Fotografi: Jonas första svensk att vinna i Siena Awards

Fotografi, Bild Östergötland

48 000 bilder från 156 länder. Jonas Classon från Örebro tog hem
förstapris i den prestigefulla fototävlingen Siena International Photo
Awards i Italien.
– Ofattbart och omtumlande, säger Jonas Classon efter glädjebeskedet.

Succéveckorna fortsätter: det tredje stora internationella priset på bara två veckor och ett av världens finaste utmärkelser för fotografer. ’’Pangea Prize’’ och förstapriset i kategorin ’’Animals in their enviroment’’ i Siena Awards, går till Örebrofotografen Jonas Classon, som på kort tid blivit världskänd för sina fågelbilder från världens alla hörn. Vinnarbilden är dock fotograferad i Örebro, bara några mil hemifrån.

Situationen som Jonas fångat på bild utspelar sig i fullmånens sken i mars förra året. Jonas hade följt en lappuggla under morgon och kväll i över en månads tid, för att få till sin drömbild; en lappuggla som fixerar sin klo inför en dödlig attack mot en vattensork. Han har dock hållit bilden hemlig tills för bara några veckor sedan, då den publicerades på en helsida i brittiska tidningen The Times.

’’Pangea Prize’’ och förstapriset i kategorin ’’Animals in their enviroment’’ i Siena Awards, går till Örebrofotografen Jonas Classon, som på kort tid blivit världskänd för sina fågelbilder från världens alla hörn. Vinnarbilden är dock fotograferad i Örebro, bara några mil hemifrån. Foto Jonas Classon

-Mottagandet blev enormt. Det har ringt folk från hela världen och gratulerat till bilden. Bara på LinkedIn har den snart en miljon visningar, säger Jonas Classon.

Siena International Photo Awards är fototävlingen med det högsta internationella deltagandet någonsin. 2020-upplagan har fått nästan 48.000 bilder från 156 länder världen över. Vinnarbidragen väljs ut av en internationell jury, med redaktörer och fotografer från bland annat National Geographic och BBC.

Jonas vann förstapris i kategorin ’’Animals in their environment’’. Jonas Classon nåddes av glädjebeskedet från sitt hem i Kumla under fredagen. -Jag gnuggade mina ögon flera gånger när jag läste mitt namn som vinnare. Jag kan fortfarande inte tro att det är sant, säger han.

Förutom den prestigefulla världstiteln, kommer han också att ta emot kristall-statyetten ’’Pangea Prize’’ som symboliserar ljus, perfektion och reflektion.

-Det känns extra kul att vinnarbilden är tagen i Sverige och i Örebro, med tanke på att jag främst fotografera fåglar utomlands. Att lappugglan skulle få vingar ut i världen på detta sätt, kunde jag aldrig drömma om, säger Jonas.

Jonas Classon, vinnare i Siena Awards 2020.
Foto Per Knutsson

Prisutdelningen som normalt äger rum i Siena-teatern i Italien, tvingades att ställas in till följd av Covid-19. Den årliga fotoutställningen “Imagine All the People Sharing All the World”, som visar de vinnande bidragen, öppnar dock under lördagen. En bok med alla prisbelönta bidrag publiceras även på två språk (italienska och engelska).

23-årige Jonas Classon började sin karriär som pressfotograf på Nerikes Allehanda innan han för några år sedan tog beslutet att livnära sig på sina fågelbilder. Idag har han uppmärksammats över hela världen och så sent som i förra veckan hyllades han av Natural History Museum i London under prisceremonin av Wildlife Photographer of the Year, där han också fick pris.

-The owl, the clenched fist, the moon. Beautiful wash of grey and blue. Absolutely stunning, sade BBC-programledaren Chris Packham om Jonas bild i den direktsända prisutdelningen.

Nyligen  blev han dessutom prisad GDT European Wildlife Photographer Of The Year i Tyskland och i början av oktober skrev han kontrakt med Canon Europa som ny ambassadör. Samtidigt är han aktuell med sin debutbok ’’Svart album’’ som handlar om hans revansch efter en svår och lång sjukdomsperiod, där fåglarna till slut visade vägen ut från sjukhuset.

Han har tidigare tilldelats Kumlas Kulturpris och blivit utsedd till ’’Årets unga person’’ i Örebro.

Just nu visas hans utställning ’’Världens fåglar’’, på Marieberg Galleria i Örebro. – Min målsättning är att inspirera och stärka banden mellan människor och natur, säger Jonas.

Jonas Classon “in action”.
Foto Per Knutsson

Min målsättning är att stärka banden mellan människor och natur. Det gör jag genom bildföredrag, böcker och utställningar. Sedan 2016 har jag drivit en utställningshall för mina bilder i Marieberg Galleria utanför Örebro – som med sina drygt 4 miljoner besökare per år räknas som ett av Sveriges största köpcentrum.

– Jonas Classon

Fakta. Jonas Classon

  • Professionell fågelfotograf från Kumla.
  • Började sin yrkesbana som fotograf på Nerikes Allehanda.
  • Föreläser och ställer ut sina bilder i olika typer av utställningar
  • Hemsida www.jonasclasson.se
  • Instagram: @jonasclassonphotography

Bild Östergötland/ www.bildostergotland.se

error: