BILDSPEL MED GAMLA MOTALA-BILDER: Fotografen Åke Svensson om nya boken
Fotografi, Bild Östergötland, Motala.
Motala Musei- och hembygdsförening ger nu ut en sjätte bildbok om Motalas historia. Motalafotografen Åke Svensson står för redigering, text och bilder. Boken finns nu att köpa på Ica Maxi i Motala.
En bild säger mer än tusen ord. Ett slitet uttryck kanske- men ofta talande. Motalafotografen Åke Svensson håller med:
– Även om jag jobbat som både fotograf och skribent så talar intressanta bilder till oss på ett annat sätt. Betraktare av bilder kan fantisera och sätta egna ord till bilder, berättar han.
Åke har haft tillgång till gamla bilder i hela sitt liv, hans pappa var en glad amatörfotograf och dokumenterade sitt yrke som vägbyggare och sin vardag i övrigt. För många Motalabor är Åke ett välkänt ansikte. Han började som fotograf /skribent på Motala Tidning i slutet på 50-talet. På 70-talet startade han eget bolag och jobbade bland annat som fotograf för Expressen och en rad kända storföretag på orten. Ett långt yrkesliv som fotograf har skapat ett enormt bildarkiv som nu Åke har skänkt till Motala- Musei- och Hembygdsförening.
– Jag har alltid haft en viss ordning på mina negativ och har dessutom varit verksam sedan slutet på 50-talet. Till slut blir det en hel del bilder att ta hand om. Vid ett tillfälle räknade jag ut att jag hade en miljon bilder i garderoberna hemma, vilket var ohållbart i längden, med tanke på mängden. Man måste ju även kunna använda gamla bilder och se tillbaka historiskt. Då ville jag skänkta mitt arkiv till Motala- Musei- och Hembygdsförening, som tacksamt tog emot alla negativ.
Lysrörslampan får tillfälligt fungera som ljusbord. Foto Jeppe Gustafsson
Vid den tiden uppkom iden att göra en modern historiebok om Motala och på den vägen är det. Åke berättar att den första boken, som släpptes för sex år sedan, var lite mer turistanpassad. Därefter har projektet rullat på och blivit en succé. En bok har släppts varje år sedan dess. Varje års upplaga har tryckts i mellan 1000 och 3000 exemplar.
Årets bok handlar mycket om Motala ströms reglering som pågick i 20-års tid mellan år 1900 fram till 1921. Då bildades bland annat Hårstorpssjön. – Det är inget skolorna lär ut direkt, säger Åke med ett skratt.
– Mannen som bildade Motala museum var så klok att han fick Vattenfall att dokumentera hela arbetet kring regleringen under hela 2o års tid. Det är väldokumenterat och genomtänkt arbete.
Andra bilder i boken är bland annat rivningen/uppbyggnaden av Gamla stan. En helt ny stadsdel revs och byggdes upp, vilket är 50 år sedan, visas i ett kapitel.

Även bilder och intressanta historier om skutor finns i boken. Kring sekelskiftet 1800- 1900-talet fanns hela 700 båtar på sjön Vättern.
– Lemunda, norr om Motala, var ett mycket stort centrum för båtar, som fungerade som fraktfartyg på Vättern, bland annat vid stenbrottet i Lemunda som transporterade sand till Hammars glasbruk.
– Lemunda, snacka om sjöstad det! avslutar Åke med ett skratt.
Text/ foto: Jeppe Gustafsson
______________________________________________________________________________
“Det var ju tung utrustning med Rolleiflex och blixtar på den tiden. Första året hade jag inte ens körkort, så jag fick åka spark ut på jobb på vintern. Det var lite pinsamt…, minns att jag skulle bevaka ett Rock’n‘roll -jobb ute på Gillet i Varamon och så dyker jag upp på spark”. Jag skrev tidigt mina egna jobb. Jag fick börja med treradiga, enspaltare med rubriker. Det var jag en jäkel på, haha”
Åke om sina första arbetsår på Motala Tidning i slutet av 50-talet.

Foto Okänd

Foto Okänd

Foto Okänd

Foto Okänd

Foto Åke Svensson

Foto Åke Svensson

Foto Åke Svensson

Foto Åke Svensson

Foto Åke Svensson

Foto Okänd

Foto Okänd

Foto Okänd

Foto Okänd