att hon skulle ta världsrekord men när vädret blev dåligt och den då, 103-åriga Amerikanskan Kathryn Hodges, slog rekord satte det stopp för Rut. På sin 90-årsdag flög hon skärmflyg och när hon fyllde 95 år flög hon segelflyg, det skriver Bonnier fakta i ett pressmeddelande.
  • Så strax efter kl 15.30 på söndagen kunde hon titulera sig som världens äldsta tandemhoppare. Efter hoppet möttes hon av släkt och vänner på flygfältet där det dukats upp med champagne inför representanten från Guiness rekordbok, som delade ut diplom för hennes stora bedrift.
  • -Efter det här ska jag hem och fira med tårta, säger Rut med ett stort leende innan de lämnar Skärstad flygfält.
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Här får hon håret kammat av dottern Ulla Eriksson Bergman, sonen Per till vänster. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Här med dottern Ulla Eriksson Bergman. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Här med dottern Ulla Eriksson Bergman och sonen Per. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Hon ska hoppa tandemhopp med Joackim Johansson från Linköpings fallskärmsklubb. Joppe De Kort ska filma hoppet. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Hon ska hoppa tandemhopp med Joackim Johansson från Linköpings fallskärmsklubb. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Hon ska hoppa tandemhopp med Joackim Johansson från Linköpings fallskärmsklubb. Här lyfter planet. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Hon ska hoppa tandemhopp med Joackim Johansson från Linköpings fallskärmsklubb. Här hoppar dom. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Åskådare. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Här hoppar hon tandemhopp med Joackim Johansson från Linköpings fallskärmsklubb. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Hon ska hoppa tandemhopp med Joackim Johansson från Linköpings fallskärmsklubb. Här landar de efter hoppet. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Hon ska hoppa tandemhopp med Joackim Johansson från Linköpings fallskärmsklubb. Här landar de efter hoppet. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Här hjälper sonen Per henne med rullatorn efter det lyckade hoppet. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Hon ska hoppa tandemhopp med Joackim Johansson från Linköpings fallskärmsklubb. Här har får hon certifikatet med världsrekordet som världen äldsta fallskärmshoppare av Joanne Brent, kontrollant på Guiness world records och firar med champagne med hopparna. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
MOTALA 20220529 103-årige Rut Larsson från Mjölby har en dröm att bli världens äldsta fallskärmshoppare. På Mors dag ska hon hoppa fallskärm för andra gången i sitt liv på Linköpings Fallskärmsklubb i Motala och slå amerikanskan Kathryn Hodges rekord från 2020. Vänner och familj sjunger “Upp och prova dina vingar” enligt Ruts önskemål efter det lyckade hoppet. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
error: