Nu blir dokumentärfotosalongen dubbelt så stor

Fotografi, Bild Östergötland

Nästa år firar Arbetets museums Dokumentärfotosalong femårsjubileum. Därför är vi glada att kunna avslöja att nästa års fotosalong växer till två destinationer: Norrköping och Umeå. För att fira lite extra slopar muséerna dessutom ansökningsavgiften under 2021, det skriver Arbetets museum i ett pressmeddelande.

Sedan 2017 har samtidsfoto av professionella fotografer såväl som amatörer samlats i Arbetets museums årliga dokumentärfotosalong. Tack vare ett nytt samarbete med Sune Jonsson centrum för dokumentärfotografi kommer nästa års salong även att anordnas på Västerbottens museum i Umeå.

– Vi är stolta över att kunna presentera Dokumentärfotosalong 2021 tillsammans med Västerbottens museum. Fotosalongen brukar locka lysande fotografer från hela landet. Det känns jättekul att kunna erbjuda fler av dem en plattform, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

– Jag ser så mycket fram emot det här samarbetet! Har länge gått i tankar på att arrangera en salong och att nu få göra det i samarbete med Arbetets museum känns såklart extra roligt. Förhoppningsvis kan vi tillsammans nå så många fotografer som möjligt i hela landet, säger Alexandra A. Ellis, curator på Sune Jonsson centrum för dokumentärfotografi.

Nytt tema och gratis att ansöka

Speciellt för jubileumsåret 2021 är att det är gratis att ansöka till salongen. Men den som redan nu börjar bli sugen på att delta får vänta – ansökan öppnar först 1 mars 2021 och är sedan öppen till 2 maj. Temat för 2021 blir ”Se mig!” och som tidigare år valdes det ut bland förslag från Arbetets museums besökare.

– Jag tycker att temat är en inspirerande utgångspunkt! Det uppmanar fotografen att ta plats, göra sin röst hörd och begära betraktarens uppmärksamhet. Det ska bli väldigt spännande att se vad det ger upphov till, säger Sara Grevlund.

– Jag uppskattar att temat kan läsas mångtydigt, dels kan det uppfattas som ett rop på hjälp men också att kraftfullt hävda sina rättigheter. Det ger också möjlighet till fotograferna att vända kameran mot det egna, samt att på allvar reflektera över hur den dokumentära bilden används i berättelsen om andra människor, säger Alexandra A. Ellis.

Utställningen Dokumentärfotosalong 2021 kommer att öppna på båda museerna i september 2021. Mer detaljer kommer närmare ansökningsstarten.

Läs mer om dokumentärfoto på Arbetets museum

Läs mer om dokumentärfoto på Västerbottens museum

Nästa år visas dokumentärfotosalongen både på Arbetets museum i Norrköping och Västerbottens museum i Umeå.
error: