Ny utställning: Coronavardag i bild på Arbetets museum

Kultur och Nöje, Bild Östergötland, Norrköping.

Sedan vårvintern 2020 har SVT Nyheter Öst dokumenterat coronapandemin genom att samla in bilder och filmer från tittarnas vardag. Nu visas ett urval på Arbetets museum i Norrköping.

SVT Nyheter Östs projekt har fått namnet ”En ovanlig vardag” och varvar allmänhetens ögonblicksbilder med foton av frilansfotograf Jeppe Gustafsson. Filmklipp och och foton från projektet visas nu som en pop-up-utställning i Arbetets museums Dokumentärfotosalong.

“En ovanlig vardag” samlar ögonblicksbilder från tillvaron under coronapandemin. Foto Jeppe Gustafsson

– Det har varit ett otroligt intressant och spännande projekt. Att följa och dokumentera människors vardagsliv under den svåra tid vi levt i har varit en drömuppgift för en fotograf. Att på nära håll se när samhället går samman har varit fint, säger Jeppe Gustafsson.

– “En ovanlig vardag” har fått stor spridning hos vår publik och vi tycker det är roligt att projektet får möjligheten att leva vidare genom Dokumentärfotosalongen, säger Christian S Zetterdahl, projektledare på SVT Nyheter Öst.

Dokumentärfotosalongen är Arbetets museums årliga utställningsarena för dokumentär bild. Alla kan söka till salongen, professionella fotografer såväl som amatörer. I år är temat “kaos” och 43 kända som okända fotografer deltar i salongen. 

– SVT:s projekt speglar hur coronapandemin har förändrat livet och vardagen för oss alla. Både Dokumentärfotosalongen och ‘En ovanlig vardag’ handlar om människors egna bilder, berättelser och erfarenheter. Vi är glada att kunna visa dem tillsammans, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

“En ovanlig vardag” öppnar den 24 september 2020 och visas till och med 10 januari 2021.

MOTALA 20200625 Någon som svalkar sig i en pool i värmen under torsdagen. SMHI klass 1-varnar nu för mycket höga temperaturer från torsdag och veckan ut. Varningen gäller i norra Östergötland. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200605 Studenter som springer ut från Platengymnasiet under fredagen i dessa coronatider. Varje student fick ta med sig 3-4 anhöriga som fick vistas i en “social ring” på skolgården under utspringet. Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200515 En ovanlig vardag, “Covid-19- teamet” i Norrköpings kommun. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200420 Platenskolan nästan helt öde. Läraren Ebba Naylor, på Platengymnasiet, räknar in eleverna via sin dator på morgonen. Klassrummet är helt tomt för att eleverna jobbar hemifrån på distans i dessa coronatider. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200319 Kvinna med munskydd som läser en tidning på biblioteket i dessa oroliga coronatider. Foto Jeppe Gustafsson
error: