Nyheter i korthet, måndag: Beslut om böter för brott mot pandemilagen

Nyheter i korthet, Bild Östergötland

Måndag, 19:33- Beslut om böter för brott mot pandemilagen

 • Riksåklagaren har beslutat att brott mot föreskrifter som kan komma att meddelas med anledning av den tillfälliga covid-19-lagen ska innebära 2 000 kronor i ordningsbot, det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
 • I förra veckan skickade riksåklagaren ut ett förslag på remiss om ordningsböter på 2 000 kronor för brott mot sådana föreskrifter som regeringen eller kommuner kan komma att utfärda med anledning av den tillfälliga covid-19-lagen. I princip alla remissinstanser bifaller förslaget eller har inget att invända. De nya böterna börjar gälla den 27 januari.

Måndag, 19:22- Här är de nominerade till Idrottsgalan 2021

Årets kvinnliga idrottare

Isabelle Haak – volleyboll
Sandra Näslund – skicross
Linn Svahn – längdskidor
Anna Wijk – innebandy

Vinnare förra året: Tove Alexandersson

Årets manliga idrottare

Armand Duplantis – friidrott, stavhopp
Victor Hedman – ishockey
Zlatan Ibrahimović – fotboll
Daniel Ståhl – friidrott, diskus

Vinnare förra året: Daniel Ståhl

Årets lag

Damlandslaget – fotboll
Damlandslaget – innebandy
Lag Edin – curling
Lag Hasselborg – curling

Vinnare förra året: Damstafettlaget, längdskidor

Årets nykomling

Khamzat Chimaev – MMA
Julia Engström – golf
Dejan Kulusevski – fotboll
Emil Millán de la Oliva – friidrott, långdistanslöpning

Vinnare förra året: Frida Karlsson

Årets ledare

Henrik Ankarcrona – ridsport, hoppning
Helena & Greg Duplantis – friidrott, stavhopp
Johannes Lukas – skidskytte
Karin Torneklint – friidrott

Vinnare förra året: Peter Gerhardsson

Årets prestation

Armand Duplantis – friidrott, stavhopp
Henrik Harlaut – freeskiing
Frida Karlsson – längdskidor
Felix Rosenqvist – bilsport, racing

Måndag, 13:06- Stödnivåerna höjs för enskilda näringsidkare

 • Omsättningsstödet till enskilda näringsidkare kommer att förlängas och få höjda stödnivåer. Dessutom införs ett nytt särskilt omsättningsstöd som riktar sig till handelsbolag. Stöden kommer fortsatt att handläggas av länsstyrelserna, det skriver Länsstyrelsen.
 • Omsättningsstödet till enskilda näringsidkare omfattar enligt den nu gällande förordningen tiden mars till juli 2020. Till följd av höstens utveckling av den pågående pandemin har regeringen nu meddelat att stödet kommer att förlängas till att även omfatta tiden augusti 2020 till februari 2021.
 • Regeringen kommer även att införa ett särskilt omsättningsstöd riktat till handelsbolag, inklusive kommanditbolag, med minst en fysisk person som delägare. Det stödet kommer att utformas på motsvarande sätt som omsättningsstödet till enskilda näringsidkare. Länsstyrelserna kommer att handlägga och besluta om både det förlängda omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och det särskilda omsättningsstödet riktat till handelsbolag.
 • De båda stöden kommer att gå att söka först när nya förordningar har beslutats av regeringen. Länsstyrelsens webbplats uppdateras löpande med ny information om stödet.

Måndag, 13:02- Kokain för 67 miljoner doldes i kolpulver

 • Två män från Nederländerna åtalas för ett raffinerat försök att smuggla in kokain till Sverige med hjälp av en koltransport till Frihamnen i Stockholm. I en container från Colombia med 27 ton antracitkol hittade Tullverkets personal kolpulver uppblandat med kokain som i ren form skulle motsvara nästan 20 kilo av drogen, det skriver Tullverket.
Bland 500 säckar med antracitkol från Colombia hittade Tullverket sex säckar som innehöll kolpulver uppblandat med kokain värt 67 miljoner kronor.
Foto Tullverket

Måndag, 12:55- Beslut om handlingsplan efter IVO:s granskning av ärende med avliden flicka

 • På onsdagens möte väntas socialnämnden ta beslut om socialkontorets förslag till handlingsplan efter IVOs granskning av ärendet där en flicka som tidigare varit placerad av socialnämnden avled, ett ärende som gått under namnet Lilla hjärtat. Socialnämnden fick kritik och fick till den 1 februari på sig att svara på kritiken och meddela vilka åtgärder som ska genomföras.
 • – Socialnämnden gav oss i uppdrag att ta fram en handlingsplan som svar på de brister IVO kom fram till. Jag ser att stora delar av vår verksamhet har varit involverad i arbetet med att se över vad vi kan göra annorlunda. Det känns bra att se det engagemang medarbetarna visar när det gäller att vilja bidra till en utveckling och en förbättring av vår verksamhet, säger Yvonne Thilander, direktör för socialkontoret i ett pressmeddelande.

Förbättringsarbetet kommer ske i en process om tre steg;

1, Utbildning gällande lagstiftning samt handläggning och dokumentation.

2, Revidering och upprättande av handläggarstöd och metodstöd.

3, Implementering utifrån genomförda utbildningar och framtaget handläggar- och metodstöd.

Måndag, 12:54- Norrköping: Omfattande spårbyte på Nygatan

 • Spårvagnsspåren på Nygatan är slitna och behöver ersättas med nya. Arbetet kommer att påverka trafik och framkomlighet i stor utsträckning när Nygatan stängs av i olika omgångar mellan april och november 2021, det skriver Norrköpings kommun i ett pressmeddelande.

Måndag, 12:22- Polisen: Personrån i Norrköping under måndagsmorgonen

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 45 ärenden mellan klockan 22 och 06, det skriver polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg på polisens sida.

 • 00:40 Polisen larmades till en butik i centrala Norrköping med anledning av ett inbrott. Någon, eller några, hade krossat en ruta till lokalen. Vad som har tillgripits är oklart. Platsen spärrades av. En anmälan om stöld genom inbrott upprättades.
 • 04:03 Polisen larmades till ett företag i centrala Mjölby med anledning av ett pågående inbrott. Polis och väktare åkte till platsen, men ingen misstänkt gärningsperson fanns kvar. Efter utredningsåtgärder kunde polisen gripa tre personer som befann sig i en lägenhet. I lägenheten fanns stöldgods från företaget. De gripna är en kvinna i 30-årsåldern, en man i 30-årsåldern samt en man i 40-årsåldern. Samtliga greps misstänkta för stöld genom inbrott.
 • 04:50 Polisen larmades till centrala Norrköping med anledning av ett personrån utomhus. En gärningsperson rånade en man, som är i 30-årsåldern, på hans tillhörigheter. Gärningspersonen ska ha visat upp ett vapenliknande föremål för den drabbade i samband med rånet. Ingen person ska ha skadats fysiskt i samband med händelsen. En anmälan om grovt rån kommer att skrivas. I nuläget finns ingen frihetsberövad i ärendet.
 • Polispatrullerna har också hanterat rutinärenden exempelvis viltolyckor och trafikkontroller.

Räddningstjänstens larm:

 • 00:34 Ståthögavägen – Norrköping. Trafikolycka. En personbil har av okänd anledning kört in i en betongvägg i låg hastighet. En person drabbad och personen har gått ut ur fordonet. Bilen står vid sidan av vägen. Begränsad framkomlighet på platsen. Uppdatering 00:45- Räddningstjänsten har flyttat fordonet från vägen och det är oklart om den drabbade följer med ambulansen. Uppdatering 00:51- Den drabbade följer med ambulansen och räddningstjänsten lämnar platsen.
error: