Arbetets museum öppnar igen: Satiriker krossar glastaket i ny utställning

KULTUR och NÖJE, Bild Östergötland, Norrköping.

Den 16 juni 2020 slår Arbetets museum i Norrköping upp dörrarna för en världshändelse inom internationell politisk illustration. I den nya utställningen Med pennan genom glastaket visar vi 100 bilder från Women Cartoonists International Award– världens första internationella tävling för enbart kvinnliga och icke-binära politiska illustratörer. Det skriver museet i ett pressmeddelande.

Utställningen samlar 100 alster från 56 finalister i premiärupplagan av den internationella tävlingen, som gick av stapeln 2019. Bland finalisterna representeras Sverige av Karin Sunvisson, som i november 2019 tilldelades EWK-priset på Arbetets museum.

Redaktörer och publicister verkar idag överens om att satiren är livsviktig för det demokratiska samhället. Satiren är ett lackmustest för yttrandefriheten, brukar det heta. Vad säger det då om vår yttrandefrihet när bara en bråkdel av de satirbilder som syns i det offentliga rummet är tecknade av kvinnor?, säger Karin Sunvisson.

Karin Sunvisson, finalist i Women Cartoonists International Award 2019 och vinnare av EWK-priset 2019.
Foto: Vladimir Miladinovi/Piki
Sveriges finalbidrag (bilden) i Women Cartoonists International Award är signerat Karin Sunvisson, vinnare av EWK-priset 2019.

Initiativet till Women Cartoonists International Award kommer från satirtecknaren Kianoush Ramezani, grundare av och ordförande för den världsomspännande organisationen United Sketches. Syftet med tävlingen är att lyfta fram kvinnliga och icke-binära satirtecknare och bryta de patriarkala strukturer som präglar genren politisk illustration.

Det finns en hierarki där kvinnliga tecknare anlitas för att dekorera, manliga för att kommentera. Den här utställningen kan uppfattas som en utmaning till de publicister och redaktörer som av ointresse eller fantasilöshet upprätthåller denna ordning, säger Karin Sunvisson.

Utifrån tävlingens två teman, ”jämställdhet” och ”klimatförändringar”, skickades över 1000 bidrag in av totalt 260 tecknare världen över. Av dem valdes 100 bilder av 56 tecknare ut till finalomgången.

Vi har valt att ge utställningen den svenska titeln ”Med pennan genom glastaket”. Med titeln syftar vi så klart på det motstånd som kvinnor och icke-binära tecknare möter när de klättrar i karriären. Utställningen är en viktig ögonöppnare. Här får vi bevis på att det finns andra satirtecknare än män där ute. Och att de är många, säger Carina Milde, intendent för EWK-museet på Arbetets museum.

Vinnare av Grand Prix i världens första Women Cartoonists International Award blev Doaa el-Adl från Egypten. I ungdomskategorin vann Camila de la Fuente från Venezuela/Mexiko.

Utställningen Med pennan genom glastaket – Women Cartoonists International Award visas på Arbetets museum 16 juni–15 november 2020.

EWK-museet är Arbetets museums arena för satir och politisk illustrationskonst. Här visas en permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare – Ewert Karlsson, mer känd som EWK. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Läs mer om EWK-museet/Centrum för politisk illustrationskonst

error: