Nyheter i korthet, onsdag: Nattens larm- Obebott hus brann i Väderstad

Nyheter i korthet, Bild Östergötland

Onsdag, 12:18- Norrköping: Förintelsens minnesdag blir digital i år

 • Varje år anordnar Norrköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping Demokrati- och människovärdedagar. Eftersom pandemin gör att man inte kan träffas som vanligt blir årets dagar digitala. Förintelsens minnesdag, onsdag 27 januari, utgör det första digitala arrangemanget under veckan, det skriver Norrköpings kommun.

Onsdag, 12:16- Här är Östergötlands största klimatutmaningar

 • Klimatförändringen ökar risken för negativ påverkan på samhället. Nu har Länsstyrelsen Östergötland analyserat och pekat ut tre områden som länet behöver fokusera på för att begränsa effekterna av ett förändrat klimat, det skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
 • Länsstyrelsen Östergötland har tagit beslut om en handlingsplan för att möta och begränsa effekter av klimatförändringarna. Handlingsplanen gäller för åren 2021–2025 och visar vilka åtgärder som behöver genomföras i länet samt vilka av dessa som Länsstyrelsen tar ansvar för att genomföra.

Några exempel på åtgärder som behöver genomföras:

 • Tätorter. Två stora utmaningar att hantera är allt kraftigare skyfall och värmeböljor. Lämpliga åtgärder är att ge plats för vatten och grönska på bekostnad av asfalt och betong.
 • Areella näringar. För jord- och skogsbruk blir rätt mängd vatten vid rätt tillfälle en stor utmaning i ett klimat som blir både blötare och torrare. Rätt växt på rätt plats samt anpassade brukningsmetoder blir avgörande åtgärder.
 • Biologisk mångfald. Den biologiska mångfalden hotas av ett förändrat klimat samtidigt som den biologiska mångfalden också är viktig för att hejda klimatförändringen. Här behövs tydliga strategier för hur den biologiska mångfalden ska kunna bevaras.
 • Vattenförsörjning. Det är viktigt att säkerställa vattentillgång av rätt kvalitet för dricksvatten och vatten för andra behov såsom till industrin, de areella näringarna och till de akvatiska ekosystemen. Området kräver många åtgärder i samverkan. Ett första steg är att få koll på alla vattenuttag som sker. Krävs också vattenbesparande åtgärder och åtgärder som håller kvar vatten i landskapet.

Onsdag, 11:54- Nattens larmObebott hus brann i Väderstad

 • Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 30-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen har gripits, en har omhändertagits för berusning/ordningsstörning och en har fått följa med för provtagning på grund av misstänkt drogpåverkan, det skriver polisens presstalesperson Thomas Agnevik på polisens sida.
 • 01.28 polisen fick samtal om att en person tidigare hade rånats på Gamla Övägen i Norrköping. Polisen åkte till platsen och spanade men då hade den misstänkte lämnat området. Polisen påbörjade en utredning om rån efter att det har visat sig att en person hade blivit rånad på en väska med arbetsmaterial.
 • 01.39 polisen fick samtal om misstänkt inbrott på ett café på Smedjegatan i Norrköping. Polisen åkte till platsen och det visade sig stämma, en glasruta hade krossats. Polisen har påbörjat en utredning om stöld genom inbrott utan någon misstänkt. Det är ännu inte fastställt vad som stulits.
 • 02.44 polisen fick samtal om brand i byggnad utanför Väderstad. Det visade sig vara ett obebott hus som brann. Polisen har påbörjat en utredning om mordbrand.

Det finns inga andra brott eller allvarliga händelser att rapportera om.

Räddningstjänstens larm:

 • 19 januari 23:16 Rv 32 – Boxholm. Trafikolycka. Två bilar i kollision, två personer drabbade. Uppdatering 23:30– Totalstopp båda riktningar. en drabbad kvar i ett fordon. Uppdatering 23:41-Räddningstjänsten Boxholm arbetar med losstagning av en patient, helstopp fortfarande i båda riktningar.
 • 02:41 Strax väster om Väderstad – Mjölby. Brand i byggnad. Larm inkommer om övertänd villa strax utanför Väderstad utmed gamla E4:an. Uppdatering 03:01- Villan är helt övertänd och kommer brinna ner till grunden
 • 03:03 Braviken sågverk – Norrköping. Automatlarm.
error: