Dokument utifrån: Mullvaden – undercover i Nordkorea

Nyhet, Kultur och nöje, , Bild Östergötland

Nu finns båda delarna av dokumentären Mullvaden – undercover i Nordkorea på SVT Play. Filmen visar för första gången hur Nordkorea går till väga för att kringgå FN:s och EU:s hårda sanktioner. Det skriver SVT i ett pressmeddelande.

När Ulrich Larsen, en förtidspensionerad dansk kock, gick med i en förening för Nordkoreas vänner kunde han inte ana att det skulle sluta med att han var djupt involverad i hemliga affärer med olja, narkotika och högteknologiska vapensystem. Under tio år tog han stora risker för att dokumentera allt på film. Resultatet är sensationellt.

– Filmen ger en helt unik inblick i en sluten och hemlig värld. Den visar hur regimen försöker hålla sig flytande i en situation av hård internationell press. Dokumentären visar hur det går till och vilka hänsynslösa metoder som Nordkorea använder sig av, säger Axel Arnö, projektledare på SVT Dokumentär.

Mullvaden är en film av Mads Brügger som tidigare har gjort de uppmärksammande dokumentärfilmerna Ambassadören (2011) och Cold case Hammarskjöld (2019). Filmen är en samproduktion mellan SVT, BBC, DR och NRK och släpps samtidigt i alla fyra länder.

– Vi är otroligt stolta över den här filmen och över att äntligen kunna visa resultatet av mer än tio års riskfyllt arbete. Det har varit en ovanlig och utmanande process, eftersom allt bygger på att Mullvadens verkliga syfte och identitet inte avslöjas för nordkoreanerna. Nu hoppas jag att filmen får den uppmärksamhet den förtjänar, säger Axel Arnö.

Nu finns båda delarna av dokumentären Mullvaden – undercover i Nordkorea på SVT Play. Filmen visar för första gången hur Nordkorea går till väga för att kringgå FN:s och EU:s hårda sanktioner. Foto SVT
error: