Saab erbjuder Gripen till Kanada

NYHET, Bild Östergötland, Linköping.

Saab har med stöd av Sverige idag lämnat in ett erbjudande avseende framtida stridsflygsförmåga till Kanada. Förslaget omfattar 88 Gripen E, med ett omfattande stöd- och träningsprogram samt ett industriellt och teknologiskt paket. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Erbjudandet utgör det formella svaret på den anbudsförfrågan (RFP) som Kanadas upphandlingsmyndighet (PSPC) skickade ut den 23 juli 2019. Saabs erbjuder ett industriellt program innebär att högkvalificerade jobb och affärsmöjligheter skapas i alla regioner i Kanada.

– Saabs Gripen-plan är utformade för att verka i hårda miljöer och övervinna de mest avancerade hoten. Gripensystemet uppfyller alla Kanadas krav och erbjuder exceptionell prestanda samt avancerade tekniska förmågor. Ett unikt element i avionikdesignen är att Gripen E:s system snabbt kan uppdateras för att bibehålla teknisk överlägsenhet, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

– Med Saab och Gripen kommer Kanadas flygvapen att ha full kontroll över sitt stridsflygssystem. Saab erbjuder nyckelteknologi, produktion i landet, support genom hela flygplanets livscykel, vilket kommer att bidra till att säkra Kanadas suveränitet under decennier.

Ett kärnelement i Gripen-erbjudandet är bildandet av Gripen for Canada Team, som består av IMP Aerospace & Defense, CAE, Peraton Canada och GE Aviation.

Sverige och Brasilien har beställt Gripen E, och de första flygplanen är levererade till båda ländernas utvecklingsprogram. Brasilien har också beställt tvåsitsiga Gripen F och kommer att vara den sjätte nationen med Gripen i tjänst, tillsammans med de nuvarande länderna i Sverige, Tjeckien, Ungern, Sydafrika och Thailand. Dessutom använder UK Empire Test Pilots School (ETPS) Gripen för utbildning av testpiloter.

Saabs leverantörer är Diehl Defence GmbH & Co. KG, MBDA UK Ltd., och RAFAEL Advanced Defence Systems Ltd.

Foto Linus Svensson, Saab
error: