Årets Bild: Här är årets bästa bilder (i urval)!

FOTOGRAFI, Bild Östergötland.

Idag skulle Årets Bilds prisceremoni äga rum i Helsingborg där priser för årets bästa bilder skulle delas ut. Men med tanke på rådande omständigheter kring coronaviruset visas vinnarna och dess placeringar i en film via en Youtube-sändning. Dagens Nyheters Roger Turesson tog Årets Bild och blev utnämnd till Årets fotograf.

ÅRETS BILD

Årets bild.
Foto Roger Turesson, Dagens Nyheter

VINNARNA I ÅRETS BILD

Stephanie Midhammar väcktes av explosionen i centrala Linköping. Bomben innehöll minst 15 kilo sprängmedel. Gängvåldet ökade kraftigt i Sverige under 2019. Sprängningar och skjutningar som var riktade mot andra kriminella drabbade även vanliga medborgare. 2019-06-08
Årets Nyhetsbild, Sverige.
Foto Roger Turesson, Dagens Nyheter

Årets Nyhetsbild Sverige
1:A Pris Roger Turesson, Dagens Nyheter
2:A Pris Roger Turesson, Dagens Nyheter
3:E Pris Peter Wixtröm, Aftonbladet

Vera 4år ifrån Arboga, älskar uppmärksamheten av att vara utklädd.
Årets vardagsliv, Sverige.
Foto Svetlana P Jansson, Nordens Fotoskola

Årets Vardagsliv Sverige
1:A Pris Svetlana Panourova Jansson, Nordens Fotoskola
2:A Pris Vanni Jung Ståhle, Biskops Arnö
3:E Pris Roger Larsson, Hallandsposten

Det tar några dagar efter röntgen innan bilderna analyserats och svaret kommer. Oscars mamma Anna ringer till sin make Mauro och gråter av oro inför beskedet. För han leva, i två månader till? Till sist ringer de – ingen cancer – men Oscar vet vad det betyder.
Årets Bildreportage, Sverige.
Foto Paul Hansen, Dagens Nyheter

Årets Bildreportage Sverige
1:A Pris Paul Hansen, Dagens Nyheter
2:A Pris Anette Nantell, Dagens Nyheter
3:E Pris Lina Larsson, Nordens Fotoskola

Tell Tamr, Syrien Mohammed Hamid 13 år skriker ut sin smärta. Hans hud nästan bubblar när han leds in på sjukhuset. Personalen på sjukhuset försöker trevande hitta en fläck på pojkens kropp att ta på utan att göra pojken illa. Mohammads pappa är lika chockad som sin son. Han berättar att flygplanet släppte sin bomb och när han bar sin skadade son så kom fler. Och sen ännu flera. Ras Al-Ayn, staden de flydde från, är helt omringad av turkisk stödda milisgrupper som inte släpper någon varken in eller ut från staden. Mohammad och hans far är några av väldigt få som lyckats. Många, många är fortfarande fast i helvetet i staden.
Årets Nyhetsbild, utland.
Foto Niclas Hammarström, Frilans/ Expressen

Årets Nyhetsbild Utland
1:A Pris Niclas Hammarström, Frilans/Expressen
2:A Pris Lotta Härdelin, Dagens Nyheter
3:E Pris Pontus Lundahl, Tt Nyhetsbyrån

Årets Vardagsbild Utland
1:A Pris Robin Aron, Göteborgs-Posten
2:A Pris Anette Nantell, Dagens Nyheter
3:E Pris Niclas Berglund, Svt

Årets Bildreportage Utland
1:A Pris Niclas Hammarström, Frilans/Expressen
2:A Pris Roger Turesson, Dagens Nyheter
3:E Pris Roger Turesson, Dagens Nyheter

Bilden är tagen under ett mycket hektiskt uppdrag att fotogefera President Barack Obama med utvalda gäster under Brilliant Minds den 14e juni i Stockholm. Under denna session tar President Barack Obama en paus för att samtala med Greta Thunberg, jag tar tillfället att gå igenom min utrustnig och att kontrollera mitt ljus. Men med kameran i hand ser jag detta möte och fångar denna bild. Den 15e juni skriver Greta Thunberg till President Barack Obama på sitt instagram konto med denna bild “Yes we can”. President Obama svarar med samma bild på sitt Twitter konto “Yes we can, Greta. I’m hopeful because of you and all the young people who are fighting to protect the planet. Keep at it.”
Årets porträtt.
Foto Max Modén, Frilans

Årets Porträtt
1:A Pris Max Modén, Frilans
2:A Pris Roger Turesson, Dagens Nyheter
3:E Pris Roger Turesson, Dagens Nyheter

Han Island, Papua Nya Guinea Barnen leker i det nyplanterade mangroveträsket, Blantin 6 år slappar på det avbrutna palmträdet. Mangroveträdens rötter hoppas man ska hindra ön från att fšrsvinna i havet.
Årets porträttserie
Foto Niclas Hammarström, Frilans/Expressen
Han Island, Papua Nya Guinea Hilda är 12 år och oroar sig för framtiden. ön hon bor på sjunker sakta men säkert ner i havet. Flera av hennes kamrater har evakuerats till huvudön och kallats för världens första klimatflyktingar.
Årets porträttserie
Foto Niclas Hammarström, Frilans/Expressen
Han Island, Papua Nya Guinea Barnen på Han Island älskar sin ö och sina träd.
Årets porträttserie
Foto Niclas Hammarström, Frilans/Expressen
Han Island, Papua Nya Guinea Lisa 14 år , är med sin pappa på stranden när han samlar ved. Hon håller mest koll på sina småsyskon där hon ligger och vilar på kokosnöten.
Årets porträttserie
Foto Niclas Hammarström, Frilans/Expressen
Han Island, Papua Nya Guinea Barnen leker i det nyplanterade mangroveträsket. Maira fyra år sitter i trädet och skrattar åt sina kompisar som spexar på stranden.
Årets porträttserie
Foto Niclas Hammarström, Frilans/Expressen
Han Island, Papua Nya Guinea Han Island sjunker sakta men säkert ner i havet och i ett desperat försök att rädda ön planterar man träd i vattenbrynet. Längs med öns strandlinjer ligger massor med träd som fått ge vika för havets krafter.
Årets porträttserie
Foto Niclas Hammarström, Frilans/Expressen
Han Island, Papua Nya Guinea Ratu sitter som vanligt i kokospalmen och tittar på stjärnorna. Flera av Ratus kamrater har kallats för världens första klimatflyktingar. Han bor på en skör atoll i Stilla havet, utanför kusten i Papua Nya Guinea. Träden på ön är livsviktiga för invånarna. De bromsar erosionen av ön, ger föda och är ofta en lekplats för alla barnen på ön.
Årets porträttserie
Foto Niclas Hammarström, Frilans/Expressen

Årets Porträttserie
1:A Pris Niclas Hammarström, Frilans/Expressen
2:A Pris Ali Lorestani, Nordens Fotoskola/Dagens Nyheter
3:E Pris Vanni Jung Ståhle, Biskops Arnö

Sveriges Marcus Danielson skjuter in 0-1 bakom Maltas målvakt Henry Bonello under EM-kvalet i fotboll mellan Sverige och Malta den 12 oktober 2019 i Ta’Qali, Malta.
Årets Sportbild, action.
Foto Joel Marklund, Bildbyrån

Årets Sportbild Action
1:A Pris Joel Marklund, Bildbyrån
2:A Pris Karl-Göran Zahedi Fougstedt, Frilans
3:E Pris Björn Larsson Rosvall, Exponera

Markus Rosenberg jublar med supportrar efter att han gjort det matchavgörande 4-3 målet i matchminut 96 i sin sista hemmamatch i karriären under fotbollsmatchen i Europa League mellan Malmö FF och Dynamo Kiev den 29 november 2019 i Malmö.
Årets Sportbild Feature.
Foto Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Årets Sportbild Feature
1:A Pris Petter Arvidson, Bildbyrån
2:A Pris Andreas Bardell, Aftonbladet
3:E Pris Mathilda Ahlberg, Frilans/Bildbyrån

En av Allsvenskans största profiler, Markus Rosenberg, gick den 28 November ut på Stadion för att spela sin sista match i Malmö. Poeten Jacques Werups ord “Jag har upplevt dig, Jag kan aldrig förlora dig”, vecklades ut som ett tifo av supportrarna.
Årets sportreportage
Foto Daniel Nilsson, Frilans/Offside
Både innan och efter matchen bröt Markus Rosenberg ihop i tårar. När han såg fansens hälsning innan matchen rann tårarna och likaså när hans fru och barn kom in på planen efter matchens slut.
Årets sportreportage
Foto Daniel Nilsson, Frilans/Offside
Markus Rosenberg hyllades av många som en av Allsvenskan största profiler genom tiderna. Tifot som vecklades ut innan Europa League matchen mot Dynamo Kiev visade hans långa historia med Malmö FF, redan från fotbollskolan som 5-åring.
Årets sportreportage
Foto Daniel Nilsson, Frilans/Offside
Malmö tappade ledningen två gånger mot det Ukrainska motståndet och i den 77:e minuten kvitterade Kiev till 3-3. Rosenbergs sista kväll på stadion var endast 13 minuter ifrån ett besviket oavgjort resultat. Lagkamraten Guillermo Molins tröstade.
Årets sportreportage
Foto Daniel Nilsson, Frilans/Offside
Den sista sparken. I den 96:e minuten landade ett inlägg på Markus Rosenbergs fot, som sköt direkt. I den sista minuten, i sin sista match, i sin sista spark, gjorde han också sitt sista mål. Hans mål betydde 4-3 och seger mot Dynamo Kiev.
Årets sportreportage
Foto Daniel Nilsson, Frilans/Offside
Känslosamt. Efter segermålet i den 6:e övertidsminuten hoppar Markus Rosenberg över reklamskyltarna och upp mot ståplatsläktaren. Flera supportrar hoppar över staketen och pussar och kramar matchhjälten som hamnade långt in i högen av supportrar.
Årets sportreportage
Foto Daniel Nilsson, Frilans/Offside
Stående ovationer.”Alla som var här och alla som såg förstår vilken betydelse han har. Inte bara att han gör mål, sättet han får med sig alla med den auran han har. Ingen förtjänar det så som han gjorde i dag” sa målvakten Johan Dahlin efter matchen.
Årets sportreportage
Foto Daniel Nilsson, Frilans/Offside
Tårarna rann från Rosenbergs kinder när hans fru och barn klev in på stadion efter matchen. Det sista som hände innan han gick ut var att en supporter rusade in och gav honom en kram. På vänster axel hade han tatuerat in Markus Rosenbergs porträtt.
Årets sportreportage
Foto Daniel Nilsson, Frilans/Offside

Årets Sportreportage
1:A Pris Daniel Nilsson, Frilans/Offside
2:A Pris Peter Holgersson, Frilans/Bildbyrån
3:E Pris Meli Petersson Ellafi, Göteborgs-Posten

Årets TV/Webb, 10 Minuter
1:A Pris Magnus Wennman, Aftonbladet
2:A Pris Robin Aron, Göteborgs-Posten
3:A Pris Mikael Eriksson, Svt

Årets TV/Webb, 30 Minuter
1:A Pris Anders Deros, Frilans
2:A Pris Niclas Berglund, Svt
3:A Pris Magnus Wennman, Aftonbladet

Svenska Akademiens ledarmöter står längst bak i börssalen, när 2018 och 2019 års nobelpristagarna i litteratur tillkännagavs. Pristagaren Peter Handke är kontroversiell pga förnekelse av folkmord och återigen blev det en skandal runt Akademien.
Årets Kultur/nöje.
Foto Jonas Lindkvist, Dagens Nyheter

Årets Kultur/Nöje
1:A Pris Jonas Lindkvist, Dagens Nyheter
2:A Pris Izabelle Nordfjell, Frilans/Hemmets Journal
3:E Pris Robert Eriksson, Jönköpings-Posten

Årets Rookie/Nikons Specialpris
Vanni Jung Ståhle, Biskops Arnö

Årets Bild
Roger Turesson, Dagens Nyheter

Gängvåldet ökade kraftigt i Sverige under 2019. Sprängningar och skjutningar som var riktade mot andra kriminella drabbade även vanliga medborgare. Stephanie Midhammar väcktes av explosionen i centrala Linköping. Bomben innehöll minst 15 kilo sprängmedel. 2019-06-08
Årets Pressfotograf
Roger Turesson, Dagens Nyheter
Storfamiljen Pak lever i ett mönsterby och tar emot utländska turister som vill prova på att bo hos dem. Husen byggdes av staten som också betalar mat till gästerna. Sedan är det familjens sak att serva gästerna som om de har vip-status. Nordkorea 20190429
Årets Pressfotograf
Roger Turesson, Dagens Nyheter
Ri Wi-Ryong som är 5 år är en av de mest lovande pianisterna på musikskolan i Chongjin. PŒ frågan vad han hoppas på att bli i framtiden svarar han – En bra pojke. Nordkorea. 20190426
Årets Pressfotograf
Roger Turesson, Dagens Nyheter
Livvakterna bildade en ring runt runt elbilen som körde Greta Thunberg efter att hon hållit sitt tal i Madrid. Tidigare fick hon av säkerhetsskäl avbryta klimatmarschen eftersom polisen bedämde att trycket var för hårt från människor ville få en skymt av henne. Spanien 2019-12-06
Årets Pressfotograf
Roger Turesson, Dagens Nyheter
En halv miljon tågade för klimatet och lyssnade på Greta Thunberg i Madrid. Många berördes starkt av hennes tal inför klimatmötet i huvudstaden. Hoppet finns inte innanför väggarna på klimattoppmötet. Hoppet finns här hos er i kväll, sa hon till folkmassan. Spanien 2109-12-06
Årets Pressfotograf
Roger Turesson, Dagens Nyheter

Årets Pressfotograf
Roger Turesson, Dagens Nyheter

Årets TV-Fotograf
Magnus Wennman, Aftonbladet

error: