Norrköping: Unika arkeologiska fynd från Ströja visades upp

NYHET, Bild Östergötland, Norrköping.

Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken.

  • Under fredagen visade biträdande projektledare och expert Magnus Djerfsten, från Trafikverket, platsen som varit en forntida, rik handelsplats med betydelse för europeisk handel och där människor kan ha offrats.
  • – En forntida handelsplats av denna storlek finns det ytterst få utav i Sverige säger Magnus Djerfsten, biträdande projektledare, vid Trafikverket.
  • Fynden består bland annat av spännen till kläder, glas, pärlor, smycken, kranier från människor av icke skandinaviskt ursprung och ytterst sällsynta guldföremål som vittnar om en rik handelsplats med anknytning till Europa.
  • Ostlänken sträcker sig längs rika och varierande kulturmiljöer. Det ligger i Trafikverkets uppdrag att genomföra arkeologiska undersökningar för att identifiera, dokumentera och arkivera värdefulla föremål samt betydelsefull information.
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. Magnus Djerfsten, biträdande projektledare, vid Trafikverket.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. Magnus Djerfsten, biträdande projektledare, vid Trafikverket, informerar pressen.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. Bilden visar ett arabiskt mynt.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. Bilden visar glas från en snabelbägare som hittats.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. Marta Lindeberg, biträdande projektledare visar ett av många fynd.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. Bilden visar en arkeolog som finkammar jorden efter fynd. Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. En hacka i förgunden, arkeologer i bakgrunden.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. Bilden visar några av alla de fynd som hittats.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. De mest anmärkningsvärda fynden är små “guldgubbar” som visas små nedanför spaden på bilden. Trafikverkets kommunikatör Matilda Ewaldh visar en bild på en “guldgubbe” som hittats i jorden.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. De mest anmärkningsvärda fynden är små “guldgubbar” som visas små nedanför spaden på bilden. Trafikverkets kommunikatör Matilda Ewaldh visar en bild på en “guldgubbe” som hittats i jorden.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. Arkeologen Sophie McAulay under sitt jobb på platsen.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken.
Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200703 Under fredagen visade Trafikverket upp unika arkeologiska fynd som påträffats vid Ströja i Norrköping. Detta efter undersökningar av kulturmiljöer inför byggnationen av Ostlänken. Foto Jeppe Gustafsson
error: