Här är vinnarna i Storytel awards – Stora ljudbokspriset

KULTUR och NÖJE, Bild Östergötland.

När vinnarna inte kan komma till galan så får galan – och publiken – komma till vinnarna. På årets digitala upplaga av Storytel Awards – Stora ljudbokspriset överraskades årets vinnande författare och inläsare i de fem kategorierna med blommor och statyetter vid en ceremoni på distans. Bland vinnarna finns Vi for upp med mor av Karin Smirnoff i kategorin roman, Emelie Schepps Broder Jakob som blev årets spänning och Slutet av Mats Strandberg som korades till vinnare i kategorin ungdom.

Vinnarna av årets Storytel Awards – Stora ljudbokspriset har nu utsetts i fem kategorier: Roman, spänning, fakta, barn och ungdom. Priset hyllar 2019 års bästa ljudbokupplevelser och vinnarna har både röstats fram av allmänheten och av jurygrupper. I romankategorin vinner andra delen av den prisade författaren Karin Smirnoffs trilogi, Vi for upp med mor, inläst av Lo Kauppi.

– Hela romanserien har fått ett fint genomslag. Jag tycker att ljudbokspriset är extra mycket inläsarens pris, i det här fallet Lo Kauppi. Hennes röst bidrar med en känslighet som passar väldigt bra i kontrast till mina lite kantiga och hårda romankaraktärer, säger Karin Smirnoff, författare till Vi for upp med mor.

– Jag älskar Karin Smirnoff, hennes böcker är helt otroliga och hon skriver fantastiskt. Extra glad blir jag för ljudbokspriset eftersom jag verkligen tagit ut svängarna i den här boken och tagit i med dialekterna, som jag med mitt tornedalsfinska ursprung har nära till hands, säger Lo Kauppi.

Storytel Awards flyttade i år hem till vinnarna som ovetandes öppnade ytterdörren och klev rakt ut på en scen för att tilldelas det prestigefyllda priset framför kamerorna.
Över 30 000 ljudbokslyssnare hade röstat på sina favoritböcker inför galan, som egentligen skulle ha ägt rum på Berns den 2 april men ställdes in på grund av corona-pandemin. – Det har varit röstningsrekord i år igen och fantastiskt många ljudbokslyssnare har engagerat sig och röstat på sina favoriter. Därför känns det extra kul att digitalt kunna dela vinnarnas glädje-reaktioner med så många som möjligt, säger Åse Ericson, Sverigechef på Storytel.

Deckare är den genre som enligt Storytels data är populärast hos ljudbokslyssnarna. I kategorin Spänning är det i år Emelie ScheppsBroder Jakob, inläst av Gunilla Leining, som tar hem priset. Bokserien om åklagaren Jana Berzelius äventyr i Norrköping ska nu bli tv-serie.

– Jag är stolt, lycklig och otroligt rörd! Eftersom det i grunden är lyssnarna som röstar fram sina favoriter ser jag det som ett ”folkets pris” vilket är det finaste priset man som författare och inläsare kan få. Därför vill jag rikta ett enormt stort tack till alla lyssnare som nominerade mig och Gunilla Leining och självklart också till juryn som slutligen utsåg Broder Jakob till vinnare, säger Emelie Schepp.

Samtliga vinnare:

Roman Vi for upp med mor, av Karin Smirnoff, med Lo Kauppi
Spänning Broder Jakob, av Emelie Schepp, med Gunilla Leining

Fakta Allt jag fått lära mig, av Tara Westover, med Katharina Cohen

Ungdom Slutet, av Mats Strandberg, med Hedda Stiernstedt och Christopher Lehmann

Barn Lilla spöket Laban, av Inger & Lasse Sandberg, med Inger Sandberg

Hederspriset Rickard Källqwist, grundare och vd för produktionsbolaget Earselect

Foto Nils Lindström/Storytel
error: