Dokument/Bildspel: Coronapandemin under ett halvår

Nyhet, Bild Östergötland; Östergötland.

Corona, covid-19, pandemi…

Det är ord som svenskarna knappt visste vad de betydde i början på året. Nu har det gått ett halvår sedan WHO utlyste ett globalt nödläge. Över 650 000 människor har avlidit i världen på grund av coronaviruset. Antalet bekräftade fall i världen är hiskeliga 16 miljoner, enligt Johns Hopkins University, det skrev Expressen i slutet på juli. Nedan kan du se en tillbakablick, i text och bild, från den pandemitid vi levt i. Tillbakablicken är till stor del utdrag från den “coronauppdatering” som tidigare publicerats här på sidan. Länkarna till de fullständiga “coronauppdateringarna” finner du längst ned på sidan.

UPPDATERING 2 FEBRUARI-

LINKÖPING 20200202 Svenskarna som flygs hem från det coronadrabbade området Wuhan i Kina kommer att hållas under uppsikt under 14 dagar, berättar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING FREDAG 28 FEBRUARI 19:13

Flera nya fall av coronaviruset i Sverige har bekräftats. Det rör sig om två fall i Stockholm, ett i Uppsala och ett i Jönköping. Det rapporterar SR. Totala antalet smittade i Sverige uppgår i dag till 11 personer.

UPPDATERING MÅNDAG 2 MARS 13:27:

SVT skriver att Linköpings Universitet har tillsatt en speciell arbetsgrupp i spåren efter Corona-viruset.

UPPDATERING MÅNDAG 2 MARS 18:07

Ett nytt fall av Corona-viruset har bekräftats i Stockholm. Personen ska ha rest i norra Italien och vårdas nu på Karolinska universitetssjukhuset. I Sverige är totalt 15 personer smittade av viruset.

UPPDATERING TISDAG 3 MARS 14:05

Den 31 januari fick Sverige sitt första bekräftade fall av det nya coronaviruset. Den drabbade kvinnan har nu friskförklarats.
– Hon är kliniskt frisk och mår i dagsläget bra och bedöms inte vara smittsam, säger smittskyddsläkaren David Edenvik. Det skriver GP.

UPPDATERING FREDAGEN 6 MARS-

Företaget Sterisol, som tillverkar både handtvål och handsprit, märker av en större efterfrågan på deras produkter efter Corona-virusets framfart i världen. Tillverkningen i Vadstena-fabriken går nu på högvarv och har gått upp på två-skift. Se bilder nedan.

VADSTENA 20200306 Reportage på Sterisol, Vadstena, angående ökad produktion efter Corona-virusets framfart i världen. Bilden Peter Höst, vd Sterisol.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING SÖNDAG 8 MARS 11:50-

Hela den italienska regionen Lombardiet och flera provinser stängs fram till den 3 april. Detta för att begränsa spridningen av Corona-viruset. 16 miljoner människor påverkas av beslutet, det skriver nyhetsbyrån Reuters.

UPPDATERING 11 MARS 09:46-

Regeringen får i dagsläget inte besluta om att stoppa stora evenemang eftersom det är väldigt starkt reglerat i lagen. Det säger socialminister Lena Hallengren i P1-morgon.

– Man kan inte begränsa människor från att mötas eller stora evenemang utan att det finns en indikation och en grund för det, och den kommer från Folkhälsomyndigheten, säger Hallengren. Det skriver SVT.

UPPDATERING 11 MARS 12:41

Reseförbud för Saab-anställda:

– Saab har infört reseförbud till Kina, Iran, Italien och Korea. Det är de länder som UD rekommenderar att man avstår resor till, säger Saabs personaldirektör, Lena Eliasson, i en kommentar till Öst media. – Vi uppmanar våra medarbetare se över möjligheten att skjuta upp möten eller hålla skype-möten istället, säger Lena Eliasson

UPPDATERING 11 MARS 15:48-

MOTALA 20200311 Skyltar utanför Lyckorna vårdcentral som varnar patienter som är sjuka och som varit utomlands att inte gå in i lokalerna.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 11 MARS 16:33

En person har avlidit till följd av coronaviruset. Det är det första svenska dödsfallet. Det är en person som under onsdagen dog vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, skriver Region Stockholm i pressmeddelandet.

UPPDATERING 11 MARS 18:00

WHO klassar coronautbrottet som en pandemi, det meddelar WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

LINKÖPING 20171012 Konsert och Kongress, exteriörbild.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 11 MARS 22:29-

Efter regeringens besked att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att från midnatt ställa in alla evenemang med fler än 500 besökare så ställer Visit Linköping in två större konserter, det skriver Öst media. Konserterna det gäller är den med Miss Li och konserten med Östgöta Blåsarsymfoniker.

UPPDATERING 11 MARS 23:05-

Skolor och universitet stängs ned i Danmark efter coronavirusets framfart. Regeringen utesluter inte att det kan komma att bli så i Sverige.

Torsdagens stora händelser:

 • En coronasmittad patient i Sverige har avlidit
 • WHO klassar nu coronautbrottet som en pandemi .
 • Danmark stänger alla skolor, förskolor och universitet från och med måndag
 • Regeringen vill slopa karensdagen.
 • USA stoppar alla resor från Europa
 • TT rapporterar att Saudiarabien stoppar tillfälligt flygtrafik från EU-medlemmar och ytterligare tolv andra länder.

UPPDATERING 12 MARS 09:17

Pressmeddelande från Norrköpings kommun:

Vi har idag fått besked om att vi har ett fall av konstaterad coronasmitta i Rådhuset. Personalen är informerad. I detta fall uppstod symptomen under arbetstid och medarbetaren gjorde precis som man ska och begav sig hem direkt och kontaktade sjukvårdsupplysningen 1177.

UPPDATERING 12 MARS 11:33

Region Östergötland meddelade på morgonen att det uppstått sex nya coronafall i länet. -Samtliga har blivit smittade under resa till Österrike. Vi ser alltså inga tecken på smittspridning inom länet i dagsläget, säger Britt Åkerlind i ett pressmeddelande.

UPPDATERING 12 MARS 13:17

Pressmeddelande från SHL: Regeringen beslutade under onsdagen att begränsa publika möten med över 500 deltagare som ett led i Folkhälsomyndighetens förhöjda smittorisk gällande Coronaviruset.

UPPDATERING 12 MARS 14:10

Det finns allt fler tecken på spridning i samhället, enligt Anders Tegnell statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Han beskriver det som ett skifte. Det meddelade han under den återkommande presskonferens Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB hade under torsdagen. 

UPPDATERING 12 MARS-

Här spelar Linköping HC mot Oskarshamn inför tomma läktare. Det står nu klart att sista omgången i SHL spelas inför tomma läktare. Därmed spelas också Linköping HC sin hemmamatch imorgon utan publik. – Ett lätt beslut att fatta för det fanns inga alternativ. Sen ska vi kommunicera beslutet om slutspelet i morgon, säger SHL:s vd Michael Marchal.

LINKÖPING 20200312 Sista omgången i SHL spelas inför tomma läktare, detta på grund av coronaviruset . Här match utan publik i Saab arena, Linköping, i torsdagens match i SHL mellan Linköping HC och IK Oskarshamn i Saab arena.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200312 Sebastian Karlsson, Linköping HC, spelar sin sista match, inför tomma läktare.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 13 MARS 07:07

Socialminister Lena Hallengren (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) kommer i dag, fredag, att träffa representanter från branschen för att få en bild av bristen på olika sjukvårdsmaterial, rapporterar DN.

UPPDATERING 13 MARS-

Bilder vid US i Linköping angående coronaviruset. Se nedan.

LINKÖPING 20200313 Universitetssjukhuset i Linköping.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200313 Universitetssjukhuset i Linköping.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 13 MARS 15:37

Pressmeddelande från Norrköpings kommun:

Coronavirusets utveckling gör att Norrköpings kommun nu valt att gå upp i stabsläge för att stödja, leda och samordna kommunens övergripande insatser med anledning av coronaviruset. Samtidigt inför kommunen besöksförbud på äldreboenden och boenden för personer med funktionsnedsättningar. Information om detta sätts upp på alla boenden under dagen. – Vi har nu gått upp i stabsläge och med hänsyn till de boendes hälsa inför vi också besöksförbud på boenden för att hindra smittspridning. Om man som anhörig ändå har ett viktigt behov av att göra ett besök ska man kontakta personalen, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernqvist (S).

UPPDATERING 13 MARS 15:54

Större nyheter under dagen:

 • Sveriges kung har gått ut med en hälsning till alla svenskar med anledning av coronaviruset.
 • 500 miljoner. Så mycket lånar Sveriges Riksbank ut till coronadrabbade företag.
 • Anders Ferbe har av regeringen utsetts till coronasamordnare.

UPPDATERING 13 MARS 17:15

Under fredagen införde Region Östergötland besöksförbud på sjukhusens vårdavdelningar i länet. Besöksförbudet gäller inte föräldrar till barn som vårdas på sjukhus.

UPPDATERING 13 MARS 18:05

Idag har två skolor i Linköpings kommun fått fall av coronaviruset covid-19. Det är två medarbetare som har blivit smittade.

LINKÖPING 20200314 En skola i Linköping som saneras av saneringspersonal sedan ett fall av coronaviruset upptäckts under fredagen.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 13 MARS 21:46-

Donald Trump utlyser nationellt nödläge på grund av coronaviruset. Enligt presidenten kommer åtgärden att göra att delstaterna får tillgång till 50 miljarder dollar för att bekämpa smittan.

UPPDATERING 13 MARS 17:08

Större händelser under dagen:

 • En kvinna hemmahörande i Västra Götalandsregionen har avlidit av det nya coronaviruset. Hon är den andra personen som avlidit av covid-19.
 • Från och med kl 12 idag så stängde Danmark sina gränser.
 • Äldre uppmanas att hålla sig borta från apoteken.
 • Norska UD avråder från alla resor utomlands.
 • Spanien utlyser nationellt nödläge och sätter landet i karantän.

UPPDATERING 15 MARS-

Under söndagen hjälpte hemvärnet sjukvården och Region Östergötland att uppföra sorterings-tält vid länets alla sjukhus.

MOTALA 20200315 Hemvärnet bistår sjukvården och Region Östergötland med tält. Här utanför akutmottagningen vid lasarettet i Motala.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 15 MARS 15:15

Den svenska ishockeysäsongen ställs in och inga svenska mästare koras – varken för damer eller herrar. 

LINKÖPING 20200312 Sista omgången i SHL spelas inför tomma läktare, detta på grund av coronaviruset . Här match utan publik i Saab arena, Linköping, i torsdagens match i SHL mellan Linköping HC och IK Oskarshamn i Saab arena.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 15 MARS-

Medias bevakning av coronaviruset. Här ses kvällstidningar i en kiosk.

MOTALA 20200315 Tidningar i en kiosk, med förstasidor och artiklar om coronaviruset (covid-19).
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 15 MARS 20:30

Se de senaste bilderna angående coronaviruset: Bilder nedan från Burger King och Ica Maxi nu på söndagskvällen.

MOTALA 20200315 Kvällsbild angående coronaviruset, öde på Burger King.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200315 Kvällsbild angående coronaviruset, tomma diskar på Ica Maxi.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 MARS 09:52-

JUST NU: Ikea stänger huvudkontor i Älmhult – skickar hem över 2000 medarbetare. 

UPPDATERING 16 MARS

Magnus Roberg (biträdande smittskyddsläkare) och Rickard Lundin (centrumchef), Region Östergötland, håller presskonferans om coronaviruset i regionen. De berättade bland annat att det fanns tecken på allmän smittspridning i länet.

LINKÖPING 20200316 Magnus Roberg (biträdande smittskyddsläkare) och Rickard Lundin (centrumchef), Region Östergötland, håller presskonferans om coronaviruset i regionen.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 MARS 17:10-

Se bilderna nedan från en nästintill öde parkering vid Ikea i Tornby, Linköping.

LINKÖPING 20200316 Flygbild över en öde parkering vid Ikea i Tornby, Linköping, i dessa oroliga tider kring coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 MARS-

LIU-medarbetare och studenter uppmanas till distansarbete.

LINKÖPING 20200316 Färre studenter än vanligt på plats i Studenthuset, Linköpings Universitet, på måndagskvällen. Här sitter studenten Gjendine Lunde och väntar på ett seminarium när vi möter henne på måndagskvällen. – Vi har inställda föreläsningar och seminarier, eller så är de ändrade i sitt format så det kan vara en annan typ av uppgifter som inte kräver att alla är där tillsammans, säger Gjendine.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 MARS 22:58

New York-börsen föll med 12,9 procent på måndagen, det värsta raset sedan ”svarta måndagen” 1987.

UPPDATERING 17 MARS 08:00

Viktiga händelser/nyheter under tisdagen:

 • Arbetsförmedlings siffror visar att coronavirusets framfart har lett till den största varselvågen i Sverige sedan 2008, det rapporterar Sveriges Radio.
 • Det nya coronaviruset har nått södra Italien och i regionen Kampanien, där Neapel ligger, har det bildats smittohärdar i fem olika samhällen, rapporterar SVT Nyheter.
 • Efter utbrottet av coronaviruset så minskar utsläppen av kvävedioxid, det rapporterar TT. Mest syns det över Italien, det land utanför Kina som drabbats mest av viruset. 
 • Med anledning av spridningen av coronaviruset så uppmanas resenärerna på SL (Storstockholms lokaltrafik) att gå in i den bakre bussdörren, detta för att undvika att smitta chauffören.
 • Nätbolaget Amazon nyanställer 100 000 i coronakrisen, detta på grund av den större efterfrågan på näthandeln som sker nu. Dessutom får de anställda inom lager och logistik en påökning med 2 dollar i timmen. Det rapporterar Dagens Industri.
 • Enligt Folkhälsomyndigheten får tolv personer i Sverige intensivvård för coronaviruset just nu.
 • Fotbolls-EM för herrar flyttas från i sommar till nästa sommar 2021, uppger det svenska fotbollsförbundet. 
 • Regeringen rekommenderar alla gymnasier, vuxenutbildningar och högskolor och universitet att införa distansutbildning från och med i morgon. Grundskolor och förskolor ska fortsatt vara öppna.
 • Från och med imorgon onsdagen den 18 mars stänger SF bio alla sina salonger.

UPPDATERING 17 MARS 10:45-  

Från och med i morgon rekommenderas alla gymnasieskolor, högskolor och vuxenutbildningar att hålla sin undervisning på distans, säger Löfven. Folkhälsomyndigheten gör fortfarande bedömningen att grundskolor och förskolor inte ska stängas. De negativa konsekvenserna bedöms bli för stora.

UPPDATERING 17 MARS 19:45

Under onsdagen förbjuds folksamlingar på mer än 10 personer i Danmark. Det meddelade statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens idag.

UPPDATERING 17 MARS 21:30-

Här kommer lite aktuella bilder från dagen. Se nedan.

MOTALA 20200317 En öde Subway-restaurang i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200317 Flera större företag vidtar nu försiktighetsåtgärder i samband med att coronaviruset sprids i landet och uppmanar sina anställda att jobba hemma. Oliver, från Motala, har packat ihop sina saker från kontoret på jobbet och jobbar nu hemifrån.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200317 Gymnasieelev som gått hem, med många skolböcker, från skolan på tisdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 17 MARS 21:48-

Regeringen har fattat beslut om tillfälligt reseförbud till Sverige från och med torsdag med anledning av coronaviruset, meddelar inrikesminister Mikael Damberg på en pressträff på tisdagskvällen.

UPPDATERING 18 MARS 18:04-

Tio personer har dött av coronaviruset i Sverige. Nu går Försvarsmakten in och bistår med ett fältsjukhus i Uppsala. Samtidigt menar statsepidemiologen Anders Tegnell att vi kommer att se fler dödsfall till följd av smittan. Det rapporterar Expressen.

UPPDATERING 18 MARS 23:00-

Bilder från en öde gymnasieskola, Platengymnasiet, idag onsdag.

MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset. Kocken Daniel Karajayerlian vid en tom tavla som ska ange dagens meny.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 19 MARS 18:29-

 • Italien har nu passerat Kina som det land med flest registrerade dödsfall till följd av coronaviruset, skriver AP. Italien har nu 3 405 registrerade dödsfall totalt och 427 dödsfall idag torsdag.

UPPDATERING 19 MARS 21:03-

Bilder från dagen angående coronaviruset. Se nedan.

MOTALA 20200319 Reserverat utrymme längst fram, intill där busschauffören sitter, på en buss. Östgötatrafiken har vidtagit åtgärder i samband med coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bibliotek_coronaviruset_munskydd8207-1024x698.jpg
MOTALA 20200319 Kvinna med munskydd som läser en tidning på biblioteket i dessa oroliga coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 20 MARS 15:30-

 • Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommenterade på en presskoferens också de negativa reaktioner som riktats mot statsepidemiologen Anders Tegnell. – Det som statsepidemiologen har utsatts för är närmast ovärdigt. Och han har fått utstå kritik som om det vore en liten firma. Det här är ju väldigt mycket ett lagarbete.

UPPDATERING 20 MARS-

Mikkeller Running Club ville göra en insats för att stödja deras “klubbhus”, HUGO Finspång. Vad som från början var en spontan idé verkar nu bli succe! Ett tiotal löpkurirer och har över 100 förbeställda maträtter redan innan fredagen. Se några bilder när de sprang ut med maten.

FINSPÅNG 20200320 I dessa tider när restaurang och krogsvängen drabbas hårt ekonomiskt ville Mikkeller Running Club göra något för att stödja deras “klubbhus”, HUGO Finspång. Vad som från början var en spontan idé verkar nu bli succe! Ett tiotal löpkurirer och har över 100 förbeställda maträtter redan innan fredagen. Frv Mathias Hoffrén, John Gruväng och Henrik Hildemar laddar för att leverera maten.
Foto Jeppe Gustafsson
FINSPÅNG 20200320 I dessa tider när restaurang och krogsvängen drabbas hårt ekonomiskt ville Mikkeller Running Club göra något för att stödja deras “klubbhus”, HUGO Finspång. Vad som från början var en spontan idé verkar nu bli succe! Ett tiotal löpkurirer och har över 100 förbeställda maträtter redan innan fredagen. Eva Göhl laddar vagnen med matkassar.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 22 MARS 10:29-

 • Statsminister Stefan Löfven kommer att hålla ett tal till nationen ikväll med anledning av coronautbrottet, rapporterar SVT.
MOTALA 20200322 Pizzeria-ägaren David Gauria, pizzeria Champs Elyseés i Motala, tittar på statsminister Stefan Löfvens tal till nationen om coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 22 MARS 17:52-

Det verkar som att många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och stigar i naturen.Se bilder nedan.

OMBERG 20200322 Många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och på stigarna i naturen.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 23 MARS 12:04-

Några ljusglimtar i nyhetsflödet:

 • För fjärde dagen i rad har inga nya inhemska fall rapporterats i Kina, det skriver Reuters.
 • Den minsta procentuella ökningen i antal bekräftat sjuka hittills rapporteras i Italien, det rapporterar SVT.

UPPDATERING 23 MARS 13:56-

Viktiga nyhetshändelser under dagen:

 • Totalt 25 personer har dött på grund av coronaviruset i Sverige och 1906 personer har bekräftats smittade enligt Folkhälsomyndigheten. Mörkertalet bedöms vara stort, eftersom inte alla misstänkta fall testas.
 • Försvarsmakten ska bygga ett fältsjukhus i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö.

UPPDATERING 24 MARS 13:26-

 • Regeringen förbjuder restauranger, barer och kaféer från att servera gäster på annan plats än vid bordet från och med i morgon onsdag. Det skriver Omni.

UPPDATERING 24 MARS 18:56-

MOTALA 20200324 Wai-Ling Chan ägare till restaurang Wetternmagasinet, i Motala, måste förbereda sig efter dagens beslut om att enbart bordsservering måste förekomma på restaurangen från och med imorgon onsdag. – Nu gäller det bara att överleva den här krisen, säger Wai-Ling. Krogen har minskat sin omsättning med 70-75 procent sista veckorna när matgästerna uteblir under coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 25 MARS 11:22-

Transportstyrelsen inför ett generellt undantag gällande reglerna om dubbdäck, och skjuter fram datumet då dubbdäcken ska tas av till den 30 april 2020.

MOTALA 20200325 Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande pandemisituation. Tv Linus Leo och Emil Tapper på däckfirman Euromaster i Motala.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 25 MARS 11:23-

Tyska medier ställer sig frågande till Sveriges jämförelsevis milda åtgärder i bekämpningen av coronaviruset. Men experter i landet tror att Sverige kan ha valt rätt väg, skriver SvD.

UPPDATERING 26 MARS 14:16-

– I Sverige börjar det gå ganska snabbt uppåt, tyvärr ökar äldregruppen och blir en allt större del av alla fall, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens presskonferens.

UPPDATERING 26 MARS 18:29-

“Toarulle-bakelser” på Lilla Hembageriet i Motala har blivit en brak-succé, redan första dagen. Caféerna i Sverige har haft en tuff tid under coronavirusets framfart. I dessa oroliga tider har de kommit på ett nytt sätt att få kosingen att rulla in. Nämligen att ta fram ett nytt bakverk, toarullen.

Ingen skit, minsann…

MOTALA 20200326 Toarulle-bakelser på Lilla Hembageriet i Motala.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 26 MARS 19:43-

Här kommer några corona-relaterade bilder från i veckan. Se nedan.

MOTALA 20200324 Arbetsförmedlingen under coronavirusets framfart i landet. Skylt med texten “Har du just blivit arbetslös?”
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200326 Några som träffas och tar en fika ute i vårsolen, på en altan till ett hus, i dessa oroliga coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. På bilden Håkan Kindström, vd.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. Joakim Lidegran, medarbetare, här vid en digelstans-maskin.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 27 MARS 19:28-

Här kommer bilder från idag relaterade till händelser kring corona-rapporteringen. Dagens bilder är från Motala och Maxi Ica Stormarknad som har haft en lavinartad ökning av e-handeln av matkassar. Många tränar även på utegym i dessa tider. Vi träffade på Fredrik Carlsson och Allan Ronkainen som tränade för fullt på utegymmet Råssnäs.

MOTALA 20200327 Online-handeln på Maxi ICA Stormarknad i Motala har vuxit lavinartat efter coronavirusets framfart. Victoria Lönn plockar med matkassar som ska levereras till kunder.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200327 Online-handeln på Maxi ICA Stormarknad i Motala har vuxit lavinartat efter coronavirusets framfart. F
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200327 Uteträning på utegym har blivit populärt i dessa coronatider. Allan Ronkainen tränar för fullt på ett utegym i Motala.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 28 MARS 20:11-

Det var mindre med folk än normalt i Linköpings city under lördagen, vilket restaurang-ägare också kunde konstatera. Men det var ändå rörelse och folk i farten. På de nyligen utplacerade uteserveringarna var det ändå en hel del Linköpingsbor som åt och drack. Se ett litet bildspel från city under några timmar på lördagen.

LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Tidvis var det glest i Linköping city.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Trubadur i Linköpings city.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Få kunder på XXL.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Stängt på Filmstaden.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 1 APRIL 11:00-

Här är några bilder fotograferade under gårdagen på Motala GK. Är golfen den perfekta sporten i dessa coronatider?

MOTALA 20200331 Det våras för golfen! Att spela golf är extra populärt i dessa coronatider. Här golfaren Linda Printzell på Motala GK under tisdagen.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 1 APRIL 19:30-

Många biografer i landet har stängt sin verksamhet i samband med coronavirusets framfart. SF har stängt ned alla sina biografer, därtill Filmstaden i Linköping. Svenska Bio håller fortfarande många biografer öppet, dock med begränsad verksamhet och med minskat antal sittplatser.

 • Saga Bio i Mjölby är en av få biografer som håller öppet i länet. Vi gjorde ett nedslag på biografen under onsdagen när filmen “Emma” visades. En skara på 14 personer hade hittat till Saga denna eftermiddag. – Det märks att vi är inne i en kris, nu har vi betydligt mindre med besökare. -Vi har öppet nu, men nästa vecka och därefter vet vi inte riktigt hur det blir, säger föreståndaren Janne Erm på Saga bio. -Dessutom skulle vi bygga ut biografen, men det får vi skjuta på framtiden, fortsätter han.
MJÖLBY 20200401 Saga bio i Mjölby. Marie-Louise Johansson, från Vikingstad, med väninnan Inger Stenmark, från Linköping, har precis sett färdigt på kostym-filmen “Emma”.
Foto Jeppe Gustafsson
MJÖLBY 20200401 Saga bio i Mjölby.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 2 APRIL 15:38-

Foto Jeppe Gustafsson
 • Statsepidemiolog Anders Tegnell, från Linköping, kommer att gästa TV-programmet “Skavlan” på fredag. Det skriver DN. komikern Babben Larsson, musikern Zara Larsson och före detta statsministern Carl Bildt kommer att gästa programmet.

UPPDATERING 3 APRIL 00:03-

 • Så här såg det ut vid entrén till Samuelsbergshemmet, i Motala, idag. Enligt regeringens beslut gäller besöksförbud på landets äldreboenden från och med i onsdagen.
MOTALA 20200402 Regeringen beslutade den 30 mars om ett besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Beslutet trädde i kraft onsdagen den 1 april. Här ses en skylt om besöksstopp på ett äldreboende i Motala.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 3 APRIL 11:51-

Några viktiga nyheter från fredagen:

 • 6000 personer i USA har avlidit till följd av coronaviruset.
 • President Trump har öppnat för att stänga allt inrikesflyg från de svårast drabbade regionerna, det rapporterar SVT.
 • Kl 14: Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen håller pressträff.
 • Statistik från Johns Hopkins University visar att antal fall av Covid-19 i världen har nu nått över miljonen.
 • Den stora militärövningen Aurora med 25 000 svenska och internationella deltagare skjuts upp av Försvarsmakten på grund av coronasmittan, rapporterar Ekot.
 • En leverantör till den svenska staten när det gäller hygien- och städprodukter har gjort ”extrema prishöjningar” sedan coronakrisen slog till, skriver DN. En flaska med 600 mm handsprit har höjts med 900 procent.
 • Sveriges a-kassor har fått 100 000 nya medlemmar i mars, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, till Ekot.

UPPDATERING 4 APRIL 17:41-

 • Många passar på att rensa förråd och trädgårdar i dessa coronatider, vilket märktes på Tuddarps återvinningscentral strax utanför Motala på lördagen. Se flygbilderna från ovan över Tuddarp idag.
MOTALA 20200404 Många passar på att rensa förråd och trädgårdar i dessa coronatider, vilket märktes på Tuddarps återvinningscentral strax utanför Motala på lördagen.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 8 APRIL 11:32-

Några viktiga nyheter senaste dagarna:Donald Trump gick i natt till angrepp mot Sveriges strategi i kampen mot coronaviruset. På en pressträff i Vita huset fick han en fråga om social distansering och svarade: – Om du ser dig omkring i världen har nästan alla som inte praktiserade det stängt igen. Storbritannien var ett exempel. Nu talar folk om Sverige, men Sverige utstår allvarligt lidande, det vet du va? sa Trump. Det skriver Omni.

UPPDATERING 9 APRIL 21:38-

Skärtorsdagsmässan i Vadstena klosterkyrka webbsänds för att fler ska kunna uppleva den mitt i dessa coronatider.

VADSTENA 20200409 Mobiltelefon som filmar under webbsänd Skärtorsdagsmässa i Vadstena klosterkyrka i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson
VADSTENA 20200409 Exteriörbild i solljus på Vadstena klosterkyrka under webbsänd Skärtorsdagsmässa i Vadstena klosterkyrka i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 10 APRIL-

Senaste informationen från Region Östergötland:

Fredag 10 april klockan 12.30

 • 119 personer i Östergötland vårdas vid lunchtid isolerade på sjukhus.
  På Universitetssjukhuset i Linköping (US) vårdas 43 patienter på vårdavdelning och 16 i intensivvård.
  På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas 49 på vårdavdelning och 9 i intensivvård.
  På Lasarettet i Motala vårdas 2 patienter på vårdavdelning.
  Det finns totalt 948 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland.

UPPDATERING 11 APRIL 14:25-

Många evenamang ställs in i coronakrisen. Men inte “Påskasmällen”. Oskar Svensson och Joacim Ehnstedt var med och drog igång landhockeyn i Tegelviken, Motala. I år firar återträffen 20 år. På plats i Tegelviken under påskaftonen var ett 20-tal spelare. Se bildspel nedan.

MOTALA 20200411 Några som spelar landhockey på Påskaftonen i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson
“Påskasmällen” i Tegelviken.
Foto Jeppe Gustafsson
“Påskasmällen” i Tegelviken.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 13 APRIL-

Senaste informationen från Region Östergötland:

Måndag 13 april klockan 12.30

 • Ytterligare fyra personer i länet med bekräftad covid-19 har avlidit.
  Rapporteringen av avlidna med bekräftad covid-19 i Östergötland omfattar numera både personer inlagda på sjukhus och personer som har avlidit utanför sjukhus. Totalt har 38 personer som bekräftats positiva med covid-19, avlidit i Östergötland.
 • 128 personer i Östergötland vårdas vid lunchtid isolerade på sjukhus.
  På Universitetssjukhuset i Linköping (US) vårdas 46 patienter på vårdavdelning och 16 i intensivvård.
  På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas 51 på vårdavdelning och 13 i intensivvård.
  På Lasarettet i Motala vårdas 2 patienter på vårdavdelning.
  Det finns totalt 1025 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland.

UPPDATERING 13 april

KOLMÅRDEN 20200413 En person i åkattraktionen Wildfire. Tusen personer gästade Kolmårdens djurpark under måndagen. Tidigare år under påsken har djurparken gästats av 10 000 gäster per dag. Stora delar av parken var öde under måndagen, kiosker och restauranger var stängda. Kolmårdens djurpark öpppnade upp djurparken den 10 april för årskortsgäster, vissa delar av parken är dock stängda på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 14 APRIL 11:57-

 • 14.00 Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller sin dagliga presskonferens.
 • Totalt har 919 personer avlidit och 10 948 personer bekräftats smittade, enligt Folkhälsomyndigheten.
 • Antalet personer som skrivit in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen har nästan dubblerats jämfört med för ett år sedan, det rapporterar SVT.
 • Läkemedelskoncernen Astra Zeneca inleder en klinisk prövning av ett läkemedel för behandling av patienter som är allvarligt sjuka i covid-19, det skriver SVT.
 • Regeringen, C och L kommer presentera en uppgörelse om nya generösare regler för korttidspermitteringar. Det uppger källor för Sveriges Radio Ekot. Det skriver Omni.
 • Tusentals personer saknas just nu inom lantbruket enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF – inte minst inför stundande jordgubbsskörden, skriver Aftonbladet.
 • Statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterar att svenskarnas resor i påsk har minskat drastiskt och att svenskarna tagit Folkhälsomyndighetens rekommendationer på allvar.
 • Enligt ett pressmeddelande så har klädkedjan Intersport Sverige har i dag ansökt om rekonstruktion vid Göteborgs tingsrätt. 
 • Trump hyllade sig själv – då bröt CNN sändningen. Se delar av sändningen nedan.

UPPDATERING 16 april

MOTALA 20200416 Lisbet och Lasse Lindblad i karantän, här fotograferad på balkongen i Gamla stan i Motala, under coronakrisen.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 april

MOTALA 20200416 Nära hundmöte, människor håller coronaavtstånd.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200416 Gunvor Emilsson i karantän, här fotograferad på balkongen, under coronakrisen.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 april

Biografkedjan som överlevde två världskrig- men fick stänga för ett virus

Svenska bio, som äger Saga bio i Mjölby, har funnits sedan 1914. Den nuvarande ägarens farfar startade företaget på den tiden. Det betyder att biograf-kedjan har överlevt två världskrig. Saga bio:s platschef i Mjölby säger att det inte har varit i närheten av så illa som det är nu.

Idag har de ett erbjudande där man kan hyra hela salongen för åtta biobiljetter. Det blir inga stora pengar men alltid något i sammanhanget. Biografen har aldrig tidigare stängts på grund av en kris. Nu hyrs biografen ut i stort sett dagligen, problemet är att det inte distribueras några nya filmer. Janne hoppas att den ordinarie verksamheten kommer igång så snart som möjligt. Men han har inga stora förhoppningar, innan juli blir nog svårt.

MJÖLBY 20200416 Janne Erm på Saga Bio, Mjölby, i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson
MJÖLBY 20200416 Några som har hyrt Saga Bio, Mjölby, i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson
MJÖLBY 20200416 Några som har hyrt Saga Bio, Mjölby, i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 17 april

NORRKÖPING 20200417 Barbro (79 år) och Tommy Andersson (68 år) lever isolerat under coronakrisen. Här fotograferade vid lägenheten i Norrköping. Grannfamiljen Klimek är ute i trädgården med barnen och deras kompisar.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 19 april

KÄLLSTAD KYRKA, Östgötaslätten 20200419 Magnus Svensson, kyrkoherde i Vadstena Dals församlingar, på väg till gudstjänst i Källstad kyrka, strax söder om Vadstena.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 20 april

– Klockan är 8. God morgon allihopa och välkomna tillbaka! Nu är det måndag och vi har en hel vecka framför oss, säger Ebba Naylor till klassen inför första lektionen på måndagsmorgonen. Trötta elever svarar, inte i klassrummet där de brukar sitta, utan på länk via dator. Det är en ovanlig vardag på Platengymnasiet i Motala.

MOTALA 20200420 Platenskolan nästan helt öde. Läraren Ebba Naylor, på Platengymnasiet, räknar in eleverna via sin dator på morgonen. Klassrummet är helt tomt för att eleverna jobbar hemifrån på distans i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200420 Platenskolan nästan helt öde. Läraren Ebba Naylor, på Platengymnasiet, räknar in eleverna via sin dator på morgonen. Klassrummet är helt tomt för att eleverna jobbar hemifrån på distans i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 20 april

MOTALA 20200420
– En dagens lunch, tack!
Platengymnasiet i Motala är nästan helt öde förutom en del elever som hämtar mat vid skolan den här dagen. Klasskompisarna i Teknik 19B, Tilda Gustafsson (i vitt, närmast kameran) och Sofia Delander hämtar mat av bespisningspersonalen vid skolans lastkaj.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 20 april

MOTALA 20200420 På grund av coronaviruset, covid-19, höll kommunfullmäktige sitt möte utomhus på Maif-läktaren under måndagskvällen.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 21 APRIL 14:39

Pressmeddelande från Linköpings kommun:

Övergripande lägesbild från Linköpings kommun

• Det generella läget inom kommunens förvaltningar är stabilt. Verksamheterna påverkas dock av personal- och materialbortfall.

• Den begränsade tillgången till skyddsutrustning är en prioriterad fråga att lösa. Materialförsörjningen var inför helgen vecka 16 säkrad. Leveranser av munskydd och förkläden inkom under torsdagen och fredagen.

UPPDATERING 21 APRIL 15:06-

Pressmeddelande från Länsstyrelsen i Östergötland:

Förändrat studentfirande i länet: Spridningen av det nya coronaviruset påverkar många högtider. Nu har länets kommuner beslutat att ett traditionellt studentfirande är svårt att genomföra men att elever ska få en minnesvärd avslutning. Kommunerna kommer därför att erbjuda ett anpassat studentfirande som följer Folkhälsomyndighetens råd.

Uppdatering 21 april

LJUNGSBRO 20200421 Grannar som tränar ihop i skogen under dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson
LJUNGSBRO 20200421 Grannar som tränar ihop i skogen under dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 22 april-

NORRKÖPING 20200422 Byggmax har fullt med kunder på brädgården under coronakrisen. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 22 april-

Det är lätt att förstå att många företagare är bekymrade i dessa dagar. Det räcker att gå in i en galleria i Norrköping för att förstå att det just nu är en ekonomisk katastrof många. Den här dagen möter vi föräldralediga, anställda och föräldrar med sina barn. Det är oroliga tider en ovanlig vardag i april i Norrköpings city.

NORRKÖPING 20200422
På en gata i närheten av Motala ström väntar Caroline Törnqvist, från Norrköping. Hon “lapar” lite sol i väntan på att dottern ska dyka upp. – Vi ska gå en promenad och ta en fika, man får passa på när det är bra väder. Själv så jobbar jag på Försäkringskassan, det är väldigt mycket på jobbet just nu. Jag har flextid  så jag ska tillbaka till jobbet efter fikat och jobba några timmar till, berättar Caroline.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200422
På Drottninggatan intill står cykelbudet Farhan Ahmed och väntar på att köra ut mat. – Inga jobb, säger han kort. Han berättar att han bott i Sverige i fem år då han flydde från Etiopien, nu studerar han på SFI (Svenska för invandrare) och jobbar extra som bud. – 10 utkörningar per dag blir det ungefär, alltifrån hamburgare till annan snabbmat, som ska levereras till privatpersoner och företag. Totalt kan jag cykla uppemot 50 km på en dag, berättar Farhan på svenska varvat med engelska.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200422
Längre ner på Drottninggatan förbereder Amar Shaol sin årliga öppning av minirestaurangen och glasscafét Bistroplaza Stadstornet. – Jag är absolut inte orolig, det kommer bli ett av de bättre åren tror jag, folk kommer att semestra hemma mer än någonsin, säger Amar. Under dagen jobbas det för fullt inför öppningen den 1 maj, kusin Sleman sopar uteserveringen och det fixas och donas.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200422 Stängd butik i Norrköping city under coronakrisen.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200422
Albin Wahlqvist, från Norrköping, är föräldraledig och på väg ensam ned i rulltrappan i galleria Domino, med sin ett-åriga dotter Erla i vagnen. – Jag tycker att det är en hel del människor på stan men betydligt mindre i galleriorna, det är tråkiga tider då det är svårt att träffa varandra. – Då får det bli att vi träffas utomhus, i sådana fall, säger han.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200422 Folkliv i Norrköping city under coronakrisen. En skylt på en spårvagn som meddelar: “Hör upp, vardagskämpar”.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200422
Vid Strömparken är mamma Mirana Costantinen på plats med sina barn Raymond och Alex. Här är det full fart, idag har familjen med sig bröd och de ska mata fåglarna. Det är fåglar i mängder som drar sig till familjen, barnen tycker att det är roligt, det märks. Upptagna i stunden och helt obekymrade i en bekymmersam vardag.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 24 april-

Betydligt fler människor än vanligt så här års har flytt ut till sina sommarbostäder i skärgården. Nu märker lanthandeln i Fyrudden av en ökad försäljning i dessa coronatider. Lise-Lotte och Ola Andersson, som driver lanthandel och restaurang i Fyrudden sedan februari 2017.

FYRUDDEN 20200424 Ett par timmar vid kusten och Fyruddens livs och restaurang. Tv Lise-Lotte och Ola Andersson.
Foto Jeppe Gustafsson
FYRUDDEN 20200424 Ett par timmar vid kusten och Fyruddens livs och restaurang. Tv Lise-Lotte Andersson.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 24 april-

RINGARUM 20200424 Öde parkeringar vid värdshuset vid E22:an, Ringarum.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 24 APRIL-

VALDEMARSVIK 20200424 En ovanlig vardag, anslagstavlan i Valdemarsvik. Vad händer på bygden i dessa coronatider?
Foto Jeppe Gustafsson

Uppdatering 25 april

LINKÖPING 20200425 Stanley Kubricks “The Shining” visas på en drive-in bio i centrala Linköping under lördagskvällen.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200425 Stanley Kubricks “The Shining” visas på en drive-in bio i centrala Linköping under lördagskvällen. Moa Johansson och Evelina Restrup har laddat med godis inför bio-kvällen.
Foto Jeppe Gustafsson

Uppdatering 26 april:

LINKÖPING 20200426 Skyltar om att hålla avstånd, social distansering, på Ikea på söndagen under coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200426 Kö med kösystem för social distansering utanför Ikea på söndagen under coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson

Uppdatering 30 april

Kollegorna Carl Selling och Therese Staffansson jobbar på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. De har sin placering i Vreta kluster men sedan en tid tillbaka jobbar de, liksom alla sina andra kollegor, hemifrån var och en för sig. Inför avstämningsmötet på morgonen, eller fikamötet som det också kallas, så har Carl förberett sig hemma bland kastrullerna vid köksbänken i köket i Motala. Therese har också kopplat upp sig till samma möte, fast hemma på hästgården utanför Vikingstad.

MOTALA 20200430 Kollegor jfrån LRF, jobbar var för sig, hemifrån.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200430 Carl Selling jobbar hemifrån.
Foto Jeppe Gustafsson
VIKINGSTAD 20200501 Therese Staffansson jobbar på distans hemma i dessa coronatider. Nu har de fått tre föl hemma på hästgården.
Foto Jeppe Gustafsson
VIKINGSTAD 20200501 En ovanlig vardag. Therese Staffansson jobbar på distans hemma i dessa coronatider. Nu har de fått tre föl hemma på hästgården.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 2 MAJ 18:57-

Konstutställningen i en skogsdunge strax intill Gripenbergs gårdsbutik utanför Skänninge. Det är konstnären Ann Brehmer som ligger bakom konstverken i utställningen, som alltid är öppen, just nu i dessa coronatider. Se bildspel nedan.

SKÄNNINGE 20200502 Skylt och häst vid konstutställningen i en skogsdunge strax utanför Skänninge. Det är konstnären Ann Brehmer som ligger bakom konstverken i utställningen, som alltid är öppen, just nu i dessa coronatider. Rebecka Wincrantz red förbi i skogen.
Foto Jeppe Gustafsson

Uppdatering 8 maj

LINKÖPING 20200508 En ovanlig vardag. Jan Sundstedt bor bara ett stenkast från Universitetssjukhuset i Linköping och nu hedrar han vårdpersonalen med att hissa svenska flaggan på sin tomt varje lördag. I ett inlägg på sociala medier bad han alla att följa efter och göra samma sak.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 9 MAJ 12:52-

Bild från igår när studenterna hade mösspåtagning.

LINKÖPING 20200508 Studenter som har mösspåtagning i en park i centrala Linköping knappt en månad kvar till studenten.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200508 Studenter som har mösspåtagning i en park i centrala Linköping knappt en månad kvar till studenten.
Foto Jeppe Gustafsson

Uppdatering 15 maj

Normalt sett jobbar Anna Gillberg inom Norrköping kommuns larmteam. När hon fick frågan om att ingå i det nya covid-19-teamet så tvekade hon inte en sekund. Med stolthet över sitt jobb och yrkesgrupp möter hon nu coronaviruset vid “frontlinjen”.

NORRKÖPING 20200515 “Covid-19- teamet” i Norrköpings kommun, Anna Gillberg.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200515 “Covid-19- teamet” i Norrköpings kommun, Anna Gillberg.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 maj-

MANTORP 20200516 En ovanlig vardag, tomt och öde på Mantorptravet under lördagen när det körs V75. Travloppen fortgår men utan publik. Enbart funktionärer och journalister är på plats. Och en ordningsvakt. Olle Wettermark har det lugnt på jobbet denna lördag. Normalt sätt kanske en del av en ordningsvakts jobb att slänga ut folk som inte sköter sig. Uppdraget den här dagen är dock att se till att ingen tar sig in på anläggningen på grund av restiktionerna i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 19 maj-

VADSTENA 20200519 Med kärlek till sin man så läser Ingegerd Lindaräng, 76, dikter varje dag för sin make Ingemar nedanför hans balkong på Vätterngården i Vadstena i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 24 MAJ 13:00-

63 coronapatienter vårdas på de östgötska sjukhusen, av dem får 13 intensivvård, uppger Region Östergötland under söndagen. Det skriver P4 Östergötland. Under det senaste dygnet har inga nya dödsfall i covid-19 rapporterats i länet.

UPPDATERING 25 maj-

LINKÖPING 20200527 En ovanlig vardag, Anna-Karin Strand specialistläkare/överläkare på ANOPIVA, Universitetssjukhuset i Linköping (US).
Foto Jeppe Gustafsson

Det är onsdag förmiddag. Den här dygnet har ytterligare åtta personer avlidit i länet till följd av coronaviruset. På Universitetssjukhuset i Linköping vårdas 23 patienter varav sju på intensiven. Överläkare Anna-Karin Strand ska snart börja sitt arbetspass på intensivvårdsavdelningen Anopiva på Universitetssjukhuset.

UPPDATERING 25 maj-

Digitala farväl i oroliga tider

Begravningsrådgivare  Johan Ågren, från begravningsbyrån Capella, är på plats i Ljusets kapell på Lilla Aska griftegård, strax utanför Linköping. Det är ovanliga tider och begravningsbyrån har ställts inför nya utmaningar efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer om folksamlingar.

– Just nu kan många personer  inte delta på begravningsceremonierna och då passar det bra att kunna livestreama begravningarna. Med hjälp av vårt centrala förbund har vi fått hjälp med appar och Ipads för att kunna genomföra detta på ett bra sätt, berättar Johan.

LINKÖPING 20200525 Digitala begravningar i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 25 maj-

– Jag har ridit i stort sett hela mitt liv. Satt på en häst innan jag kunde gå tack vare min hästintresserade mamma och intresset har aldrig svalnat. För mig är stallet en plats att koppla bort allt annat som pågår runt omkring, så just i dessa corona- tider har det blivit än mer som en fristad. Tänk att i dessa tider kunna ge sig ut i galopp längs rapsfälten och inte behöva fundera på mer än det som är just precis nu, berättar Matilda.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 3 juni-

MOTALA 20200603 Med två dagar kvar till Studenten så har Platengymnasiet förberett sig för utspring och firande. På skolgården har “sociala ringar” ritats upp för social distansering i studentfirandet.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 5 juni-

MOTALA 20200605 Studenter som springer ut från Platengymnasiet under fredagen i dessa coronatider. Varje student fick ta med sig 3-4 anhöriga som fick vistas i en “social ring” på skolgården under utspringet.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200605 Studenter som springer ut från Platengymnasiet under fredagen i dessa coronatider. Varje student fick ta med sig 3-4 anhöriga som fick vistas i en “social ring” på skolgården under utspringet.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200605 Studenter som springer ut från Platengymnasiet under fredagen i dessa coronatider. Varje student fick ta med sig 3-4 anhöriga som fick vistas i en “social ring” på skolgården under utspringet.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200605 Studenter som springer ut från Platengymnasiet under fredagen i dessa coronatider. Varje student fick ta med sig 3-4 anhöriga som fick vistas i en “social ring” på skolgården under utspringet.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200605 Studenter som är på väg att springa ut från Platengymnasiet under fredagen i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200605 Studenter som springer ut från Platengymnasiet under fredagen i dessa coronatider. Varje student fick ta med sig 3-4 anhöriga som fick vistas i en “social ring” på skolgården under utspringet.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 10 juni-

LINKÖPING 20200610 Black lives matter-manifestation på Gyllentorget i Linköping i dessa coronatider. En tjej hade munskydd liksom många andra demonstranter.
Allt gick lugnt tillväga och manifestationen övervakades av en stor mängd poliser på plats.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 11 juni-

LINKÖPING 20200611 Studenten på Katedralskolan, Linköping.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 juni-

MOTALA 20200619 Sprit… handsprit på middagsbordet på midsommarafton.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 25 juni-

MOTALA 20200625 Bad med social distansering. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200625 Desto fler på plats i Varamon, Motala. Skyltar om att hålla avstånd både på land och i vattnet.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 27 juni-

LINKÖPING 20200627 Obos Damallsvenskan mellan Linköpings FC och Växjö DFF på Linköping arena fick på grund av coronaviruset spelas inför tomma läktare.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200627 Obos Damallsvenskan mellan Linköpings FC och Växjö DFF på Linköping arena fick på grund av coronaviruset spelas inför tomma läktare. Bilden visar en tyst minut strax innan matchstart.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200627 Match i damallsvenskan mellan Linköping FC-Växjö DFF. Bilden: Linköpings nr 15 Frida Leonhardsen Maanum har gjort 2-0.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 30 juli-

ÖDESHÖG 20200730 Informationsskyltar vid en butik om att sakta ner och minska spridningen av coronaviruset i samhället. Några grabbar som tvättar händerna innan besöket i butiken.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 31 juli-

VADSTENA 20200731 Under coronapandemin så semestrar många svenskar på hemmaplan. Museiföreningen Wadstena Fogelsta Järnväg märker av detta då många vill cykla dressin på den gamla smalspåriga järnvägen mellan Vadstena och Fågelsta. Den 9,6 km långa banan blir både en naturupplevelse och en bit järnvägshistoria på samma gång. Banan invigdes 1874. Sista ordinarie passagerartåget avgick från Linköping den 29 september 1963. Godstrafiken, som mest bestod av spannmål, fortsatte till den 1 juni 1978.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 5 augusti-

KOLMÅRDEN 20200805 Besökare som tittar på delfinerna på Kolmårdens djurpark under onsdagen. Ägaren till djurparken, Parks and Resorts, har drabbats hårt av coronapandemin då man bland annat har anläggningen Gröna Lund helt stängd. Kolmårdens djurpark är öppen men besökarna måste boka sitt besök i förväg och vissa åkattraktioner är stängda. Foto Jeppe Gustafsson
KOLMÅRDEN 20200805 Stängda åkattraktionen “Delfinexpressen” står helt still på Kolmårdens djurpark under onsdagen. Ägaren till djurparken, Parks and Resorts, har drabbats hårt av coronapandemin då man bland annat har anläggningen Gröna Lund helt stängd. Kolmårdens djurpark är öppen men besökarna måste boka sitt besök i förväg och vissa åkattraktioner är stängda.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 8 augusti-

MANTORP 20200808 Hinderloppet Hellrun gick av stapeln i Mantorp under lördagen. 170 deltagare ställde upp och sprang i den stekande solen, den 5 km långa banan bestod av ett 50-tal hinder. Tävlingsdeltagarna delades upp i flera grupper för att klara corona-restriktionerna. På grund av coronapandemin arrangeras ett fåtal liknande lopp i Sverige eftersom många arrangörer har ställt in sina arrangemang. Bilden: Lena Holm svalkar sig med vatten under loppet.
Foto Jeppe Gustafsson
MANTORP 20200808 Hinderloppet Hellrun gick av stapeln i Mantorp under lördagen. 170 deltagare ställde upp och sprang i den stekande solen, den 5 km långa banan bestod av ett 50-tal hinder. Tävlingsdeltagarna delades upp i flera grupper för att klara corona-restriktionerna. På grund av coronapandemin arrangeras ett fåtal liknande lopp i Sverige eftersom många arrangörer har ställt in sina arrangemang.
Foto Jeppe Gustafsson
MANTORP 20200808 Hinderloppet Hellrun gick av stapeln i Mantorp under lördagen. 170 deltagare ställde upp och sprang i den stekande solen, den 5 km långa banan bestod av ett 50-tal hinder. Tävlingsdeltagarna delades upp i flera grupper för att klara corona-restriktionerna. På grund av coronapandemin arrangeras ett fåtal liknande lopp i Sverige eftersom många arrangörer har ställt in sina arrangemang. Bilden: Lill Ljunggren.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 augusti-

Många semestrade på hemmaplan och det märktes vid många av landets badplatser. Så även i Motala och Östergötland. Parkeringsplatser fylldes snabbt med bilar och blockerade bland annat räddningsvägar. Det blev mycket debatt och rapporteringar i media.

MOTALA 20200816 Flygbild över stranden vid Varamobaden i Varamon, Motala. Många passade på att svalka sig i Vättern under värmeböljan.
Foto Jeppe Gustafsson
VADSTENA 20200815 På grund av det fina vädret råder det fortsatt högt tryck på många badplatser, denna för många kanske sista helgen innan semestern är slut. Några med badleksak som är på väg till stranden.
Foto Jeppe Gustafsson
VADSTENA 20200815 På grund av det fina vädret råder det fortsatt högt tryck på många badplatser, denna för många kanske sista helgen innan semestern är slut. Här parkeringsproblem vid Vätterviksbadet i Vadstena.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200808 Många semestrar hemma i Sverige under coronakrisen. Under värmeböljan märks det tydligt när det blir trafikproblem och parkeringsproblem vid badstränder. Här har många trotsat förbudsskyltar och fått parkeringsböter vid Varamobaden i Motala.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 18 augusti-

Elitserien i speedway mellan Piraterna-Masarna. På grund av omständighterna med coronaviruset kördes matchen utan publik. Det hindrade dock inte supportrar att följa matchen utanför stängslet. Några hade även hyrt skylift för att följa matchen.

MOTALA 20200818 Åskådare/ publik utanför grindarna under matchen mellan Piraterna-Masarna på Zinkgruvan Mining Arena under tisdagen.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200818 Piraternas Peter Kildemand under matchen mellan Piraterna-Masarna på Zinkgruvan Mining Arena under tisdagen.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200818 Publik utanför stängslet under matchen mellan Piraterna-Masarna på Zinkgruvan Mining Arena under tisdagen.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200818 Publik utanför stängslet under matchen mellan Piraterna-Masarna på Zinkgruvan Mining Arena under tisdagen.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 21 augusti-

Östgötamusiken har drabbats hårt av coronapandemin, med bland annat inställda konserter. Producenten Katariina Mathiesen, ihop med övriga på Östgötamusiken, kom på idéen om att hålla en coronasäker konsert i dagarna två, i Vallaskogen, Linköping.

LINKÖPING 20200821 Skogskonsert med Östgötamusiken i Vallaskogen.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200821 Skogskonsert med Östgötamusiken i Vallaskogen.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200821 Skogskonsert med Östgötamusiken i Vallaskogen.
Foto Jeppe Gustafsson

Många av bilderna är en del av Sveriges Televisions “En ovanlig vardag”, om vardagslivet i Östergötland, under coronakrisen.

HÄR KAN DU SE DEN FULLSTÄNDIGA RAPPORTERING OM COVID-19:

error: