En noshörningsunge har sett dagens ljus på Kolmården

Nyhet, Bild Östergötland, Kolmården.

Fredagen den 13 november såg en noshörningskalv dagens ljus på Kolmårdens Djurpark. Ungen, som är en hane och fått namnet Amadi, vägde ca 60 kilo vid födseln och både mamma och unge mår bra. Det skriver Kolmårdens djurpark i ett pressmeddelande.

Kl. 01.15 fredagen den 13 november såg en noshörningskalv dagens ljus på Kolmårdens Djurpark. Imfolozi kom till Kolmården 2003 och är en rutinerad mamma. Det här är hennes sjätte kalv och ungen, som är en hane och som fått namnet Amadi, vägde ca 60 kilo vid födseln. Mamma och unge mår bra, men det blev en dramatisk förlossning.

– Slutstadiet av Imfolozis 16 månaders dräktighet har såklart övervakats noggrant. Det blev en dramatisk förlossning då ungen fastnade i födselkanalen, men våra veterinärer och våra djurvårdare följde förloppet på nära håll och kunde snabbt hjälpa till att dra ut kalven. Ungen var först var lite medtagen men kvicknade sedan till fort och kom igång med diandet på morgonen som han skulle. Idag är han aktiv, rör sig mycket och har redan börjat busa med sin mamma. Vi ser verkligen fram emot att få lära känna den lille krabaten närmare, säger Linda Berggren, djurchef på Kolmården.

Enligt vissa kulturer tros noshörningens horn kunna bota sjukdomar och de jagas och dödas brutalt i det vilda. Noshörningarna på Kolmården ingår därför i ett internationellt bevarandeprogram och Kolmården samarbetar också med olika organisationer i Afrika för att skydda noshörningarna i det vilda.

– Våra tre viktigaste uppdrag som djurpark är utbildning, forskning och bevarande. Tillsammans med andra parker världen över finansierar vi både projekt för att skydda djuren i sina naturliga livsmiljöer och bedriver bevarandeprogram för hotade djurarter. Noshörningen är en nära hotad art på grund av tjuvskytte och den här lilla ungen blir en viktig del i det internationella bevarandearbetet, säger Linda Berggren, djurchef på Kolmården.

error: