Varg fälld i Långbogenreviret

NYHET, Bild Östergötland, Linköping.

På torsdagsmorgonen fälldes en varg i Långbogenreviret. Därmed avslutas skyddsjakten som pågått i närmare en månad. Det skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Den 11 juni fattade Länsstyrelsen Östergötland beslut om skyddsjakt på en varg i Långbogenreviret norr om Roxen efter att två angrepp på nötdjur på kort tid hade kunnat konstaterats. Den 6 juli kunde även Länsstyrelsens besiktningsmän konstatera att ytterligare ett angrepp på nötdjur hade ägt rum. Inga djur skadades, men de sprängde staketet till betet och återfanns cirka fyra kilometer därifrån.

Efter att beslutet om skyddsjakt fattades framkom uppgifter om att det med stor sannolikhet finns åtta till tio veckor gamla valpar i reviret. Ett tillägg i villkoren gjordes därför i syfte att freda vuxna vargar i sällskap av årsvalpar.

Tidigt på torsdagsmorgonen den 9 juli meddelades Länsstyrelsen att en varg hade fällts. Vargen som fälldes var en tik på 40,9 kilo och bedöms av besiktningsmannen vara en fjolårsvarg. Tiken visar inga tecken på att ha varit digivande. Vargen kommer under dagen att lämnas till Statens veterinärmedicinska anstalt för provtagning och obduktion.

Vargparet i Långbogenreviret, som ligger mellan Borensberg och Finspång, etablerade sig i länet vintern 2017/2018. Det är första gången i modern tid som ett vargpar etablerar sig i Östergötland. Under 2019 kunde Länsstyrelsen konstatera att vargparet hade fått sju valpar. Hur många individer som finns i reviret just nu är oklart eftersom de nu vuxna valparna kan ha vandrat iväg. En av de vuxna valparna har exempelvis setts vandra söderut och siktats så långt ner i landet som i Skåne.

KOLMÅRDEN 20070827 Genrebild på varg, Kolmårdens djurpark. Foto Jeppe Gustafsson
error: