Årets bild: Se alla vinnarnas bilder här!

Fotografi, Bild Östergötland

Årets Bild är Sveriges största och mest prestigefyllda pris för bildjournalister i Sverige. Priset har delats ut årligen sedan 1942. I år delades pris ut i hela 18 kategorier. Se vinnarna och deras bilder nedan.

Årets bild

Som en stillbild ur en science fiction film illustrerar bilden året 2020. Scener som vi aldrig har sett för blev en vardag för många. Sjukvårdspersonal i helt täckande dräkter, förebyggande för att skydda dem från ett virus som har lamslagit världen.

Årets Bild-juryn
Hon klarade den livsfarliga flytten från ambulansflyget till specialambulansens bår. Nu kommer nästa kritiska moment: att flyttas in på Södersjukhuset och kopplas upp mot respirator. Det blir tredje gången idag som patienten tvingas få nya lungor.
Foto Staffan Löwstedt / SvD

Årets fotograf

En bild från bakre rad. Donald Trump satsar stort på att ta hem den viktiga delstaten Pennsylvania. Pennsylvania är en klassisk vågmästarstat där många väljare pendlar mellan Demokraterna och Republikanerna. Burton Pennsylvania, USA, 31 oktober 2020.
Foto Lotta Härdelin / DN

Årets reportage

Öresund 27 december 2019. Torsken i Östersjön är hotad. Och med den fiskarna. En handfull torsktrålare och något fler garnbåtar finns kvar längs den svenska Östersjökusten. Frågan är hur många som finns kvar när torskfiskestoppet som inleddes 2019 hävs. André Nilsson 24 är från Hörvik är garnfiskare och fiskar under stoppet i Öresund. André har kört sin egen båt sedan han var femton och har aldrig velat jobba med något annat.
Foto Anders Hansson / DN

Årets Rookie

Lantbrukaren Caroline, tillsammans med sin pappa Sten som själv är gammal mjölkbonde och hjälper henne på gården. Till ett projekt om småskaligt lantbruk och en arbetet för den livsstil som det är.
Foto Josefine Stenersen / Nordens Fotoskola / Frilans

Nyhetsreportage Inrikes

Hittills har nästan 10 000 människor dött av Covid-19 i Sverige avlidit. Fulla bårhus, överbelastad sjukvård, människor som dör och begravs ensamma. Men även hopp, kärlek och omsorg. En resa i Coronans land. Inger Gabrielsson Brus har överlevt viruset och körs från sjukhuset till hemmet i Tyresö. När Inger berättar att hon just har mist sin make och inte har någon att komma hem till kan sjuktransportören Malin Öhman inte hålla tårarna tillbaka. Chauffören försöker trösta.
Foto Paul Hansen / DN

Nyhetsbild Inrikes

Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Läkaren Julia håller just nu på tillsammans med sina kollegor på att rädda ett liv. Patientens syrenivå rasade plötsligt till livshotande nivåer och man gör nu allt man kan för att inte patienten ska dö. Mitt i mot ligger en annan patient och ser skräckslaget på.
Foto Niclas Hammarström / Expressen

Vardagsliv Inrikes

80-åriga Mona och Lill bröt sin påtvingade ensamhet i hemmet med en två timmar lång coronafika i trapphuset i Sollentuna. Lills dotter Leila viftar regelbundet med en skidstav för att få igång sensorn till taklampan när belysningen slocknar i trappen.
Foto Annette Nantell / DN

Vardagslivsreportage Inrikes

Ester Barinaga, Professor. Pingisbordet. ”Barnen är lite sura för att de inte kan spela pingis men fördelen är att jag har mycket plats och kan sprida ut mina papper. Nackdelen är att det är lite kallt och man sitter inte bra. Ryggen börjar göra ont.”
Foto Daniel Nilsson / Frilans

Porträttreportage

Fårorna i ansiktet lägger sig djupa och röda. Märken som knappt hinner försvinna, innan de är tillbaka igen. Under större delen av 2020 kämpade och kämpar Sverige mot coronaviruset. Och i frontlinjen står vårdpersonalen. För dem är det inte bara den livsviktiga skyddsutrustningen som sätter sina spår.
Foto Andreas Bardell/ Aftonbladet

Porträttbild

Stockholms Sjukhem Kenneth Lindström, 66, vårdas på Stockholms Sjukhem efter sviterna från sin corona. Han låg nedsövd i respirator i flera veckor och får nu lära sig att gå, andas, äta och våga sova igen.
Foto Niclas Hammarström / Expressen

Sportreportage

89-årige Lennart Ödén följer sitt favoritlag från trappstegen. I över 80 år har han följt Jönköpings Södra – men aldrig så här. När fotbollsarenorna i Sverige inte släpper in publik är det svårt att följa sitt lag, om man inte har tillgång till rätt tv-kanal. Det har inte Lennart. Han löser det på annat sätt. Bredvid står Birger Andersson och kikar genom ett hål för att se matchen så gott det går.
Foto Robert Eriksson / Jönköpings-Posten

Sportbild

En man står på sin cykel för att se över staketet när Armand Duplantis vinner herrarnas stavhopp på 5,72 meter i friidrottstävlingen Karlstad GP den 8 juli 2020 på Tingvalla IP. På grund av Corona-pandemin tillåts ingen publik på arenan.
Foto Pontus Orre / Frilans / Aftonbladet

Nyhetsreportage-Utrikes

Mitt under pandemin och valrörelsen skakas USA av rekordstora bränder. Hundratusentals amerikaner blir hemlösa. Kalifornien som slutdestination för den amerikanska drömmen framstår nu snarare som vändplatsen. 1. Det ser ut som ett mirakel, när Laura Colgate återvänder hem till Valley of the Moon. Mitt i det öde svarta landskapet, bland alla ruinerna, har hästen Naughty klarat sig undan lågorna.
Foto Anette Nantell / DN

Nyhetsbild Utrikes

En kvinna som dött under coronapandemin ligger i en kista i samband med en begravningsceremoni på Daniel J. Schaefer Funeral Home den 20 april 2020 i Brooklyn, New York, USA. Det fåtal stolar som är utplacerade i rummet är åtskiljda minst två meter från varandra för att skydda anhöriga från covid-19. Fram till den dagen hade 14 347 personer i delstaten dött av viruset.
Foto Joel Marklund / Bildbyrån

Vardagslivsreportage Utrikes

Trots Europas stängda gränser efter 2015 års flyktingströmmar har Bihac, en liten sömning stad i norra Bosnien, haft ett stort inflöde av migranter som försöker ta sig till Kroatien och EU. I det inofficiella lägret No Camp finns saknas vatten. Dricksvatten hämtas vid en bensinstation. Mohammad, 16 år från Afghanistan, och några vänner badar ett par gånger i veckan i den iskalla floden.
Foto Anders Hansson / DN

Vardagslivsbild Utrikes

Koalorna i Noaks ark Kangaroo Islands djurliv är så unikt att ön brukar kallas Noaks ark. I början av 2020 brann nästan halva arken upp. Flera sällsynta djurarter som bara fanns här riskerade att utrotas. 85% av koalornas naturliga hemvist påverkades av skogsbränderna och eucalyptusbladen, koalornas föda, sveptes med lågorna. Extremvädret som lade grunden för bränderna förutspås öka i omfattning kommande år. 01 En brännskadad koala i en förkolnad eukalyptusskog utanför Parndana på Kangaroo Island. Öns djurliv är så unikt att den brukar kallas Noaks ark. I början av 2020 brann 48% av ön upp och hälften av de cirka 50 000 koalorna dog. 12 januari, 2020.
Foto Lotta Härdelin / DN
error: