Ny bok av Mia Karlsvärd: “Fokus fotograferar”- med fokus på vett och etikett inom fotografi

Fotografi/ Reportage, Bild Östergötland, Borensberg.

Mia Karlsvärd, mångårig pressfotograf och reporter på Corren, är nu aktuell med nya boken “Fokus fotograferar” tillsammans med illustratören Bettina Johansson. Boken släpps i januari men finns redan nu att beställa hos olika bokhandlare på nätet.

Boken som är en faktabok om fotovett för alla barn och vuxna i dessa sociala medier-tider, släpps i januari. “Fokus fotograferar” innehåller dessutom olika roliga fototrix och tips. Den tar även upp hur man tar bilder på rätt sätt, vad som är okej att fotografera och dela på nätet.

Grattis Mia till din andra bok som släpps snart! En sportfråga, hur känns det nu när den snart skickas till tryckeriet?

– Det känns jätteläskigt, det här projektet har ju varit som en baby för mig och det är ett arbete som pågått i flera år. Just i detta nu så kommer boken att skickas till tryckeriet, nu är det verkligen på gång.

Berätta, vad handlar “Fokus fotograferar” om?

– Boken handlar om Fokus som har fotografering som största intresse då han fotograferar varje dag. Istället för att följa med familjen på husbilssemester så väljer han att åka till sin farfar under sommarlovet, där kan han fotografera hur mycket han vill. Det visar sig även att farfar har skaffat en ny mobiltelefon, med en bra kamera i, men farfar visar sig inte ha det minsta foto-vett. Redan där och då förstår Fokus att hans farfar måste lära sig mer om vett, etikett och teknik. Det är en bok om fotografi och det är en handling kring Fokus och hans farfar, men varje kapitel avslutas med olika fototips som kallas för “Fokus-fotoskola”. Det är både allmänna tips om hur man tar bra bilder men också hur man ska vara schysst när man fotograferar och delar bilderna i sociala medier. Jag berättar med enkelt språk, med olika exempel, om de lagar som finns som man måste förhålla sig till. Men även tips rent etiskt vad man måste tänka på innan man både tar och delar bilder.

Hur kom du på idén till den här boken?

I vanliga fall, när det inte är pandemi, så är jag ute och föreläser en hel del. Föreläsningarna handlar mycket om fotografi men där ingår det även att jag tar upp bildetik. Jag blev varse, genom deltagarna och biblioteken, att det inte finns någon litteratur som man kan hänvisa till i detta ämne. Det var då jag kom på idén, men det tog ett tag innan jag kunde forma idén till en bra story. Det är egentligen inte bara en barnbok utan riktar sig till vuxna, även till pensionärer med ett nyfunnet tekniskt intresse. Jag är både fotograf men har även en bakgrund där jag suttit med i Yrkesetiska nämnden, som jobbar just med publicistiska frågor. Så jag har bra koll på lagar och etik inom fotografi.

För mig är det viktigt att vi som fotografer delar med oss av den här kunskapen till allmänheten. Tidigare i vardagen var det kanske bara fotografer och tidningsfolk som var först ut på en olycksplats. Idag, när nästan alla har en mobil med kamera, kan alla ta bilder och dela hur som helst. Allmänheten behöver vara lite mer eftertänksam i olika fotosituationer. Det har kanske gått lite för snabbt i och med alla nya plattformar, som sociala medier, vilket i och för sig varit viktigt i denna pandemin. Men det är viktigt att det finns en eftertänksamhet i vad man delar i sociala medier. De flesta är nog väldigt förnuftiga. Men ibland kan man vara väldigt arg och då är det inte riktigt bra att dela information. Det kanske är bra att andas en eller två gånger, eller konfrontera en person, istället för att publicera en tveksam bild på en gång.

Var finns den att att köpa?

– Den finns redan nu att förboka hos olika näthandlare, som tex Adlibris.

Några nya projekt på gång?

Jag har redan börjat på bok två och tre om Fokus. Jag har mycket material redan nu till uppföljare,  Fokus har mer att ge. Jag skulle även haft en ny utställning, ihop med en gammal kompis, i Stockholm. Men på grund av pandemin så är den uppskjuten ett år. Men nu törs jag iallafall kalla mig författare, nu när jag skrivit två böcker, avslutar Mia och skrattar.

Text och foto Jeppe Gustafsson

Fakta. Mia Karlsvärd, 56, Borensberg

Bakgrund: Fotograf/reporter Östgöta Correspondenten

Yrke: Halvtidstjänst som redaktör. Frilansar även som fotograf/föreläsare/ författare

Övrigt: Gett ut boken “Ur spättans synvinkel”. Suttit med i Årets Bild- juryn tre gånger.

Hemsida: https://miakarlsvard.com/

På plats på kontoret. Mia finputsar på nya boken innan den skickas för tryck.
Foto Jeppe Gustafsson
Gammal kamera, men inte Mias första. För den smälte på hatthyllan i familjens gamla bil en varm sommardag.
Foto Jeppe Gustafsson
Papperskopior från tidigare uppdrag.
Foto Jeppe Gustafsson
Gamla bilder som publicerats i Correns nöjestidning på 90-talet. Festfixaren Micael Bindefeld fixade in Mia på vissa fester vilket resulterade i bra bilder.
Foto Jeppe Gustafsson
Foto Jeppe Gustafsson
Förlaga av omslaget till nya boken.
Foto Jeppe Gustafsson
Hultsfred backstage står det på en gammal förpackning med svart/vita-mörkrumspapper.
Foto Jeppe Gustafsson
Porträtt på Mia vid Borens strand.
Foto Jeppe Gustafsson

Sociala medier:

  • Facebook: https://sv-se.facebook.com/mia.karlsvard,
  • Instagram: @photo_mia_karlsvard_@fokusfotograferar

Om författaren och illustratören:

Mia Karlsvärd (1964) Redan som 13-åring visste hon vad hon ville bli när hon blev stor och i 20-års åldern blev hon den första kvinnliga pressfotografen på Östgöta Correspondenten. Mia har även undervisat i fotografi och mediekunskap och är en efterfrågad föreläsare i medie-och fotoetik.  

Bettina Johansson (1977) är en mycket omtyckt barnboksillustratör, bosatt i Ödeshög där barnbokskaraktärerna växer fram i hennes ateljé. Med en rad barnböcker i ryggen har hon här tillsammans med Mia Karlsvärd skapat en både underfundig och charmig faktabok om foto-vett.

Mias 5 bästa tips vid fotografering/publicering:

1 Publicera aldrig bilder när du är arg.

2 Fotografera varje dag.

3 Fånga sådant som händer omkring dig i vardagen

4 Fråga först innan du lägger ut bilder på sociala medier

5 Gör något med dina bilder, typ gör förstoringar, böcker och utställningar.

Bild Östergötland/ www.bildostergotland.se

error: