Nära möten med Afrikas djur i ny fotoutställning på Naturhistoriska riksmuseet

Fotografi, Bild Östergötland, Stockholm.

“De ser starka ut, nästan ostoppbara, men de vandrar på en tunn linje…” Den 29 september 2020 öppnar den nya utställningen The Thin Line – Björn Persson på Naturhistoriska riksmuseet. Med sina bilder av Afrikas vilda djur vill konstfotografen inspirera till engagemang och förändring för hotade djurarter. Det skriver Naturhistoriska riksmuseet i ett pressmeddelande.

Det är vackra och själfulla bilder av de afrikanska djuren som besökaren får möta i nya utställningen The Thin Line – Björn Persson. Lejonet som ser långt bort i fjärran, elefanterna som ståtligt marscherar rakt emot betraktaren, den vita nordliga noshörningen (den ena av de två sista kvar i världen) som söker nära kontakt och geparden – som ser närmast filosofisk ut där den sitter och spanar ut över savannen.

– Varje djur, varje levande varelse har sin personlighet, karaktär och emotionella behov, säger konstfotografen Björn Persson.

Det är mäktiga och vackra djur som porträtteras, men deras framtid hänger på en skör tråd. Björn vill förändra situationen för de hotade djurarterna och har erfarenhet av att jobba med antitjuvskytte i Afrika. Idag vill han med sin kamera som ett vapen mana till förändring och engagemang.

Under sitt arbete som viltvårdare fick han erfarenhet av de vilda djuren och lärde sig att närma sig dem på deras villkor:

– Man skulle aldrig porträttera en människa med teleobjektiv. Detsamma gäller när man fotograferar djur. För att fånga deras själ gäller det att komma nära. Eftersom jag har arbetat med viltvård i Afrika är jag bra på att läsa djuren. Jag vet när det är läge att nära sig, eller att backa.

I fotoutställningen The Thin Line – Björn Persson visas 30 utvalda bilder. Med dessa konstverk ämnar Björn att dramatisera djurens storslagna skönhet. Utställningen är en hyllning till världens utrotningshotade arter, kanske de sista av sina slag.

– Vi är väldigt glada och tacksamma att vi fått möjligheten att visa The Thin Line – Björn Persson på Naturhistoriska riksmuseet, berättar Claes Enger, projektledare för utställningen.
Fantastiska bilder kombinerat med ett viktigt budskap kring biologisk mångfald. Vi öppnar nu upp museet för fler besökare och utställningen kommer att vara en av höstens stora nyheter.

Utvalda verk i utställningen kompletteras med Björns berättelser via audioguide. Ett urval av bilderna kommer också att kunna ses i en digital utställning på museets webbplats.
Fotoutställningen visas 29 september 2020 – 11 april 2021 på Naturhistoriska riksmuseet. Utställningen är ett samarbete med Dunkers Kulturhus i Helsingborg. För att besöka museet inklusive utställningen krävs en kostnadsfri biljett.

Fakta, Björn Persson:

Björn Persson är född 1972 och uppvuxen i Helsingborg, numera bosatt i Stockholm. Han är en internationellt omskriven konstfotograf som uppmärksammats med ett flertal prestigefyllda utmärkelser. Under många år har han rest runt i olika delar av världen och bland annat fotograferat Afrikas hotade djurarter, isbjörnarnas smältande habitat och snöleopardens krympande hemvister. 2018 släppte han boken The Real Owners of the Planet, och nu är han även aktuell med uppföljaren Beauty Will Save the World som kommer lanseras under den nya utställningen på Naturhistoriska Riksmuseet.

Besöksinformation och åtgärder för minskad smittspridning
Naturhistoriska riksmuseet är öppet med förbokad, kostnadsfri biljett. Öppettider tisdag–fredag kl. 12-17 samt lördag–söndag kl. 10-18.

Vi har gjort anpassningar och infört besöksrestriktioner för att kunna erbjuda ett museibesök med omsorg om våra anställda och våra besökare.
Biljetter förbokas på www.nrm.se

Kenya, 2017 En gepard svalkar sig under ett träd för att undkomma hettan. Geparder är numera extremt hotade, vilket beror på mänsklig utbredning och bönder som skjuter djuren illegalt, då de utgör ett hot mot deras boskap.
Foto Björn Persson
Kenya, 2018 En stor elefantflock som mullrar fram över den afrikanska savannen. Idag blir den här synen allt ovanligare. Varje femtonde minut dödas en elefant för sina betars skull. På cirka 100 år har antalet sjunkit från cirka 5 miljoner till 400,000.
Foto Björn Persson
Kenya, 2017 En gepard svalkar sig under ett träd för att undkomma hettan. Geparder är numera extremt hotade, vilket beror på mänsklig utbredning och bönder som skjuter djuren illegalt, då de utgör ett hot mot deras boskap.
Foto Björn Persson
Sydafrika, 2019 Även lejon är numera hotad art. På bara de två senaste decennierna har populationen sjunkit med 43%. Inga finns det bara cirka 20,000 leja kvar. Människans utredning och förlust ab naturliga habitat och jaktmarker är den främsta anledningen.
Foto Björn Persson
Kenya, 2019 Noshörningen Najin, som är en av de två sista nordliga vita noshörningarna i hela världen. Idag står det sista hoppet för hennes arts överlevnad till avancerad provrörsbefruktning med de frusna sädescellerna från den sista avlidna hanen Sudan.
Foto Björn Persson
”Många frågar mig hur jag kan komma så nära, om jag är rädd. Eftersom jag har arbetat med viltvård i afrika är jag bra på att läsa djuren. Jag vet när det är läge att nära sig, eller att backa.”
Foto Björn Persson
Björn utbildade sig inom viltvård och arbetade med antitjuvskytte i Sydafrika. Något som gett honom unika kunskaper och fördelar som fotograf.
Foto Larisa Persson
Naturhistoriska Riksmuseet.
Foto Emil Nordin
error: