Henrik Evertsson vinnare av Stora Journalistpriset i kategorin Årets Avslöjande

Nyhet, Bild Östergötland

För dokumentärserien Estonia – Fyndet som ändrar allt vinner Henrik Evertsson Stora Journalistpriset 2020 i kategorin Årets Avslöjande.

“Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia.” Så löd juryns motivering när det stod klart att Henrik Evertsson nominerats till Stora Journalistpriset i kategorin Årets Avslöjande. I Dplays dokumentärserie om Estoniakatastrofen möter Henrik Evertsson otaliga överlevare och anhöriga, men också engagerade politiker, medlemmar ur den ursprungliga haverikommissionen och andra som på ett eller annat sätt kommit i närheten av färjan som förliste. Han försöker svara på frågan hur och varför, när han med hjälp av en dykrobot undersöker den konspirationsteori som inte verkar vilja tystna: Finns det ett hål i Estonias skrov?

– Det har svävat ett stort frågetecken kring Estonia under alla år men med upptäckten av det här stora hålet i Estonias skrov har Henrik Evertsson rätat ut det där frågetecknet till ett utropstecken, som gör att dagens makthavare måste söka gårdagens sanning på nytt, säger juryledamot Jörgen Huitfeldt.

Årets pristagare avslöjas under dagliga webbsändningar den 16-20 november, ledda av årets programvärd Anders Holmberg.
– Det finns så många frågetecken runt den här katastrofen. Det har också kommit fram små grejer löpande, som när militärsmugglingen avslöjades 2004 och frågorna kring att färjan sjunkit såpass fort. Det var där det började, vi ville med hjälp av journalistik se om vi kunde räta ut några av dessa frågetecken, säger Henrik Evertsson.

Under sändningen intervjuade Anders Holmberg också årets gästtalare – The Dailys Michael Barbaro.

Tidigare under veckan har det avslöjats att Emelie Rosén och Ylva Lindgren vinner i kategorin Årets Berättare för radiodokumentärserien Gamer, Emanuel Karlsten i kategorin Årets Förnyare för sin coronarapportering och Johanna Bäckström Lerneby i Årets Röst för boken Familjen. Imorgon är det dags för årets sista sändning, då vinnaren av Lukas Bonniers Stora Journalistpris ska koras.

error: