Klart idag: Danmark välkomnar alla svenskar igen

NYHET, Bild Östergötland

Idag meddelade den danska regeringen att man öppnar sina gränser för svenska turister den 1 augusti och den 30 juli hävde svenska UD sin reseavrådan. Det innebär att alla svenskar som längtar efter att semestra utanför Sveriges gränser kan resa till Danmark igen. Det skriver Visit Denmark.

Danmark har haft stängda gränser en längre tid på grund av pandemin och svenska UD har avrått från resor till Danmark fram till 29 juli. Idag meddelade Danmarks regering att man öppnar gränserna den 1 augusti. Dock kvarstår en regel om att resan ska innefatta 6 övernattningar (gäller inte för boende i Skåne, Blekinge och Halland). Därmed gör man det möjligt för alla svenska turister att spendera sin semester i vårt sydliga grannland. 

För många svenskar är detta en mycket god nyhet eftersom just Danmark är ett av svenskarnas favoritresmål, bara slaget av Spanien och Tyskland.

Svenskarna är ett resvant folk och att resa har blivit en del av vår livsstil. Corona-pandemin satte stopp för det i flera månader, men det finns anledning att tro att det finns ett uppdämt behov av att vilja resa. Men kanske vi kommer att se ett ändrat resmönster, i alla fall i närtid – man vill inte resa så långt bort och man reser helst med bil eller tåg.

– Den globala pandemin har förändrat vår syn på vår vardag. Den har stoppat våra resplaner och tvingat oss att mer i detalj fundera på hur vi lever. Nu finns massor av möjligheter att ta vara på dagen och skapa trygga, roliga och meningsfulla upplevelser tillsammans, säger Flemming Bruhn, chef för VisitDenmark i Sverige.

– För dem som nu vill resa tryggt och inte så långt, men ändå få ”utomlandskänslan” och den kontinentala stämningen, är Danmark ett bra val. Det är dags att återigen börja njuta av det världsberömda danska “hygget” på stränder, i naturen, på familjeattraktionerna och i städerna.

2019 stod svenskarna för drygt 1,7 miljoner övernattningar i Danmark enligt Danmarks Statistik. Då är inte endagsturismen inräknad som är betydande till framför allt Köpenhamn och Helsingör. Svenskarna föredrar att bo på hotell i Danmark – 2019 registrerades knappt 1 miljon övernattningar. Men många hyr också hus utmed de danska kusterna – cirka 217 000 övernattningar. En mindre andel campar – cirka 173 000 övernattningar.

– Danmark kan erbjuda vidsträckta stränder utan trängsel och en tillgänglig och vänlig natur för vandring och cykling. Familjer, såväl som par och vänner, kan känna sig trygga i eget hyrt hus vid havet, eller på familjära mindre hotell på landsbygden, eller i charmiga småstäder och fiskelägen, säger Flemming Bruhn.

– Många svenskar uppskattar också den avslappnade atmosfären i Danmarks två största städer; Köpenhamn och Aarhus och deras stora utbud av framstående kultur och riktigt god mat. Danmark är favoritlandet i Norden för svenskarna och kommer på tredje plats, efter Spanien och Tyskland, sett till vart svenskarna reser på semester när de åker utomlands.

LØNSTRUP 2012 Rubjerg Knude är en nästintill översandad fyr i närheten av Lønstrup på norra Jylland i Danmark.
Foto Jeppe Gustafsson
BILLUND, DANMARK 2012 Barn som tar körkort med legobilar på Legoland, Billund.
Foto Jeppe Gustafsson
SKAGEN 2012 Grenen i Skagen, Danmark.
Foto Jeppe Gustafsson
GRENÅ 20100707 Sanddynor vid staden Grenå, Danmark.
Foto Jeppe Gustafsson
HVIDE SANDE 2012 Fiskeläger med fiskebåtar vid Hvide sande på Danmarks västkust.
Foto Jeppe Gustafsson
error: