Ny fotoutställning: Klimatskiftet – Magnus Hjalmarson Neideman

Fotografi, Bild Östergötland, Stockholm.

Larmen haglar. Smältande glaciärer och temperaturkurvor som når nya höjder. Stormar som river och långvarig torka som driver människor på flykt. Och så du och jag.
Kan man plåstra om planeten genom att sopsortera? Kan just ditt val av färdmedel fungera som febernedsättande för en planet med stigande temperatur? Flygskam och köttångest. Populism och ökande samhällsklyftor. 
Men vänta nu, finns det ingen annan väg att gå? Finns det ingen lösning i sikte?

Klimatskiftet – Magnus Hjalmarson Neideman
9/10 – 8/11 2020 på Galleri kontrast i Stockholm

Magnus Hjalmarson Neideman gav sig tillsammans med journalisten Erica Treijs ut på jakt efter lösningar på klimatkrisen.
De fann en mängd tekniska och sociala innovationer runt om i världen. Ett vulkanbatteri på en avlägsen ö mitt ute i Atlanten. En koldioxiddammsugare på Island. Ett termiskt solkraftverk i Marocko som inte bara kan fånga solenergi, utan även lagra den. Ett vätgasförråd. En vindkraftspark. En självkörande ellastbil. Och oljesandsarbetare på den kanadensiska tajgan som valt att lämna den lukrativa fossilindustrin. För att det räcker nu.

Svenska Dagbladet har med Klimatskiftet visat i text och bild att det finns nya sätt att ta sig an framtiden inom planetens gränser. Och Magnus Hjalmarson Neidemans unika bilder visar att vi också kan städa upp efter oss och att det finns en väg framåt. 
– Häftigast var nog koldioxidsugen på Island. Tänka att ha några tusen sådana stå och tugga i sig koldioxid från hela världens utsläpp. Eller Solkraftverket i Marockos öken som ser ut som någon utomjordiskt som landat. Det känns ändå som om vi är på rätt väg när man ser dem.
Magnus Hjalmarson Neideman är fotograf på SvD sedan 2007.

Öppettider Galleri kontrast, Hornsgatan 8, Stockholm:

Öppettider

tisdag – torsdag: 12.00 – 18.00
fredag: 12.00 – 17.00
lördag – söndag: 12.00 – 16.00

(Mellan utställningarna hänger vi om och då har vi ibland stängt under veckan.)

Klimatskiftet Islan. På Island finns det en CO2 sug som gör sten av koldioxiden. Igloo i vilken det co2 berikade vattnet pumpas ned i berggrunden.
Foto Magnus Hjalmarson Neideman, SvD
20190326 Marocko har byggt världens största solkraftspark i Sahara-öknen. Det mäktiga tornet på NOOR 3 kan ses från flera mils avstånd där det sticker upp i öknen.
Foto Magnus Hjalmarson Neideman, SvD
error: