Kommunens forskningsfond delar ut 5,5 miljoner till nya projekt

NYHET, Bild Östergötland, Linköping.

Kommunstyrelsen har den 26 maj 2020 beslutat att fem nya forskningsprojekt ska få medel från Norrköpings fond för forskning och utveckling. Det är elfte gången som forskningsfonden delar ut medel till lokala forskningsprojekt som på olika sätt bidrar till kommunen. Det skriver Norrköpings kommun i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att vi trots det allvarliga läge som nu råder fortsätter att investera i det som är betydelsefullt för Norrköpings framtida utveckling, och forskning och utbildning är sådant som på både kort och lång sikt bygger utvecklingen i ett samhälle, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande samt ordförande i forskningsfondens beredningsgrupp.

– De fem projekt som nu får pengar är verkligen intressanta och det ska bli spännande att följa dem och ta del av resultaten när de avslutas. Jag tror att den kunskap som projekten tar fram kommer få betydelse för kommunens verksamheter och för fortsatt forskning och utbildning vid Linköpings universitet och Campus Norrköping, säger Jörgen Jonsson, koordinator samt samordnare för forskningsfondens beredningsgrupp.

De forskningsprojekt som forskningsfonden satsar på ska på olika sätt komma Norrköping till nytta, bland annat genom högre utbildningsnivå, utveckling av kommunens verksamheter och utveckling av Norrköpings arbetsmarknad och näringslivsklimat.

– Det råder ingen tvekan om att den utbildning och forskning som bedrivs av Linköpings universitet vid Campus Norrköping på många sätt är oerhört betydelsefull för Norrköping, säger Lars Stjernkvist (S).

Sedan forskningsfonden startade 2012 har hittills 53 forskningsprojekt beviljats medel. Totalt under åren har över 300 ansökningar lämnats in. De projekt som beviljats medel har i regel haft en projektperiod på 1-3 år.

Följande fem projekt får ta del av forskningsfondens medel 2020:

  • Framgångsfaktorer för skolbesök på Visualiseringscenter C. En modell för design och genomförande av science centerbesök med förankring i skolans praktik.
    Summa: 1 500 000 kr, huvudsökande Andreas Göransson, Linköpings universitet
  • Artificiell intelligens i matematikundervisningen.
    Summa: 1 370 000 kr, huvudsökande Joakim Samuelsson, Linköpings universitet
  • Skolval i en delad stad: En studie av obligatoriskt skolval, segregation och likvärdig utbildning i Norrköping.
    Summa: 1 050 000 kr, huvudsökande Magnus Dahlstedt, Linköpings universitet
  • Tillgänglighet och hågkomst – Berättelser och innovativ medieanvändning på äldreboende.
    Summa: 1 000 000 kr, huvudsökande Konstantin Economou, Linköpings universitet
  • Organisering och styrning för balans mellan tillit och kontroll på en ny kundvalsmarknad för hemtjänst.
    Summa: 589 181 kr, huvudsökande Lena Högberg, Linköpings universitet

För mer information om projekten, se särskild bilaga längst ned i pressmeddelandet, under fliken ”dokument”.

Fakta Norrköpings fond for forskning och utveckling:
Medlen ur Norrköpings fond för forskning och utveckling tilldelas forsknings- och utvecklingsprojekt som bidrar till att något eller några av fondens fyra huvudsyften uppnås:

  • Högre utbildningsnivå i kommunen
  • Utveckling av kommunens verksamhet
  • Stärkt utbildning och forskning vid Campus Norrköping
  • Utveckling av Norrköpings arbetsmarknad och näringslivsklimat

Ansökande ska antingen vara forskare vid Linköpings universitet, anställd i Norrköpings kommun, eller tillhöra en organisation eller ett företag i kommunen. Den forskning som ska utföras behöver kunna knytas till forskningsmiljön på Linköpings universitet, Campus Norrköping.

error: