Nyheter i korthet, tisdag: Då öppnar Linköpings bibliotek igen

Nyheter i korthet, Bild Östergötland

Tisdag, 11:59- Då öppnar Linköpings bibliotek igen

  • Huvudbiblioteket kommer att öppnas den 18 januari, det skriver Linköpings kommun på sin sida.
  • Öpnningen sker med tydliga restriktioner och att antalet besökare kommer att begränsas.
  • – Vi förbereder för att öppna på måndag den 18 januari. Det ska göras på ett smittsäkert sätt och enligt den nya pandemilagen. Det innebär att vi kommer begränsa det maximala antalet besökare till femtio personer och vi kommer att ha tydliga markeringar och system för att ha kontroll på lokalen. Dessutom finns väktare på plats, säger Marie Sääf, bibliotekschef, i ett uttalande på kommunens sida.
LINKÖPING 20201030 Som följd av Region Östergötlands nya restriktioner, från gårdagen, stänger nu flera kommuner sina offentliga verksamheter. Här är det biblioteket i Linköping (Linköpings Stadsbibliotek) som stängt sina lokaler. Foto Jeppe Gustafsson / TT / Kod 71935

Tisdag, 11:53- 58-åring anhållen för gårdagens människorov

  • Efter gårdagens händelse då en person misstänktes vara utsatt för människorov så anhölls under tisdagen en 58-årig man, det skriver Öst media.
  • Bakgrunden är händelsen från gårdagen där en man i 50-årsåldern tvingades med och sedan upptäcktes han vid Beatelund strax utanför Linköping. Mannen var skadad och fördes till sjukhus.
  • Flera personer är misstänkta för brottet och söks nu av polisen.

Tisdag, 09:30: RÅ föreslår böter på 2 000 kronor för den som överträder vissa regler i pandemilagen

  • Riksåklagaren föreslår att överträdelser av vissa föreskrifter som kan komma att meddelas enligt den tillfälliga covid-19-lagen ska ge 2 000 kronor i böter vid ordningsbot som utfärdas av polisen, det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
  • Den 8 januari fattade riksdagen beslut om den tillfälliga covid-19-lagen, som ger regeringen och i vissa fall kommuner möjlighet att utfärda straffsanktionerade föreskrifter som riktar sig mot enskilda personer. Föreskrifterna kan röra förbud mot att vistas på vissa platser (parker, badplatser m.m.) och förbud mot att samlas i sällskap av en viss storlek. Personer som överträder föreskrifterna kan dömas till penningböter.
  • Riksåklagaren föreslår att överträdelser av de föreskrifter som kan komma att utfärdas enligt covid-19-lagen ska innebära 2 000 kronor i böter vid ordningsbot, som är en bot som kan utfärdas av polisen direkt på plats. En godkänd ordningsbot är jämställd med en dom som vunnit laga kraft.
  • Förslaget ska nu remitteras till berörda myndigheter. Remisstiden blir kort, så att beslut preliminärt kan fattas redan den 18 januari och de nya bötesbeloppen träda i kraft den 27 januari 2021.
error: