CORONA-UPPDATERING-del1 Senaste nyheterna

NYHET, Bild Östergötland.

Här uppdateras läget om Corona-viruset. Skrolla ner och se uppdateringarna. SENASTE INLÄGGEN LIGGER LÄNGST NER PÅ SIDAN!

HÄR KAN DU SE INFORMATION FRÅN FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN!

UPPDATERING FREDAG 28 FEBRUARI 19:13

Flera nya fall av coronaviruset i Sverige har bekräftats. Det rör sig om två fall i Stockholm, ett i Uppsala och ett i Jönköping. Det rapporterar SR. Totala antalet smittade i sverige uppgår i dag till 11 personer.

Vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett tillfälligt provtagningstält uppförts dit patienter med remiss kan vända sig för provtagning.

– Vi har förväntningar på att det kommer ytterligare “importerade fall” det närmaste dagarna, det säger Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör på Sahlgrenska, till Ekot.

-Vi ser inte det som en betydande händelse, utan vi räknar med det, säger han till kanalen.

UPPDATERING SÖNDAG 1 MARS 18:29

Ytterligare ett fall av Corona-viruset har upptäckts i Västra Götaland. De sex drabbade som tidigare drabbats av Corona-viruset i Västra Götaland har skrivits ut från sjukhuset och sitter i hemmakarantän. Det rapporterar Aftonbladet.

UPPDATERING MÅNDAG 2 MARS 13:00

Folkhälsomyndigheten vill att Transportstyrelsen omprövar trafiktillståndet för det iranska flygbolaget Iranair, det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

ARLANDA 20070513 Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING MÅNDAG 2 MARS 13.18

Folkhälsomyndigheten höjer nu risken för smittspridning i Sverige. Risken höjs från låg till måttlig, meddelar generaldirektör Johan Carlson.

LINKÖPING 20171116 Studenter vid Linköpings universitet (LIU). Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING MÅNDAG 2 MARS 13:27:

SVT skriver att Linköpings Universitet har tillsatt en speciell arbetsgrupp i spåren efter Corona-viruset. – Vi informerade studenter och medarbetare i fredags. Vi lanserade samtidigt en speciell webbsida med frågor och svar som kommer uppdateras kontinuerligt. Universitetet kommer även ta fram en särskild kontinuitetsplan för corona. Vi gör det här framför allt ifall något mer händer. Vi följer utvecklingen hela tiden och vi har en särskild arbetsgrupp för de här frågorna, säger Joakim Nejdeby som är ordförande för särskilda arbetsgruppen för coronaviruset vid Linköpings universitet.

UPPDATERING MÅNDAG 2 MARS 16:00

Transportstyrelsen drar med omedelbar verkan in tillståndet för Iran Air med anledning av coronaviruset, uppger myndigheten för TT.

UPPDATERING MÅNDAG 2 MARS 18:07

Ett nytt fall av Corona-viruset har bekräftats i Stockholm. Det skriver Region Stockholm på sin hemsida. Personen ska ha rest i norra Italien och vårdas nu på Karolinska universitetssjukhuset. I Sverige är totalt 15 personer smittade av viruset.

UPPDATERING TISDAG 3 MARS 10:45

Västra Götalandsregionen meddelar på tisdagsförmiddagen att ytterligare tre fall av covid-19 har bekräftats. I regionen har nu nio personer drabbats av covid-19.

 • Första fallet av Corona har bekräftats i Skåne, enligt rapport från Region Skåne, det skriver Aftonbladet. Personen som inte ska vara allvarligt sjuk och har smittats i norra Italien. Det är det tjugonde fallet i Sverige.

UPPDATERING TISDAG 3 MARS 12:19-

Sammanlagt finns det nu 24 bekräftade fall av coronavirussjukdomen i Sverige. Folkhälsomyndigheten höjde på måndagen sin riskbedömning för att smittas i Sverige från låg till måttlig. Det beror bland annat på situationen i norra Italien, som klassas som ett riskområde. – Det är ingen spridning i Sverige vi pratar om. De flesta har kommit från Italien där de har blivit smittade, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.

UPPDATERING TISDAG 3 MARS 14:05

Den 31 januari fick Sverige sitt första bekräftade fall av det nya coronaviruset. Den drabbade kvinnan har nu friskförklarats.
– Hon är kliniskt frisk och mår i dagsläget bra och bedöms inte vara smittsam, säger smittskyddsläkaren David Edenvik. Det skriver GP.

UPPDATERING TISDAG 3 MARS 16:22-

Från imorgon ställer SAS in alla flyg till norra Italien, det uppger bolaget för Danmarks radio.

UPPDATERING ONSDAG 4 MARS 12:00-

På grund av Corona-viruset så sänker prognosen av BNP-tillväxten med 0,3 procentenheter. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) har det nya coronaviruset hittills haft begränsade ekonomiska effekter. Finansdepartementet räknar trots det med att tillväxten i Sverige påverkas negativt av virusutbrottet. Magdalena Andersson presenterade även ett nytt lagförslag från januaripartierna som innebär en utvidgning av de regler för korttidsarbete som infördes efter erfarenheterna av finanskrisen 2008.

Totalt har nu 33 fall bekräftats i Sverige. I Västra Götalandsregionen har två nya fall konstaterats. I den regionen har totalt 11 personer smittats.

På Folkhälsomyndighetens sida kan du få mer information, se sidan HÄR. Om du uppvisar symtom ring 1177. Är du orolig och vill ringa så gör du det på 113 13.

GÖTEBORG 20190626 Nya bilar färdiga för leverans på Volvo cars, Torslanda, Göteborg.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING ONSDAG 4 MARS 13:18

Göteborgs Posten rapporterar att försäljningen för Volvo cars sjunker med åtta procent jämfört med motsvarande månad förra året. Det är framförallt försäljningen i Kina som pressades av Corona-viruset. Det framgår av ett pressmeddelande.

UPPDATERING ONSDAG 4 MARS 17:39

Det är nu ett bekräftat Corona-fall i Örebro. – Vi bedömer att personen har smittats i norra Italien. Personen har lindriga besvär och befinner sig nu på infektionskliniken på USÖ för observation. Personen mår väl och ligger inne för observation, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, till SVT.

ÖREBRO 20190705 Universitetssjukhuset i Örebro (Region Örebro län). Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING ONSDAG 4 MARS 20:14-

Ytterligare 16 personer har bekräftats smittade med coronaviruset i Region Stockholm. 35 personer i Sverige har påvisats smittade av viruset som ger covid-19. Det gäller elva personer i Västra Götaland, 15 personer i Region Stockholm, tre personer i Region Jönköping, två personer i Region Uppsala, två i Region Värmland och två i Region Skåne. (Folhälsomyndigheten 4 mars, 10:13)

UPPDATERING TORSDAG 5 MARS 11:38

Region Skåne uppger i ett pressmeddelande att ytterligare 7 personer insjuknat i Corona-viruset. Samtliga av dessa har varit på resa i norra Italien. Ytterligare fall i Sverige återfinns både i Stockholm och Borås. Totalt har nu 60 fall bekräftats i Sverige. Det rapporterar SVT.

UPPDATERING TORSDAG 5 MARS 13:00-

Hertiginnan av Östergötland Estelle får stanna hemma från skolan. En elev på en grundskolan Campus Manilla i Stockholm har testats positivt för coronaviruset, rapporterar Expressen. På skolan går prinsessan Estelle. Hovet bekräftar för SVT Nyheter att det inte är prinsessan Estelle som är smittad. I ett meddelande som skickats ut från Campus Manillas rektor till alla föräldrar står det: ”Syftet med att stänga hela skolan är att garantera tryggheten för elever, vårdnadshavare och personal i ett läge där många är oroliga och där vi nu vet att en elev är bekräftat smittad med coronaviruset.” Det skriver Expressen.

UPPDATERING TORSDAG 5 MARS 18:09-

28 nya coronafall har konstaterats i Stockholm det senaste dygnet, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalantalet fall i Sverige är nu 92.
Det skriver SVT.

UPPDATERING FREDAG 6 MARS 09:09

Totalt har 94 fall bekräftats i Sverige.

UPPDATERING FREDAG 6 MARS 12:19-

Pressmeddelande från UD: UD har den 6 mars 2020 beslutat om att införa avrådan för regionerna Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia och Toscana i norra Italien i norra Italien. Följande avrådan gäller:

UD avråder från icke nödvändiga resor till regionerna Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia och Toscana i norra Italien.

Avrådan gäller tills vidare.

UPPDATERING FREDAG 6 MARS 16:06-

101 personer i Sverige har påvisats smittade av viruset som ger covid-19. Det gäller 59 personer i Region Stockholm, 14 personer i Västra Götaland, 14 i Region Skåne, fem i Region Värmland, fyra personer i Region Uppsala,tre personer i Region Jönköping, en person från Region Örebro län och en person i Region Gävleborg.

UPPDATERING FREDAGEN 6 MARS-

Företaget Sterisol, som tillverkar både handtvål och handsprit, märker av en större efterfrågan på deras produkter efter Corona-virusets framfart i världen. Tillverkningen i Vadstena-fabriken går nu på högvarv och har gått upp på två-skift. Se bilder nedan.

VADSTENA 20200306 Reportage på Sterisol, Vadstena, angående ökad produktion efter Corona-virusets framfart i världen. Bilden Peter Höst, vd Sterisol.
Foto Jeppe Gustafsson
VADSTENA 20200306 Reportage på Sterisol, Vadstena, angående ökad produktion efter Corona-virusets framfart i världen. Maskinoperatör Albin Torstensson.
Foto Jeppe Gustafsson
VADSTENA 20200306 Reportage på Sterisol, Vadstena, angående ökad produktion efter Corona-virusets framfart i världen.
Foto Jeppe Gustafsson
VADSTENA 20200306 Reportage på Sterisol, Vadstena, angående ökad produktion efter Corona-virusets framfart i världen.
Foto Jeppe Gustafsson
VADSTENA 20200306 Reportage på Sterisol, Vadstena, angående ökad produktion efter Corona-virusets framfart i världen. Maskinoperatör Albin Torstensson.
Foto Jeppe Gustafsson
VADSTENA 20200306 Reportage på Sterisol, Vadstena, angående ökad produktion efter Corona-virusets framfart i världen. Bilden Peter Höst, vd Sterisol.
Foto Jeppe Gustafsson
VADSTENA 20200306 Reportage på Sterisol, Vadstena, angående ökad produktion efter Corona-virusets framfart i världen.
Foto Jeppe Gustafsson
VADSTENA 20200306 Reportage på Sterisol, Vadstena, angående ökad produktion efter Corona-virusets framfart i världen.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING LÖRDAG 7 MARS 12:38-

Totalt är det 140 fall i Sverige.

• Region Stockholm: 80
• Västra Götalandsregionen: 14
• Region Skåne: 17
• Region Värmland: 13 • Region Uppsala: 5
• Region Jönköpings län: 8
• Region Örebro län: 1
• Region Gävleborg: 2

UPPDATERING LÖRDAG 7 MARS 12:44-

Clarion Hotel Post i Göteborg som ägs av norska Petter Stordalen varslar nu 25 av sina anställda. Totalt jobbar 200 på hotellet.

GÖTEBORG 2016-11-26 Clarion Hotel Post i Göteborg.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING LÖRDAG 7 MARS 22:19

Enligt en ny förordning i Italien, som kommer att skrivas på under lördagen, får ingen komma in i eller lämna regionen Lombardiet och elva provinser i andra regioner utan särskilda skäl förrän tidigast den 3 april, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och italienska medier. Lombardiet har över tio miljoner invånare, och där ligger bland annat miljonstaden Milano. Det rapporterar SVT.

UPPDATERING SÖNDAG 8 MARS 11:50-

Hela den italienska regionen Lombardiet och flera provinser stängs fram till den 3 april. Detta för att begränsa spridningen av Corona-viruset. 16 miljoner människor påverkas av beslutet, det skriver nyhetsbyrån Reuters.

 • New Yorks guvernör Andrew Coumo har utlyst undantagstillstånd i delstaten på grund av coronaviruset, rapporterar amerikanska medier, bland annat New York Post.Antalet smittade i delstaten har stigit kraftigt med 89 nya fall, varav 12 i staden New York. Det skriver SVT.

I Sverige är det nu totalt 162 fall:

• Region Stockholm: 101
• Västra Götalandsregionen: 14
• Region Skåne: 17
• Region Värmland: 13• Region Uppsala: 6
• Region Jönköpings län: 8
• Region Örebro län: 1
• Region Gävleborg: 2

UPPDATERING SÖNDAG 8 MARS 13:34

I Sverige har ytterligare tolv coronafall rapporterats. Totalt i landet finns nu 189 bekräftade covid-19-fall.

 • New Yorks guvernör Andrew Coumo har utlyst undantagstillstånd i delstaten på grund av coronaviruset, rapporterar amerikanska medier, bland annat New York Post. Det skriver SVT.

UPPDATERING SÖNDAG 8 MARS 19:00

Antalet smittfall i Italien har mellan lördag och söndag stigit från 5 833 till 7 375. ​Det totala antalet avlidna i landet är nu 366, rapporterar italienska myndigheter enligt Reuters.

I Sverige är det totalt 204 fall just nu, enligt SVT.

• Region Stockholm: 115
• Västra Götalandsregionen: 26
• Region Skåne: 22
• Region Värmland: 20• Region Uppsala: 6
• Region Jönköpings län: 9
• Region Örebro län: 4
• Region Gävleborg: 2

UPPDATERING MÅNDAG 9 MARS 14:09-

Enligt TT har vice riksbankschef Martin Flodén insjuknat i Corona-viruset. Under sportlovet var han i norra Italien. I slutet av februari beslutade han sig för att jobba hemifrån.

 • Totalt i Sverige är det nu 248 fall av Corona-viruset.
 • Ännu ett fall av coronavirusinfektion (covid-19) har konstaterats i Värmland. – Det nya fallet har hittats genom smittspårning. Det innebär att vi har totalt 21 konstaterade fall i Värmland. Av dessa har 20 koppling till norra Italien varav 19 till samma bussresa, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén i ett pressmeddelande.

UPPDATERING 9 MARS 22:25-

Italien utökar nu sina strikta restriktioner till hela nationen. Det innebär att alla allmänna sammankomster förbjuds och invånarna uppmanas till att hålla sig hemma, det rapporterar Reuters.

Åtgärderna påverkar landets samtliga 60 miljoner invånare. Från och med imorgon fram till 3 april ska italienare bara lämna sina hem för vårdrelaterade ärenden eller för att jobba, skriver Politico. Åtgärderna presenterades av premiärminister Giuseppe Conte under måndagskvällen. Det skriver TT.

Under måndagen rapporterade 97 nya corona-relaterade dödsfall i Italien. Totalt har nu 463 människor dött i landet och över 9 000 fall har bekräftats, enligt AP.

UPPDATERING 10 MARS 08:58

Regeringen lägger extra pengar till coronakrisen. Vården får mer och det utlovade krisavtalet kommer “flera månader” tidigare, rapporterar TT.

UPPDATERING 10 MARS 16:38

Folkhälsomyndigheten går ut och höjer risknivån till “mycket hög risk för spridning”.

Totalt är det nu 346 fall av coronaviruset i Sverige, det skriver SVT:

• Region Stockholm: 207
• Västra Götalandsregionen: 48
• Region Skåne: 25
• Region Värmland: 22• Region Jönköpings län: 10• Region Uppsala: 8• Region Västerbotten: 5• Region Halland: 6
• Region Örebro län: 5
• Region Gävleborg: 2
• Region Norrbotten: 1
• Region Sörmland: 2
• Region Östergötland: 1• Region Jämtland Härjedalen: 1• Region Västernorrland: 3

UPPDATERING 10 MARS 18:43- HÄR HITTAR DU INFORMATON FRÅN FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN.

 • Sverige går nu in i fas två vad gäller coronaviruset. Det säger socialminister Hallengren under en pressträff på tisdagskvällen. Det skriver SVT.
 •  -Vi behöver vidta åtgärder för att skydda riskgrupper. Vi ser att det kan finnas skäl begränsa allmänna sammankomster, säger hon. 

UPPDATERING 10 MARS 22:32

Spotifygrundaren Daniel Ek har bett sina anställda att arbeta hemifrån de kommande två veckorna på grund av den höjda risken för Covid-19. Det rapporterar SVT.

UPPDATERING 11 MARS 09:46-

Regeringen får i dagsläget inte besluta om att stoppa stora evenemang eftersom det är väldigt starkt reglerat i lagen. Det säger socialminister Lena Hallengren i P1-morgon.

– Man kan inte begränsa människor från att mötas eller stora evenemang utan att det finns en indikation och en grund för det, och den kommer från Folkhälsomyndigheten, säger Hallengren. Det skriver SVT.

UPPDATERING 11 MARS 12:16

35 nya fall av coronasmittade har konstaterats i Skåne det senaste dygnet. Antalet smittade är nu uppe i 60, i region Skåne.

UPPDATERING 11 MARS 12:41

Reseförbud för Saab-anställda:

– Saab har infört reseförbud till Kina, Iran, Italien och Korea. Det är de länder som UD rekommenderar att man avstår resor till, säger Saabs personaldirektör, Lena Eliasson, i en kommentar till Öst media. – Vi uppmanar våra medarbetare se över möjligheten att skjuta upp möten eller hålla skype-möten istället, säger Lena Eliasson

UPPDATERING 11 MARS 12:59-

Se pressmeddelande nedan om Östergötlands fotbollsförbunds beslut om handhälsning vid fotbollsmatcher:

Östergötlands Fotbollförbund följer utvecklingen genom den information som vi erhåller från Svenska Fotbollförbundet och hänvisar också till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. I nuläget finns det inte ytterligare några rekommendationer med undantag av nedan tillägg gällande handskakningsproceduren.

Enligt beslut av Östergötlands FF uppmanar vi att inte genomföra någon handskakningsprocedur vid matcher.

Liksom tidigare är det ni föreningar som ansvarar för att sprida information till spelare, ledare och publik.

Vi uppdaterar fortlöpande och så fort vi får ny relevant information från SvFF eller myndigheter så publicerar vi denna på vår hemsida.

UPPDATERING 11 MARS 13:02-

Även Linköpings flygplats drabbas av coronavirusets spridning. – Jag kan inte säga exakt hur mycket men självklart har det minskat betydligt även här. Det är ju många företag som har reseförbud och konferenser och mässor ställs in, säger Camilla Lejon, vd på Linköping city airport, till Öst media.

UPPDATERING 11 MARS 14:30-

Beslut idag: Regeringen slopar karensdagen. Den slopade karensdagen innebär att den enskilde får sjukersättning från första dagen vid frånvaro på grund av sjukdom. Åtgärden bedöms minska risken för smittospridning. Staten står för kostnaden.

UPPDATERING 11 MARS 15:13-

Pressmeddelande från Norrköpings kommun: “Med anledning av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer från den 10 mars gällande coronaviruset, har Norrköpings kommun beslutat att ställa in pressträffen ”Så ska Norrköpings kommun få användandet av plast att minska i verksamheten” som skulle hållas torsdagen den 12 mars på ett äldreboende i Krokek.”

UPPDATERING 11 MARS 15:48-

Nya bilder från dagen. Utanför VC Lyckorna, Lasarettet i Motala och sjukhusapoteket.

MOTALA 20200311 Skyltar utanför en vårdcentral som varnar patienter som är sjuka och som varit utomlands att inte gå in i lokalerna.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200311 Tomt i hyllan på Apoteket Hjärtat där det ska stå handdesinfektion och handsprit. De varorna har varit eftertraktade i sviterna efter coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200311 Skyltar utanför en vårdcentral som varnar patienter som är sjuka och som varit utomlands att inte gå in i lokalerna. Skyltar på olika språk möter patienterna i entrén till vårdcentralen.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200311 Skyltar utanför Motala lasarett som varnar patienter som är sjuka och som varit utomlands att inte gå in i lokalerna.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 11 MARS 16:18-

Pressmeddelande från Motala kommun:

Vi får många frågor just nu om ett påstått fall av coronavirus på Carlsunds Utbildningscenter, vilket skulle medfört att skolan stängdes under tisdagen. Detta stämmer inte, och det är fortfarande så att det endast är en person i länets östra delar som är smittad av covid-19 i nuläget. Motala kommun följer händelseutvecklingen och utgår från ansvariga myndigheters rekommendationer för att på bästa sätt kunna förhindra och hantera en eventuell smittspridning. Vid händelser som väcker frågor i samhället är det viktigt att agera utifrån korrekt och saklig information samt följa myndigheternas rekommendationer. Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Motala kommuns hemsida.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 11 MARS 16:33

En person har avlidit till följd av coronaviruset. Det är det första svenska dödsfallet. Det är en person som under onsdagen dog vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, skriver Region Stockholm i pressmeddelandet.

UPPDATERING 11 MARS 18:00

Onsdag 11 mars håller statsminister Stefan Löfven pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren, justitieminister Morgan Johansson samt rikspolischef Anders Thornberg.

 • WHO klassar coronautbrottet som en pandemi, det meddelar WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

UPPDATERING 11 MARS 22:29-

Efter regeringens besked att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att från midnatt ställa in alla evenemang med fler än 500 besökare så ställer Visit Linköping in två större konserter, det skriver Öst media. Konserterna det gäller är den med Miss Li och konserten med Östgöta Blåsarsymfoniker.

LINKÖPING 20171012 Konsert och Kongress, exteriörbild.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 11 MARS 23:05-

Skolor och universitet stängs ned i Danmark efter coronavirusets framfart. Regeringen utesluter inte att det kan komma att bli så i Sverige.– Vi utesluter inte någonting för framtiden, de besluten kommer att baseras på vad Folkhälsomyndigheten ger oss för rekommendationer. Samtidigt ska man veta att det är ett ännu större steg att fatta naturligtvis, säger Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, till TT

Foto Regeringen

Torsdagens stora händelser:

 • En coronasmittad patient i Sverige har avlidit
 • WHO klassar nu coronautbrottet som en pandemi .
 • Danmark stänger alla skolor, förskolor och universitet från och med måndag
 • Regeringen vill slopa karensdagen.
 • USA stoppar alla resor från Europa
 • TT rapporterar att Saudiarabien stoppar tillfälligt flygtrafik från EU-medlemmar och ytterligare tolv andra länder.

UPPDATERING 12 MARS 09:17

Pressmeddelande från Norrköpings kommun:

Vi har idag fått besked om att vi har ett fall av konstaterad coronasmitta i Rådhuset. Personalen är informerad. I detta fall uppstod symptomen under arbetstid och medarbetaren gjorde precis som man ska och begav sig hem direkt och kontaktade sjukvårdsupplysningen 1177. –  All personal i Rådhuset är informerad. Vi hade igår kväll kontakt med smittskyddsläkaren och vi följer nu hennes råd. Det innebär att alla som känner minsta tecken på symptom ska vara hemma och kontakta 1177, säger kommundirektör Martin Andreae. – Vi följer noga vad ansvariga myndigheter rekommenderar och har en beredskap att vidta ytterligare åtgärder,  säger Lars Stjernkvist (s) kommunstyrelsens ordförande.

UPPDATERING 12 MARS 11:20

40 000 var anmälda till Göteborgsvarvet den 16 maj. Nu ställs loppet in tills vidare med anledning av coronaviruset.

 • JUST NU: 70 medarbetare på Hallands sjukhus testas efter virusfall– Det är troligt att det har skett smittspridning mellan medarbetare på intensivvårdsavdelningen, säger Carolina Samuelsson, sjukhuschef Hallands sjukhus. Det rapporterar SVT.

UPPDATERING 12 MARS 11:33

Region Östergötland meddelade på morgonen att det uppstått sex nya coronafall i länet. -Samtliga har blivit smittade under resa till Österrike. Vi ser alltså inga tecken på smittspridning inom länet i dagsläget, säger Britt Åkerlind i ett pressmeddelande.

 • Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger i en intervju med P4 Östergötland att ca 230 prover tagits hittills.

UPPDATERING 12 MARS 13:17

Pressmeddelande från SHL: Regeringen beslutade under onsdagen att begränsa publika möten med över 500 deltagare som ett led i Folkhälsomyndighetens förhöjda smittorisk gällande Coronaviruset. SHL har i samråd med Svenska Ishockeyförbundet därmed fattat beslutet att skjuta fram SM-slutspelet i SHL till den 24 mars. Den sista grundserieomgången, som spelas under torsdagen, spelas utan publik.

 • Alla skolor och förskolor i Norge stänger från och med måndag på grund av coronaviruset, skriver norska medier. Det skriver Omni.


UPPDATERING 12 MARS 13:25-

I Europa syns brutala börsfall och alla bolag i OMXS30 står på djupa minus vid 10.30-tiden. OMXSPI: –6,2 procent OMXS30: –6,0 procent. Den senaste tidens börsnedgång att de senaste fem årens uppgång är utraderad. Börsvärde på över 2000 miljarder är borta, det skriver SVT.

UPPDATERING 12 MARS 14:10

Det finns allt fler tecken på spridning i samhället, enligt Anders Tegnell statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Han beskriver det som ett skifte under den återkommande presskonferens Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB hade under torsdagen. 

 • Anders Tegnell säger att det är väldigt viktigt att stanna hemma om man känner sig dålig. Var hemma några extra dagar efter sjukdom.
 • Skärpa handhygienen.
 • Skydda de äldre. – Skydda de äldre. Åldern är den viktigaste indikatorn på att man har risk att bli sjuk, säger Anders Tegnell på presskonferensen.

UPPDATERING 12 MARS 14:24

Skistar stänger sin skidanläggning i norska Hemsedal med omedelbar verkan efter ett kommunalt beslut, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Aktien rasar 17 procent.

UPPDATERING 12 MARS 14:45-

Efter bara några minuters handel stoppades handel i USA när nedgången uppgick till 7 procent. Stockholmsbörsen faller 9 procent. Det skriver Omni.

UPPDATERING 12 MARS 16:12-

Meddelande från Tallink Silja:

Inställda artistspelningar på Galaxy på grund av Coronavirus. Vår högsta prioritet på Tallink Silja är våra gästers och medarbetares hälsa, välmående och säkerhet. Den 11 mars beslutade Regeringen på rekommendation av Folkhälsomyndigheten att man begränsar sammankomster med över 500 deltagare. Detta som ett led i att hindra spridningen av coronaviruset (covid-19). Resor med Tallink Silja omfattas i nuläget inte av denna begränsning. Tillsvidare gör vi inga förändringar i vårt trafikprogram utan fortsätter som vanligt med stort fokus på säkerhet. Tallink Silja har nu beslutat i ett första skede, att under mars månad ställa in planerade Artist-spelningar ombord Silja Galaxy, som skulle bidra till samling av större sammankomster. Detta gör vi då vi prioriterar våra gästers hälsa.
Vi följer utvecklingen noggrant och om förutsättningarna skulle komma att ändras uppdaterar vi informationen kontinuerligt på vår hemsida med ny aktuell information https://www.tallinksilja.se/aktuell-information.

I nuläget ställer vi in följande spelningar ombord Silja Galaxy:

13 mars          Mohombi
14 mars          Victor Crone & Paul Ray
20 mars          Robin Bengtsson
21 mars          Mendez
27 mars          Anna Bergendahl
28 mars          Klara Hammarström & Hanna Ferm               

UPPDATERING 16:15- Den nationella ligan har ställt in resten av säsongen och det blir ingen mer hockey för Rikard Grönborg och de andra i Schweiz förrän nästa säsong.

Nu skriver The Hockey News att VM, som skulle hållas i just Schweiz, kommer att ställas in och att beskedet lär bli officiellt inom de kommande dagarna. Det skriver Expressen.

UPPDATERING 12 MARS-

Här spelar Linköping HC mot Oskarshamn inför tomma läktare. Det står nu klart att sista omgången i SHL spelas inför tomma läktare. Därmed spelas också Linköping HC sin hemmamatch imorgon utan publik. – Ett lätt beslut att fatta för det fanns inga alternativ. Sen ska vi kommunicera beslutet om slutspelet i morgon, säger SHL:s vd Michael Marchal.

LINKÖPING 20200312 Sista omgången i SHL spelas inför tomma läktare, detta på grund av coronaviruset . Här match utan publik i Saab arena, Linköping, i torsdagens match i SHL mellan Linköping HC och IK Oskarshamn i Saab arena.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200312 Sista omgången i SHL spelas inför tomma läktare, detta på grund av coronaviruset . Här match utan publik i Saab arena, Linköping, i torsdagens match i SHL mellan Linköping HC och IK Oskarshamn i Saab arena. Linköpingsspelaren Sebastian Karlsson hedras på tom läktarplats eftersom det är hans sista match i Linköping HC.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200312 Sista omgången i SHL spelas inför tomma läktare, detta på grund av coronaviruset . Här match utan publik i Saab arena, Linköping, i torsdagens match i SHL mellan Linköping HC och IK Oskarshamn i Saab arena.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200312 Sista omgången i SHL spelas inför tomma läktare, detta på grund av coronaviruset . Här match utan publik i Saab arena, Linköping, i torsdagens match i SHL mellan Linköping HC och IK Oskarshamn i Saab arena.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200312 Sista omgången i SHL spelas inför tomma läktare, detta på grund av coronaviruset . Här match utan publik i Saab arena, Linköping, i torsdagens match i SHL mellan Linköping HC och IK Oskarshamn i Saab arena.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200312 Sista omgången i SHL spelas inför tomma läktare, detta på grund av coronaviruset . Här match utan publik i Saab arena, Linköping, i torsdagens match i SHL mellan Linköping HC och IK Oskarshamn i Saab arena.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 12 MARS 23:57

Pressmeddelande från hotellkedjan Scandic:

Intensifierade åtgärder från myndigheter för att stoppa spridningen  coronaviruset (COVID-19) har lett till fortsatt försämring av affärsläget för Scandic Hotels Group AB. Scandic kommer idag att varsla omkring 2 000 medarbetare i Sverige om uppsägning, vilket motsvarar ungefär hälften av de fast anställda i den svenska verksamheten. Kraftfulla neddragningar kommer även att krävas för övriga marknader. Bokningsläget har fortsatt att försämras under de senaste dagarna. På samtliga marknader har myndighetsbeslut och reserestriktioner bidragit till ett minskat resande och en kraftig ökning av antalet inställda evenemang. Scandic gör nu bedömningen att nettoomsättningen i mars kommer att bli väsentligt sämre än den tidigare lämnade prognosen på omkring -15% för jämförbara enheter. Det är också tydligt att försäljningsutvecklingen kommer att vara kraftigt negativ under nästkommande månader. Som tidigare meddelats vidtar Scandic kraftfulla insatser för att anpassa kostnaderna till den nya affärssituationen. Det sker en omfattande nedbemanning både i hotelldriften och i stödfunktioner och man har gjort kraftiga nerdragningar inom såväl inköp som i investeringsverksamheten. – Scandic för, direkt och via arbetsmarknadens parter, diskussioner med regeringar och myndigheter för att få stöd att omgående underlätta en temporär anpassning av verksamheten och därigenom begränsa den negativa effekten för våra medarbetare, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group AB. Scandic har beslutat att sänka lönerna för samtliga medlemmar i koncernledningen med 20 procent.

UPPDATERING 13 MARS 07:07

Socialminister Lena Hallengren (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) kommer i dag, fredag, att träffa representanter från branschen för att få en bild av bristen på olika sjukvårdsmaterial, rapporterar DN.

 • Sophie Grégoire Trudeau, hustru till Kanadas premiärminister Justin Trudeau har bekräftats smittad av det nya coronaviruset. Båda har nu isolerats. Det rapporterar SVT.

UPPDATERING 13 MARS-

Bilder vid US i Linköping angående coronaviruset. Se nedan.

LINKÖPING 20200313 Universitetssjukhuset i Linköping.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200313 Universitetssjukhuset i Linköping.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200313 Universitetssjukhuset i Linköping.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 13 MARS 15:37

Pressmeddelande från Norrköpings kommun:

Coronavirusets utveckling gör att Norrköpings kommun nu valt att gå upp i stabsläge för att stödja, leda och samordna kommunens övergripande insatser med anledning av coronaviruset. Samtidigt inför kommunen besöksförbud på äldreboenden och boenden för personer med funktionsnedsättningar. Information om detta sätts upp på alla boenden under dagen. – Vi har nu gått upp i stabsläge och med hänsyn till de boendes hälsa inför vi också besöksförbud på boenden för att hindra smittspridning. Om man som anhörig ändå har ett viktigt behov av att göra ett besök ska man kontakta personalen, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernqvist (S).

Norrköping 20200312 Norrköping kommun håller pressträff gällande corona viruset på bilden ses: Lars Sttjernkvist
Foto Patrik Jonsson / Nordic Media

UPPDATERING 13 MARS 15:54

Hålltider idag:

 • Kl 16: Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens. 
 • Kl 16: WHO håller sin briefing

Större nyheter under dagen:

 • Sveriges kung har gått ut med en hälsning till alla svenskar med anledning av coronaviruset.
 • 500 miljoner. Så mycket lånar Sveriges Riksbank ut till coronadrabbade företag.
 • Anders Ferbe har av regeringen utsetts till coronasamordnare.

UPPDATERING 13 MARS 16:15

Regeringens presskonferens:

LINKÖPING 20180315 Statsminister Stefan Löfven (S) Foto Jeppe Gustafsson
 • – Det största hotet mot folkhälsan i Sverige på många decennier. Det finns en risk att det kan bli fler dödsoffer, säger Löfven.
 • – Den som är sjuk ska kunna stanna hemma i upp till 14 dagar utan ett läkarintyg, säger socialminister Lena Hallengren.
 • Inget högskoleprov kommer att ordnas under våren, meddelar statsminister Stefan Löfven.
 • – Inom kort kommer det tas beslut om att socialstyrelsen blir den centrala köpcentralen för inköp av skyddsutrustning, säger socialminister Lena Hallengren.
 • – Regeringen och socialstyrelsen har haft nära kontakt med regionerna. Man ska köpa upp skyddsutrustning. Upphandlingen är igång, säger socialminister Lena Hallengren.
 • – Den som är sjuk kommer kunna vara hemma från jobbet i 14 dagar utan läkarintyg, säger socialminister Lena Hallengren.

UPPDATERING 13 MARS 17:15

Under fredagen införde Region Östergötland besöksförbud på sjukhusens vårdavdelningar i länet. Besöksförbudet gäller inte föräldrar till barn som vårdas på sjukhus.

UPPDATERING 13 MARS 17:39

Pressmeddelande från Linköpings FC:

INSTÄLLD MATCH | P.g.a. Corona-viruset har matchen i Svenska cupen på söndag skjutits upp på obestämd framtid. Detta enligt en överenskommelse mellan EFD och SvFF. Vi uppdaterar med mer information så fort vi vet mer.

LINKÖPING 20200208 Träningsmatch mellan Linköpings FC-Eskilstuna United DFF på Linköping arena. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 13 MARS 18:05

Idag har två skolor i Linköpings kommun fått fall av coronaviruset covid-19. Skolorna är Ljungsbro skola och Blästadsskolan. Det är två medarbetare som har blivit smittade.

UPPDATERING 13 MARS 20:14

På lördag, klockan 12, stängs de danska gränserna. Även flyg-, färja- och tågtransporter kommer delvis att stoppas, säger statsminister Mette Frederiksen (S) på en presskonferens på fredagskvällen, uppger DR.

UPPDATERING 13 MARS 21:46-

Donald Trump utlyser nationellt nödläge på grund av coronaviruset. Enligt presidenten kommer åtgärden att göra att delstaterna får tillgång till 50 miljarder dollar för att bekämpa smittan.

UPPDATERING 13 MARS 09:40

Ytterligare en person i Sverige har avlidit av det nya coronaviruset. Det ska handla om en kvinna i 85-årsåldern i Västra Götalandsregionen, uppger Sahlgrenska sjukhuset till TT.

UPPDATERING 13 MARS 17:08

Större händelser under dagen:

 • En kvinna hemmahörande i Västra Götalandsregionen har avlidit av det nya coronaviruset. Hon är den andra personen som avlidit av covid-19.
 • Från och med kl 12 idag så stängde Danmark sina gränser.
 • Äldre uppmanas att hålla sig borta från apoteken.
 • Norska UD avråder från alla resor utomlands.
 • Spanien utlyser nationellt nödläge och sätter landet i karantän.
MALMÖ 20190516 Folkliv intill Öresundsbron. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 14 MARS 20:55-

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till alla länder med anledning av utbrottet av coronaviruset, enligt ett pressmeddelande. Därmed gör man som flera andra nordiska länder redan gjort.

LINKÖPING 20200312 KLM flygplan över Linköping. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 14 MARS-

Idag har två skolor i Linköpings kommun fått fall av coronaviruset covid-19. Skolorna är Ljungsbro skola och Blästadsskolan. Det är två medarbetare som har blivit smittade. Se bilderna nedan.

LINKÖPING 20200314 En skola i Linköping som saneras av saneringspersonal sedan ett fall av coronaviruset upptäckts under fredagen.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200314 En skola i Linköping som saneras av saneringspersonal sedan ett fall av coronaviruset upptäckts under fredagen.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 15 MARS-

Under söndagen hjälpte hemvärnet sjukvården och Region Östergötland att uppföra sorterings-tält vid länets alla sjukhus.

MOTALA 20200315 Hemvärnet bistår sjukvården och Region Östergötland med tält.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200315 Hemvärnet bistår sjukvården och Region Östergötland med tält.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200315 Hemvärnet bistår sjukvården och Region Östergötland med tält.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200315 Hemvärnet bistår sjukvården och Region Östergötland med tält.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 15 MARS 11:12-

Några större nyheter från söndagen:

 • Spaniens premiärministers (Pedro Sánchez), fru har testats positiv för corona. De ska dock båda må bra, enligt Sánchez stab, skriver nyhetsbyrån Reuters.
 • Allt fler afrikanska länder konstaterar nya fall av coronaviruset. Nu bekräftar Kongo sitt första fall av coronasmittad person. 
 • Två veckor av obligatorisk självkarantän för icke-australiska medborgare, det inför nu Australien enligt TT.
 • Från den 17 mars förbjuder Estland utländska medborgare att resa in i landet.

UPPDATERING 15 MARS 15:15

Den svenska ishockeysäsongen ställs in och inga svenska mästare koras – varken för damer eller herrar. 

LINKÖPING 20200312 Sista omgången i SHL spelas inför tomma läktare, detta på grund av coronaviruset . Här match utan publik i Saab arena, Linköping, i torsdagens match i SHL mellan Linköping HC och IK Oskarshamn i Saab arena. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 15 MARS 15:34-

Över 1 000 personer har smittats av coronaviruset i Sverige, enligt Expressens sammanställning av siffror från Folkhälsomyndigheten och regionerna. Den senaste siffran är 1 018 bekräftade fall. Av dessa är 359 smittade i Region Stockholm, 197 personer i Region Skåne och 159 personer i Region Halland. Övriga regioner har alla 40 fall eller färre. Det skriver Omni.

UPPDATERING 15 MARS-

Medias bevakning av coronaviruset. Här ses kvällstidningar i en kiosk.

MOTALA 20200315 Tidningar i en kiosk, med förstasidor och artiklar om coronaviruset (covid-19).
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200315 Tidningar i en kiosk, med förstasidor och artiklar om coronaviruset (covid-19).
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200315 Tidningar i en kiosk, med förstasidor och artiklar om coronaviruset (covid-19).
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200315 Tidningar i en kiosk, med förstasidor och artiklar om coronaviruset (covid-19).
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 15 MARS 17:15-

-Regeringen har inga diskuterat att stänga Sveriges gränser under virusutbrottet, säger statsminister Stefan Löfven vid en pressträff. Löfven meddelar samtidigt att MSB ska genomföra en omfattande informationskampanj, som kommer att kosta 75 miljoner kronor. – Alla hushåll ska nås, säger Löfven. Han upprepar uppmaningen om att man ska stanna hemma om man uppvisar symptom, och att besök vid äldreboenden eller i sjukvården ska undvikas. Det skriver Omni.

UPPDATERING 15 MARS 20:30

Se de senaste bilderna angående coronaviruset: Bilder nedan från Burger King och Ica Maxi nu på söndagskvällen.

MOTALA 20200315 Kvällsbild angående coronaviruset, öde på Burger King. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200315 Kvällsbild angående coronaviruset, öde på Burger King . Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200315 Kvällsbild angående coronaviruset, tomma hyllor på Ica Maxi. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200315 Kvällsbild angående coronaviruset, tomma hyllor på Ica Maxi. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200315 Kvällsbild angående coronaviruset, tomma diskar på Ica Maxi. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200315 Kvällsbild angående coronaviruset, tomma hyllor på Ica Maxi. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 MARS 09:20-

Nu kommer nya budgetbesked i coronakrisen- 300 miljarder till näringslivet. Januaripartierna har kommit överens om ett krispaket som kan komma att kosta över 300 miljarder kronor, säger man på en gemensam pressträff. Bland åtgärderna finns att staten tillfälligt tar över kostnaderna för sjukskrivningar och delar av lönekostnaderna vid korttidspermitteringar.

Foto Regeringen

Viktiga händelser idag måndag:

 • Januaripartierna har kommit överens om ett krispaket som kan komma att kosta över 300 miljarder kronor, säger man på en gemensam pressträff.
 • Börsen faller över sex procent.
 • Offentliga skolor, restauranger, nattklubbar och barer i New York och Los Angeles stängs.
 • Serbien utlyser nödläge
 • Stena Line varslar 950 anställda.
 • Finland stänger skolor och universitet på onsdag.
 • Alla franska medborgare uppmanas att stanna i sina hem och enbart röra sig utomhus om de absolut måste. Det säger president Macron.

UPPDATERING 16 MARS 09:52-

JUST NU: Ikea stänger huvudkontor i Älmhult – skickar hem över 2000 medarbetare. 

UPPDATERING 16 MARS 12:05

Ytterligare åtta personer har smittats och totalt är det nu 35 personer som smittats i länet, fyra vårdas på sjukhus, meddelar Region Östergötland, det skriver Öst media.

UPPDATERING 16 MARS 12:47-

Ytterligare tre personer i Sverige har dött av covid-19, skriver Aftonbladet. Patienterna vårdades på Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Regionen skriver i ett pressmeddelande att samtliga avlidna var äldre personer med underliggande sjukdomar.

UPPDATERING 16 MARS

Magnus Roberg (biträdande smittskyddsläkare) och Rickard Lundin (centrumchef), Region Östergötland, håller presskonferans om coronaviruset i regionen. De berättade bland annat att det fanns tecken på allmän smittspridning i länet.

LINKÖPING 20200316 Magnus Roberg (biträdande smittskyddsläkare) och Rickard Lundin (centrumchef), Region Östergötland, håller presskonferans om coronaviruset i regionen. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Magnus Roberg (biträdande smittskyddsläkare) och Rickard Lundin (centrumchef), Region Östergötland, håller presskonferans om coronaviruset i regionen. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Magnus Roberg (biträdande smittskyddsläkare) och Rickard Lundin (centrumchef), Region Östergötland, håller presskonferans om coronaviruset i regionen. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 MARS 17:10-

Se bilderna nedan från en nästintill öde parkering vid Ikea i Tornby, Linköping.

LINKÖPING 20200316 Flygbild över en öde parkering vid Ikea i Tornby, Linköping, i dessa oroliga tider kring coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Flygbild över en öde parkering vid Ikea i Tornby, Linköping, i dessa oroliga tider kring coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Flygbild över en öde parkering vid Ikea i Tornby, Linköping, i dessa oroliga tider kring coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Flygbild över en öde parkering vid Ikea i Tornby, Linköping, i dessa oroliga tider kring coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Öde på Ikeas restaurang i Tornby, Linköping, i dessa oroliga tider kring coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Öde på Ikeas restaurang i Tornby, Linköping, i dessa oroliga tider kring coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 mars 17:41

Valla Folkhögskola i Linköping stoppade under måndagen all undervisning i skolans lokaler efter oro för coronasmitta, vilket Corren var först med att berätta.

– En studerande hos oss var hemma, sjuk. Efter kontakt med sjukvården misstänkte de coronasmitta. Dock utan provtagning. Då tänkte jag att det blir en massa surr och oro på skolan. Vi tog då beslutet att det är bättre om eleverna bedriver distansstudier den här veckan, säger rektor Carola Råström till SVT Nyheter Öst.

UPPDATERING 16 mars 17:45

Vätternrundan meddelar att det är oklart hur det blir med cykelloppet i juni. Besked väntas ges den 6 april. Det säger Gunilla Brynell-Johansson till P4 Östergötland.

UPPDATERING 16 mars 20:53-

Rörliga flygbilder över en mer ödslig Ikea-parkering än vanligt.

UPPDATERING 16 MARS 22:12– Se de senaste bilderna nedan angående coronaviruset.

LINKÖPING 20200316 Öde på Ikea i Tornby, Linköping, i dessa oroliga tider kring coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Öde på Ikea i Tornby, Linköping, i dessa oroliga tider kring coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Öde på Ikea i Tornby, Linköping, i dessa oroliga tider kring coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Öde på Ikea i Tornby, Linköping, i dessa oroliga tider kring coronaviruset. Foto Jeppe Gustafsson
NORRKÖPING 20200316 Informationsskyltar om förebyggande åtgärder plus uppmaning om hjälp att hålla rent på ett gym, i dessa oroliga tider kring coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 MARS-

LIU-medarbetare och studenter uppmanas till distansarbete.

LINKÖPING 20200316 Färre studenter än vanligt på plats i Studenthuset, Linköpings Universitet, på måndagskvällen. Här sitter studenten Gjendine Lunde och väntar på ett seminarium när vi möter henne på måndagskvällen. – Vi har inställda föreläsningar och seminarier, eller så är de ändrade i sitt format så det kan vara en annan typ av uppgifter som inte kräver att alla är där tillsammans, säger Gjendine.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 16 MARS 22:58

New York-börsen föll med 12,9 procent på måndagen, det värsta raset sedan ”svarta måndagen” 1987.

UPPDATERING 17 MARS 07:58

Statsminister Stefan Löfven ska hålla pressträff, idag tisdag kl 09.45, tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström, ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans, samt generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson. 

UPPDATERING 17 MARS 08:00

Viktiga händelser/nyheter under tisdagen:

 • Arbetsförmedlings siffror visar att coronavirusets framfart har lett till den största varselvågen i Sverige sedan 2008, det rapporterar Sveriges Radio.
 • Det nya coronaviruset har nått södra Italien och i regionen Kampanien, där Neapel ligger, har det bildats smittohärdar i fem olika samhällen, rapporterar SVT Nyheter.
 • Efter utbrottet av coronaviruset så minskar utsläppen av kvävedioxid, det rapporterar TT. Mest syns det över Italien, det land utanför Kina som drabbats mest av viruset. 
 • Med anledning av spridningen av coronaviruset så uppmanas resenärerna på SL (Storstockholms lokaltrafik) att gå in i den bakre bussdörren, detta för att undvika att smitta chauffören.
 • Nätbolaget Amazon nyanställer 100 000 i coronakrisen, detta på grund av den större efterfrågan på näthandeln som sker nu. Dessutom får de anställda inom lager och logistik en påökning med 2 dollar i timmen. Det rapporterar Dagens Industri.
 • Enligt Folkhälsomyndigheten får tolv personer i Sverige intensivvård för coronaviruset just nu.
 • Fotbolls-EM för herrar flyttas från i sommar till nästa sommar 2021, uppger det svenska fotbollsförbundet. 
 • Regeringen rekommenderar alla gymnasier, vuxenutbildningar och högskolor och universitet att införa distansutbildning från och med i morgon. Grundskolor och förskolor ska fortsatt vara öppna.
 • Från och med imorgon onsdagen den 18 mars stänger SF bio alla sina salonger.

UPPDATERING 17 MARS 10:45-  

Från och med i morgon rekommenderas alla gymnasieskolor, högskolor och vuxenutbildningar att hålla sin undervisning på distans, säger Löfven. Folkhälsomyndigheten gör fortfarande bedömningen att grundskolor och förskolor inte ska stängas. De negativa konsekvenserna bedöms bli för stora.

UPPDATERING 17 MARS 11:36-

För att möta coronakrisen har verkstadsbolaget beslutat om ett sparprogram på över en miljard kronor på tolv månaders basis. Det rapporterar Omni ekonomi. Under en övergångsperiod kommer många anställda att få sina lönenivåer minskade. Även den fasta koncernledningen kommer att få sin ersättning sänkt med 10 procent, det skriver bolaget.

LUND 20191028 Alfa Laval, huvudkontor i Gunnesbo, Lund.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 17 MARS 13:44

Region Östergötland meddelade på tisdagen att det finns 42 konstaterade fall i regionen. – Vi har nu 42 bekräftade fall, sju personer vårdas isolerade på sjukhus, varav en i intensivvård på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, säger Carolina Häggkvist kommunikatör Region Östergötland, till SVT Öst.

UPPDATERING 17 MARS 17:00-

Så här såg det ut på Linköpings Universitet igår kväll. Från och med imorgon kommer gymnasieskolor och högskolor gå över i ett distansundervisning. Linköpings universitet fattade beslutet om att medarbetare och studenter ska arbeta och studera på distans under gårdagen, måndag eftermiddag, och det överensstämmer med de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och regeringen presenterat vid dagens pressträff kl. 9.45.

LINKÖPING 20200316 Färre studenter än vanligt på plats i Studenthuset, Linköpings Universitet, på måndagskvällen i dessa coronatider. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Färre studenter än vanligt på plats i Studenthuset, Linköpings Universitet, på måndagskvällen i dessa coronatider. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Färre studenter än vanligt på plats i Studenthuset, Linköpings Universitet, på måndagskvällen i dessa coronatider. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Färre studenter än vanligt på plats i Studenthuset, Linköpings Universitet, på måndagskvällen i dessa coronatider. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Färre studenter än vanligt på plats i Studenthuset, Linköpings Universitet, på måndagskvällen i dessa coronatider. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Färre studenter än vanligt på plats i Studenthuset, Linköpings Universitet, på måndagskvällen i dessa coronatider. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Färre studenter än vanligt på plats i Studenthuset, Linköpings Universitet, på måndagskvällen i dessa coronatider. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200316 Färre studenter än vanligt på plats i Studenthuset, Linköpings Universitet, på måndagskvällen i dessa coronatider. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 17 MARS 19:45

Under onsdagen förbjuds folksamlingar på mer än 10 personer i Danmark. Det meddelade statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens idag.

UPPDATERING 17 MARS 21:30-

Här kommer lite aktuella bilder från dagen. Se nedan.

MOTALA 20200317 Några få personer som tränar på ett gym i dessa oroliga coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200317 En öde restaurang i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200317 Skyltar i Länsförsäkringars skyltfönster om coronaviruset. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200317 En öde Subway-restaurang i dessa coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200317 Flera större företag vidtar nu försiktighetsåtgärder i samband med att coronaviruset sprids i landet och uppmanar sina anställda att jobba hemma. Oliver, från Motala, har packat ihop sina saker från kontoret på jobbet och jobbar nu hemifrån.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200317 Gymnasieelev som gått hem, med många skolböcker, från skolan på tisdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200317 Gymnasieelev som gått hem, med många skolböcker, från skolan på tisdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200317 Skyltar vid entrén på ett Samuelsbergs äldreboende som uppmanar folk att inte hälsa på boende om man är förkyld eller liknande i dessa oroliga coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 17 MARS 21:48-

Regeringen har fattat beslut om tillfälligt reseförbud till Sverige från och med torsdag med anledning av coronaviruset, meddelar inrikesminister Mikael Damberg på en pressträff på tisdagskvällen.

UPPDATERING 18 MARS 10:12

 • Kl 14 håller Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen presskonferens tillsammans med flera andra myndigheter. 
 • Kl 14.30 håller kungen och kronprinsessan Victoria extra konselj och träffar företrädare för regeringen. Kungen kommer också att göra ett uttalande.
 • SAS-anställda som på grund av flygbolagets neddragning tvingats permitteras kan få jobb inom vården. 1 100 av de kabinanställda som blivit permitterade av flygbolaget SAS har erbjudits en snabbutbildning i sjukvård för att vid behov kunna hjälpa till i vårdsektorn. Hittills har 100 nappat på erbjudandet, uppger Expressen. 

UPPDATERING 18 MARS 12:10-

Viktiga händelser under onsdagen:

 • Trots tisdagens rekyl uppåt på Wall Street så faller indexen på de flesta av Europas börser.
 • Karolinska rustar för kraftig ökning av smittade och vården i Stockholm styrs enligt ett militärt system hämtat från Nato, rapporterar DN. Antalet intensivvårdsplatser på sjukhuset ska öka från 38 till 115, uppger källor för tidningen.
 • Ett fåtal svårt sjuka coronapatienter i Sverige har fått testa läkemedlet Remdesivir, som ännu inte godkänts, rapporterar Ekot. Remdesivir är utvecklat för att behandla ebolasmittade, men blev aldrig tillräckligt effektivt. 
 • Lastbilstillverkaren Scania stänger de flesta anläggningar i Europa nästa vecka.
SÖDERTÄLJE 20100620 Lastbilstillverkaren Scania i Södertälje. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 2017 Scania. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 18 MARS 12:49

Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice varslar 7500 personer, varav 4500 i Sverige.

TRELLEBORG 20190515 Hotellet Clarion Collection. Foto Jeppe Gustafsson
Linköping 20200318 Clarion Collection i Linköping. Foto Patrik Jonsson / Nordic Media

UPPDATERING 18 MARS 14:57-

 • – Viruset har försatt vårt land i en ansträngd situation. Många är oroliga för sin hälsa, för sina anhöriga, för sin försörjning. Vi är i ett läge som kräver ansvarstagande för sig själv och andra. Men svåra situationer som den vi nu är i erbjuder också en möjlighet. En möjlighet att ta fram det bästa hos oss, som land och som medmänniskor. Det sa kung Carl XVI Gustaf vid en extrakonselj idag på onsdagen.
 • Efter många krismöten och stor oro stod det under onsdagen klart att årets upplaga av Eurovision song contest ställs in, det framgår i ett pressmeddelande.
LINKÖPING 20180926 Kung Carl XVI Gustaf.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 18 MARS 18:04-

Tio personer har dött av coronaviruset i Sverige. Nu går Försvarsmakten in och bistår med ett fältsjukhus i Uppsala. Samtidigt menar statsepidemiologen Anders Tegnell att vi kommer att se fler dödsfall till följd av smittan. Det rapporterar Expressen.

UPPDATERING 18 MARS 19:26-

Så här ser det ut i bussarna i Linköping i dessa coronatider.

LINKÖPING 20200318 Bussarna i Linköping har fått ett reserverat utrymme längst fram i fordonet.
Foto Patrik Jonsson/ Nordic media

UPPDATERING 18 MARS 22:50-

 • Från och med torsdag får ingen köpa mer än tre förpackningar per gång av febernedsättande läkemedel som innehåller paracetamol. Tex Panodil och Alvedon.
 • -Det är en viktig signal, för att förhindra tendenser till hamstring som vi ser, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, till tidningen DN.
MOTALA 20080216 En nästan tom förpackning av det smärstillande läkemedlet Alvedon.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 18 MARS 23:00-

Bilder från en öde gymnasieskola, Platengymnasiet, idag onsdag.

MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset. Cafépersonal som inte har något att göra eftersom alla elever är hemma, det är bara lärare och övrig personal som är på plats i skolan.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset. Anslagstavla med affischer på evenemang och lapp där det står “inställt”.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset. Kocken Daniel Karajayerlian vid en tom tavla som ska ange dagens meny.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset. En tom cafeteria.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset. Skylt som anger nedräkning till studenten.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset. Lokalvårdaren Ann Axelsson städar i ett tomt klassrum på Platengymnasiet.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset. Lokalvårdaren Ann Axelsson städar i ett tomt klassrum på Platengymnasiet.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 19 MARS 11:48-

Några viktiga händelser under dagen:

 • 14.00 Pressträff om coronaläget med Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen
 • Samtidigt som biografer över hela världen stängs för publik med anledning av coronaviruset börjar biograferna i Kina öppna igen – om än i liten skala. Det rapporterar SVT.
 • Idag väntas en ny lag som gör det möjligt att stänga skolor och förskolor att röstas igenom i riksdagen, skriver Expressen.
 • 80 patienter vårdas för det nya coronaviruset på Stockholms sjukhus och elva av dem ligger på intensivvårdsavdelning. Det visar ny statistik som DN rapporterar om.
 • Styrelsen för Actic Group AB har beslutat varsla cirka 900 medarbetare i Sverige.
 • Den extra ändringsbudget som riksdagen ska besluta om idag innebär att regeringen bemyndigas att under 2020 ställa ut kreditgarantier om högst 5 miljarder kronor för lån till flygföretag. Av den summan är 1,5 miljarder öronmärkt för SAS.

UPPDATERING 19 MARS 12:10-

 • Storbanken SEB skjuter på bolagsstämman och utvärderar tidigare förslag på aktieutdelning. Det rapporterar TT.

UPPDATERING 19 MARS 12:46-

 • På ett extrainsatt sammanträde på torsdagskvällen kommer regeringen att spika listan över vilka yrkesgrupper som fortsatt ska få barnomsorg om förskolor och skolor stängs. Det rapporterar DN.

UPPDATERING 19 MARS 12:52-

Info från Åtvidabergs kommun:

UPPDATERING 19 MARS 13:00-

 • Enligt Region Östergötland finns det sedan lunchtid på onsdagen 88 konstaterade fall av coronaviruset.
 • Sedan igår har 33 nya fall konstaterats
 • Två av dem i intensivvård på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Totalt vårdas sex personer på sjukhus.
LINKÖPING 20200313 Provtagningstält utanför Universitetssjukhuset i Linköping. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 19 MARS 13:40-

 • 13.40 Pressträff med anledning av covid -19 med Socialminister Lena Hallengren.
 • Socialminister Lena Hallengren påpekar att människor ska följa de anvisningar myndigheter ger. Bla att inte besöka sina släktingar om de är gamla och sjuka.
 • Socialstyrelsen har tecknat ett avtal med företaget Dräger för filtrerande andningsskydd, säger Lena Hallenren.
 • 200 000 extra enheter ska levereras per månad. Ansiktsskydd ska levereras och detta kommer att ske i mars månad.
 • – Detta är ett betydande tillskott, säger Hallengren.
 • De som vill skänka matriel kan maila till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: resurssamordning@msb.se

UPPDATERING 19 MARS 15:10-

 • Omkring 1 400 personer har smittats av det nya coronaviruset i Sverige och tio personer har dött, det meddelar Folkhälsomyndigheten på en presskonferens. – Det är stor skillnad mellan Stockholm och övriga Sverige. Både att resa till och från en storstadsregion kan innebära smittspridning. Det är bra att vi kan hålla spridningen i olika takt i landet för att regionerna ska kunna hjälpa varandra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

UPPDATERING 19 MARS 18:25-

 • Folkhälsomyndigheten har tidigare anklagats för att ha underskattat sars-cov2-viruset och agerat alldeles för senfärdigt. Myndigheten, med statsepidemiolog Anders Tegnell i spetsen, får betydligt skarpare kritik bakom kulisserna. SVT Nyheter har tagit del av en mejltråd där flera experter går hårt åt Folkhälsomyndigheten, som bland annat anklagas för att sakna kompetens, förmåga att ta del av internationella rapporter kring viruset och ha brister i medicinsk förmåga.

UPPDATERING 19 MARS 18:29-

 • Italien har nu passerat Kina som det land med flest registrerade dödsfall till följd av coronaviruset, skriver AP. Italien har nu 3 405 registrerade dödsfall totalt och 427 dödsfall idag torsdag.

UPPDATERING 19 MARS 18:39-

Friskvårdskedjan Actic varslar cirka 900 medarbetare i Sverige och drar samtidigt tillbaka förslaget om en utdelning 0:50 kronor per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande.

UPPDATERING 19 MARS 21:03-

Bilder från dagen angående coronaviruset. Se nedan.

MOTALA 20200319 En öde station i spåren efter coronaviruset. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200319 Reserverat utrymme längst fram, intill där busschauffören sitter, på en buss. Östgötatrafiken har vidtagit åtgärder i samband med coronaviruset. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200319 Två skolungdomar går förbi Lindex i en öde galleria i spåren efter coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200319 Lindex i en öde galleria i spåren efter coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200319 Kvinna med munskydd som läser en tidning på biblioteket i dessa oroliga coronatider.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200319 Bild på dagstidningar på ett bibliotek. Oron för coronaviruset har satt kultur- och mediesverige i gungning. Flera mediekoncerner har redan nu sett stora tapp i annonsintäkter i samband med pandemin, det rapporterar SVT.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 19 MARS 21:29

 • Årets upplaga av Filmfestivalen i Cannes skulle ha ägt rum 12-23 maj men på grund av coronaviruset blir det inget med det. Huvudspåret är nu att skjuta upp festivalen till slutet av juni eller början av juli.

UPPDATERING 20 MARS 09:10-

 • 25 000 anställda berörs när biltillverkaren Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige, säger vd Håkan Samuelsson till Ekot. 
GÖTEBORG 20190626 Drönarbild över nya bilar färdiga för leverans på Volvo cars, Torslanda, Göteborg.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 20 MARS 10:25-

 • Statliga flygplatsoperatören Swedavia varslar 800 personer i Sverige och korttidspermitterar 1900, det skriver Omni. Antalet resenärer har minskat med mellan 70-90 procent de senaste dagarna, det skriver GP.

UPPDATERING 20 MARS 11:10-

Viktiga nyheter under fredagen:

 • – Kultur- och idrottsvärlden tillförs 1 miljard kronor i krisstöd , säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind på en pressträff på fredagen.
 • Ledningen för lastbilstillverkaren AB Volvo har beslutat att från och med måndag stoppa produktionen i samtliga fabriker i Sverige på obestämd tid. 

UPPDATERING 20 MARS 12:07-

 • En 95-årig kvinna från Östergötland har avlidit i coronaviruset. Det rapporterar SVT. Enligt Region Östergötland avled kvinnan på Universitetssjukhuset i Linköping, hon ska ha haft svår bakomliggande sjukdom.
 • Enligt Region Östergötland vårdas nu nio personer på sjukhus, tre får intensivvård.

UPPDATERING 20 MARS 15:30-

 • Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommenterade på en presskoferens också de negativa reaktioner som riktats mot statsepidemiologen Anders Tegnell. – Det som statsepidemiologen har utsatts för är närmast ovärdigt. Och han har fått utstå kritik som om det vore en liten firma. Det här är ju väldigt mycket ett lagarbete.

UPPDATERING 20 MARS 21:39-

Några viktiga händelser under fredagen:

 • En äldre kvinna i Linköping samt en person i Sörmland har avlidit. Det är nu 16 döda i Sverige.
 • 25 000 anställda berörs när Volvo cars stoppar all produktion.
 • 20 000 anställda permitteras när AB Volvo stoppar all produktion i samtliga fabriker i Sverige.
 • – Kultur- och idrottsvärlden tillförs 1 miljard kronor i krisstöd , säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind på en pressträff på fredagen.
 • -Det är inte aktuellt att stänga skolor, men regeringen är beredd att göra det om det behövs. Det säker utbildningsminister Anna Ekström på en presskonferens.
 • Storbritannien stänger gym, biografer, caféer, barer och restauranger. 
 • Wall Street föll allt djupare på fredagen i takt med att oljepriset rasade, skriver CNBC.
 • Linköpings kommun inför tillfälligt besöksstopp på vårdbostäder för äldre för att begränsa smittspridningen av det nya coronaviruset. Fredagen den 20 mars beslutade social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist, i samråd med MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, och smittskyddsenheten på Region Östergötland att införa besöksstopp på samtliga vårdboenden och korttidsboenden. Åtgärden görs för att skydda de som bor på enheterna från att smittas av det nya coronaviruset, covid-19.

UPPDATERING 20 MARS-

Mikkeller Running Club ville göra en insats för att stödja deras “klubbhus”, HUGO Finspång. Vad som från början var en spontan idé verkar nu bli succe! Ett tiotal löpkurirer och har över 100 förbeställda maträtter redan innan fredagen. Se några bilder när de sprang ut med maten.

FINSPÅNG 20200320 I dessa tider när restaurang och krogsvängen drabbas hårt ekonomiskt ville Mikkeller Running Club göra något för att stödja deras “klubbhus”, HUGO Finspång. Vad som från början var en spontan idé verkar nu bli succe! Ett tiotal löpkurirer och har över 100 förbeställda maträtter redan innan fredagen. Frv Mathias Hoffrén, John Gruväng och Henrik Hildemar laddar för att leverera maten.
Foto Jeppe Gustafsson
FINSPÅNG 20200320 I dessa tider när restaurang och krogsvängen drabbas hårt ekonomiskt ville Mikkeller Running Club göra något för att stödja deras “klubbhus”, HUGO Finspång. Vad som från början var en spontan idé verkar nu bli succe! Ett tiotal löpkurirer och har över 100 förbeställda maträtter redan innan fredagen. Eva Göhl laddar vagnen med matkassar.
Foto Jeppe Gustafsson
FINSPÅNG 20200320 I dessa tider när restaurang och krogsvängen drabbas hårt ekonomiskt ville Mikkeller Running Club göra något för att stödja deras “klubbhus”, HUGO Finspång. Vad som från början var en spontan idé verkar nu bli succe! Ett tiotal löpkurirer och har över 100 förbeställda maträtter redan innan fredagen. John Gruväng och Anna Lachan kollar på kartan innan leveransen.
Foto Jeppe Gustafsson
FINSPÅNG 20200320 I dessa tider när restaurang och krogsvängen drabbas hårt ekonomiskt ville Mikkeller Running Club göra något för att stödja deras “klubbhus”, HUGO Finspång. Vad som från början var en spontan idé verkar nu bli succe! Ett tiotal löpkurirer och har över 100 förbeställda maträtter redan innan fredagen. Frv Daniel Önnerstrand, Mats Nilsson och Calle Lindström sätter fart mot kunderna.
Foto Jeppe Gustafsson
FINSPÅNG 20200320 I dessa tider när restaurang och krogsvängen drabbas hårt ekonomiskt ville Mikkeller Running Club göra något för att stödja deras “klubbhus”, HUGO Finspång. Vad som från början var en spontan idé verkar nu bli succe! Ett tiotal löpkurirer och har över 100 förbeställda maträtter redan innan fredagen. Henrik Hildemar ger sig av för att leverera maten.
Foto Jeppe Gustafsson
FINSPÅNG 20200320 I dessa tider när restaurang och krogsvängen drabbas hårt ekonomiskt ville Mikkeller Running Club göra något för att stödja deras “klubbhus”, HUGO Finspång. Vad som från början var en spontan idé verkar nu bli succe! Ett tiotal löpkurirer och har över 100 förbeställda maträtter redan innan fredagen. Anna Lachan och Eva Göhl på väg att leverera mat.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 21 MARS 11:44-

 • På grund av coronautbrottet tvingas 16 av 21 regioner ställa in planerade operationer, det rapporterar TV 4 Nyheterna.

UPPDATERING 21 MARS 11:59-

Nyheter från lördagen:

 • Storbritannien tar just nu fram planer på att köpa aktier i flygbolag och andra företag som tar störst stryk av coronaviruset, skriver Financial Times. Det rapporterar Omni.
 • Storstadsbor som väljer att resa till skidanläggningar i svenska fjällen mitt under coronautbrottet väcker ilska, rapporterar Expressen.
 • Idre Fjäll stänger sin after ski- och nattklubbsverksamhet från och med lördagen som en försiktighetsåtgärd, skriver företaget i ett pressmeddelande.
 • P4 Västerbotten rapporterar att organisationen Bris, Barnens rätt i samhället, har utökat sina telefontider i spåren av coronaviruset.
 • Om gästarbetare stoppas i sommar så kan konsekvensen bli att Sverige står utan jordgubbar i år, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

UPPDATERING 21 MARS 16:15-

 • Region Östergötland meddelade under lördagen att totalt 138 personer nu har smittats av coronaviruset. Sedan i fredags är det 21 nya fall.
 • Tre personer behöver intensivvård, 16 personer vårdas totalt på sjukhus i länet.
 • Branäs, Kläppen och Kungsberget har under dagen stoppat after ski och i Sälen, Vemdalen och Åre är verksamheten kraftigt begränsad, säger Linda Morell på Ski Star till Expressen.
 • H&M stänger tillfälligt alla butiker i Storbritannien till följd av coronavirusutbrottet, uppger bolaget enligt DI
 • Ytterligare fyra personer har dött i coronasmitta i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens nya rapport.

UPPDATERING 21 MARS 19:14-

 • Det senaste dygnet har ytterligare 793 personer i Italien dött av coronaviruset, rapporterar italienska myndigheter. Det är det högsta dödstalet som har registrerats sedan utbrottets början.
 • Oslo förbjuder alkoholservering för att stoppa spridningen av coronaviruset, rapporterar NRK. 

UPPDATERING 22 MARS 10:29-

 • Statsminister Stefan Löfven kommer att hålla ett tal till nationen ikväll med anledning av coronautbrottet, rapporterar SVT.
 • – Vi har en extraordinär situation, säger SVT:s programbeställare Helena Olsson.

UPPDATERING 22 MARS 17:28-

 • Region Östergötland meddelar att ytterligare två personer har avlidit av coronaviruset i Östergötland. I länet har nu sammanlagt tre personer dött av viruset.
 • De aktuella fallen är en kvinna i 90-års åldern som avled på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och en kvinna i 80-års åldern som avled på Universitetssjukhuset i Linköping.
 • Under söndagen kommer regionen att ta emot en patient från Sörmland. Patienten behöver intensivvård och regionerna hjälps nu åt i arbetet mot viruset.

UPPDATERING 22 MARS 17:52-

Det verkar som att många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och stigar i naturen.Se bilder nedan.

OMBERG 20200322 Många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och på stigarna i naturen. Foto Jeppe Gustafsson
OMBERG 20200322 Många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och på stigarna i naturen. Foto Jeppe Gustafsson
OMBERG 20200322 Många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och på stigarna i naturen. Foto Jeppe Gustafsson
OMBERG 20200322 Många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och på stigarna i naturen. Foto Jeppe Gustafsson
OMBERG 20200322 Många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och på stigarna i naturen. Foto Jeppe Gustafsson
OMBERG 20200322 Många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och på stigarna i naturen. Foto Jeppe Gustafsson
OMBERG 20200322 Många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och på stigarna i naturen. Foto Jeppe Gustafsson
OMBERG 20200322 Många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och på stigarna i naturen. Foto Jeppe Gustafsson
OMBERG 20200322 Många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och på stigarna i naturen. Foto Jeppe Gustafsson
OMBERG 20200322 Många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och på stigarna i naturen. Foto Jeppe Gustafsson
OMBERG 20200322 Många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och på stigarna i naturen. Foto Jeppe Gustafsson
OMBERG 20200322 Många väljer att umgås ute och vara i skog och mark i spåren av coronaviruset. På Omberg var det väldigt många människor under söndagen, vilket märktes både på parkeringar och på stigarna i naturen. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 20200322 22:10-

Statsminister Stefan Löfven talade under söndagskvällen direkt till det svenska folket med anledning av coronakrisen.

– Jag och min regering kommer att fatta varje beslut som krävs för att skydda liv och hälsa, sa Löfven och öppnade för fler åtgärder för att begränsa smittspridningen.

Pizzeria-ägaren David Gauria, på pizzeria Champs Elyseés, lyssnade på talet.

Vi ställde några frågor till David Gauria, på pizzeria Champs Elyseés i Motala, på söndagskvällen.

Vad säger du om det rådande läget, David?

-Det är illa, ingen vet något, det är bara att avvakta läget.

Hur mycket har er omsättning minskat?

-Nästan 15 procent, men vi ska inte klaga. Det finns branscher som haft större problem än vår. Men vi hoppas innerligt att det inte blir ännu värre, säger en bekymrad David strax innan talet ska börja.

MOTALA 20200322 Pizzeria-ägaren David Gauria, pizzeria Champs Elyseés i Motala, tittar på statsminister Stefan Löfvens tal till nationen om coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200322 Pizzeria-ägaren David Gauria, pizzeria Champs Elyseés i Motala, tittar på statsminister Stefan Löfvens tal till nationen om coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200322 Pizzeria-ägaren David Gauria, pizzeria Champs Elyseés i Motala, tittar på statsminister Stefan Löfvens tal till nationen om coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200322 Pizzeria-ägaren David Gauria, pizzeria Champs Elyseés i Motala, tittar på statsminister Stefan Löfvens tal till nationen om coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200322 Pizzeria-ägaren David Gauria, pizzeria Champs Elyseés i Motala, tittar på statsminister Stefan Löfvens tal till nationen om coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200322 Pizzeria-ägaren David Gauria, pizzeria Champs Elyseés i Motala, tittar på statsminister Stefan Löfvens tal till nationen om coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 23 MARS 12:04-

Några ljusglimtar i nyhetsflödet:

 • För fjärde dagen i rad har inga nya inhemska fall rapporterats i Kina, det skriver Reuters.
 • Den minsta procentuella ökningen i antal bekräftat sjuka hittills rapporteras i Italien, det rapporterar SVT.

UPPDATERING 23 MARS 12:08-

Arbetsförmedlingen håller nu pressträff angående coronaviruset.

 • – Nästan 18 400 personer som blivit varslade om uppsägning. Det är högre takt än vi såg vid finanskrisen, säger analyschef Annika Sundén, Arbetsförmedlingen.
LINKÖPING 20161027 Arbetsförmedlingen. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 23 MARS 12:13-

 • I princip alla 1 200 anställda vid Gekås i Ullared har i dag fått beskedet att de korttidspermitteras, rapporterar Expressen.

UPPDATERING 23 MARS 12:40-

 • Det finns totalt 161 bekräftade fall av coronaviruset i Östergötlands län vid lunchtid på måndagen den 23 mars. 25 av dessa vårdas isolerade på sjukhus. På Universitetssjukhuset i Linköping (US) vårdas 10 patienter på vårdavdelning och 6 i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas 5 patienter på vårdavdelning och 3 i intensivvård. På Lasarettet i Motala vårdas 1 patient på vårdavdelning. Totalt har 3 personer, som bekräftats positiva med covid-19, avlidit i Östergötland.
 • Region Östergötland håller idag presskonferens kl 15:30 med anledning av coronaviruset.

UPPDATERING 23 MARS 13:54-

 • -Läget är bekymmersamt på svensk arbetsmarknad, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff där hon kommenterar den ekonomiska utvecklingen. Det rapporterar SVT.
LINKÖPING 2013 Magdalena Anderson i Linköping. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 23 MARS 13:56-

Viktiga nyhetshändelser under dagen:

 • Totalt 25 personer har dött på grund av coronaviruset i Sverige och 1906 personer har bekräftats smittade enligt Folkhälsomyndigheten. Mörkertalet bedöms vara stort, eftersom inte alla misstänkta fall testas.
 • Försvarsmakten ska bygga ett fältsjukhus i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö.

UPPDATERING 23 MARS 14:07-

Just nu håller Folkhälsomyndigheten pressträff.

 • Statsepidemiologen Anders Tegnell inleder presskonferensen med att tacka svenskarna för stödet som Folkhälsomyndigheten fått de senaste dagarna. 
 • Anders Tegnell säger att belastningen på vården varit mindre än väntat de senaste dagarna.
 • Alla nationella prov i grund- och gymnasieskola ställs in under våren 2020, meddelar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson under presskonferensen.
MOTALA 20200318 Öde korridorer och klassrum på Platengymnasiet under onsdagen. All undervisning i gymnasieskolan och uppåt ska bedrivas från distans, från och med onsdagen. Detta på grund av coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 23 MARS 17:53-

 • Folkhälsomyndigheten utreder fortfarande om Åre och andra skidorter behöver vida extra åtgärder eller stänga. Tidigast imorgon tisdag kan besked komma i frågan.
Foto Skistar

UPPDATERING 24 MARS 11:03-

 • Nu börjar pressträffen med Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke som ska presentera ett räddningspaket för jobb och företag.
 • -Vi ser framför oss ett scenario med risk för massarbetslöshet, vi vill rädda så många jobb som möjligt och då tror vi det behövs åtgärder av stor dignitet, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Det skriver SVT.

Några av förslagen:

 • Räddningsersättning vid omsättningsfall.
 • Arbetsgivaravgiften slopas upp till ett tak på tre miljoner kronor under tre månader.
 • Korttidspermitteringssystemet träffar rätt och bör förstärkas.
 • Tillfälligt slopade arbetsgivavgifter och egenavgifter för alla företag.

UPPDATERING 24 MARS 11:05-

Viktiga nyheter under dagen.

 • Drygt 2 000 personer har smittats av coronaviruset varav 33 personer har avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.
 • Thai Airways har ställt in alla flyg mellan Stockholm och Bangkok . Detta gäller mellan 1 april fram till den 24 oktober.
 • Nästan en av tio sjukvårdsanställda i Italien har smittats av det nya coronaviruset – och bara sedan den 12 mars har 24 läkare i landet dött. Det skriver Omni.
 • Italiens första kända coronapatient har skrivits ut från sjukhuset efter en månad. Mannen är nu återställd. Det rapporterar SVT.
 • Läkemedelsföretaget Astra Zeneca donerar nio miljoner ansiktsmasker till vården som bekämpar coronaviruset runt om i världen. Det skriver Aftonbladet.

UPPDATERING 24 MARS 13:26-

 • Regeringen förbjuder restauranger, barer och kaféer från att servera gäster på annan plats än vid bordet från och med i morgon onsdag. Det skriver Omni.

UPPDATERING 24 MARS 13:27-

Sommar-OS i Japan skjuts upp med ett år. Det uppger Japans Shinzo Abe enligt flera internationella medier, enligt SVT.

UPPDATERING 24 MARS 13:30-

 • Region Östergötland uppger att antalet smittade i länet är 190 personer. 41 vårdas på sjukhus, varav 10 av dessa får intensivvård.
 • Regionen beslutade sig igår för att inte fortsätta att räkna antalet smittade i länet, något som man på tisdagen tog tillbaka. Provtagningen är nu är mer begränsad än tidigare vilket gör att det inte blir lika tydligt, det menar regionen

Så här der info ut från Region Östergötland:

På Universitetssjukhuset i Linköping (US) vårdas 14 patienter på vårdavdelning och 6 i intensivvård.
På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas 14 patienter på vårdavdelning och 4 i intensivvård.
På Lasarettet i Motala vårdas 3 patienter på vårdavdelning.
Det finns totalt 190 bekräftade fall av coronaviruset i Östergötland.
Totalt har 3 personer, som bekräftats positiva med covid-19, avlidit i Östergötland.

UPPDATERING 24 MARS 18:56-

Wai-Ling Chan ägare till restaurang Wetternmagasinet, i Motala, måste nu förbereda sig efter dagens beslut om att enbart bordsservering får förekomma på restaurangerna i Sverige från och med imorgon onsdag.

-Nu gäller det bara att överleva den här krisen, säger Wai-Ling.
Krogen har minskat sin omsättning med 70-75 procent sista veckorna när matgästerna uteblir under coronaviruset.

-Vi har nu börjat med take-away så att kunderna ska kunna ta med sig mat smidigt. Vi har en gjort en speciell meny enbart för det. DEt gäller mellan kl 15 och 20 måndag till lördag.

Hur har ni påverkats mer av krisen?

-Kockarna har fått gå ner på halvtid, så det är kännbart.

MOTALA 20200324 Wai-Ling Chan ägare till restaurang Wetternmagasinet, i Motala, måste förbereda sig efter dagens beslut om att enbart bordsservering måste förekomma på restaurangen från och med imorgon onsdag. – Nu gäller det bara att överleva den här krisen, säger Wai-Ling. Krogen har minskat sin omsättning med 70-75 procent sista veckorna när matgästerna uteblir under coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200324 Wai-Ling Chan ägare till restaurang Wetternmagasinet, i Motala, måste förbereda sig efter dagens beslut om att enbart bordsservering måste förekomma på restaurangen från och med imorgon onsdag. – Nu gäller det bara att överleva den här krisen, säger Wai-Ling. Krogen har minskat sin omsättning med 70-75 procent sista veckorna när matgästerna uteblir under coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200324 Wai-Ling Chan ägare till restaurang Wetternmagasinet, i Motala, måste förbereda sig efter dagens beslut om att enbart bordsservering måste förekomma på restaurangen från och med imorgon onsdag. – Nu gäller det bara att överleva den här krisen, säger Wai-Ling. Krogen har minskat sin omsättning med 70-75 procent sista veckorna när matgästerna uteblir under coronaviruset. Bild på buffén i en nästan öde restaurang.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200324 Wai-Ling Chan ägare till restaurang Wetternmagasinet, i Motala, måste förbereda sig efter dagens beslut om att enbart bordsservering måste förekomma på restaurangen från och med imorgon onsdag. – Nu gäller det bara att överleva den här krisen, säger Wai-Ling. Krogen har minskat sin omsättning med 70-75 procent sista veckorna när matgästerna uteblir under coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200324 Wai-Ling Chan ägare till restaurang Wetternmagasinet, i Motala, måste förbereda sig efter dagens beslut om att enbart bordsservering måste förekomma på restaurangen från och med imorgon onsdag. – Nu gäller det bara att överleva den här krisen, säger Wai-Ling. Krogen har minskat sin omsättning med 70-75 procent sista veckorna när matgästerna uteblir under coronaviruset. Skylt om att tvätta händerna.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200324 Wai-Ling Chan ägare till restaurang Wetternmagasinet, i Motala, måste förbereda sig efter dagens beslut om att enbart bordsservering måste förekomma på restaurangen från och med imorgon onsdag. – Nu gäller det bara att överleva den här krisen, säger Wai-Ling. Krogen har minskat sin omsättning med 70-75 procent sista veckorna när matgästerna uteblir under coronaviruset.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200324 Wai-Ling Chan ägare till restaurang Wetternmagasinet, i Motala, måste förbereda sig efter dagens beslut om att enbart bordsservering måste förekomma på restaurangen från och med imorgon onsdag. – Nu gäller det bara att överleva den här krisen, säger Wai-Ling. Krogen har minskat sin omsättning med 70-75 procent sista veckorna när matgästerna uteblir under coronaviruset. Svenska flaggan på bardisken.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200324 Wai-Ling Chan ägare till restaurang Wetternmagasinet, i Motala, måste förbereda sig efter dagens beslut om att enbart bordsservering måste förekomma på restaurangen från och med imorgon onsdag. – Nu gäller det bara att överleva den här krisen, säger Wai-Ling. Krogen har minskat sin omsättning med 70-75 procent sista veckorna när matgästerna uteblir under coronaviruset. Skylt om att sprita händerna innan matbesöket. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200324 Wai-Ling Chan ägare till restaurang Wetternmagasinet, i Motala, måste förbereda sig efter dagens beslut om att enbart bordsservering måste förekomma på restaurangen från och med imorgon onsdag. – Nu gäller det bara att överleva den här krisen, säger Wai-Ling. Krogen har minskat sin omsättning med 70-75 procent sista veckorna när matgästerna uteblir under coronaviruset. Bild på buffén i en nästan öde restaurang.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 24 MARS 19:40-

 • Ytterligare två personer med bekräftad covid-19 har avlidit på sjukhus i länet.
 • Det handlar om två män, en i 70-årsåldern och en i 60-årsåldern. Båda personerna hade underliggande sjukdomar. Därmed har fem personer med covid-19 avlidit i länet hittills.

UPPDATERING 24 MARS 20:39-

Från onsdagen den 25 mars 2020 kommer Linköpings öppna förskolor tillfälligt hållas stängda. Beslutet är fattat av barn- och ungdomsnämnden och grundar sig i Folkhälsomyndighetens rekommendation att försöka dämpa spridningen av coronaviruset, covid-19.

UPPDATERING 25 MARS 11:20-

14.00: Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen håller presskonferens om läget i Sverige.

UPPDATERING 25 MARS 11:22-

Transportstyrelsen inför ett generellt undantag gällande reglerna om dubbdäck, och skjuter fram datumet då dubbdäcken ska tas av till den 30 april 2020.

UPPDATERING 25 MARS 11:23-

Viktiga nyheter under onsdagen:

 • Stockholms stad inlett ett intensivt arbete för att nå ut med information om coronaviruset genom att sätta upp faktablad i trappuppgångar och på torg i förorterna.
 • Tyska medier ställer sig frågande till Sveriges jämförelsevis milda åtgärder i bekämpningen av coronaviruset. Men experter i landet tror att Sverige kan ha valt rätt väg, skriver SvD.
 • Storbritanniens prins Charles har testats positivt för coronaviruset, rapporterar brittiska medier.
 • Två av tre kommuner, 61,2 procent, uppger att man har brist på personlig skyddsutrustning. Det visar en enkät som TV4 Nyheterna har gjort.
 • Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterade ett nytt krisföretag för små och medelstora svenska företag under en pressträff i dag, en så kallad ”statlig företagsakut”. Det rapporterar Omni.

UPPDATERING 25 MARS 12:30-

Pressmeddelande från Region Östergötland:

 • 42 personer i Östergötland vårdas vid lunchtid isolerade på sjukhus.
  På Universitetssjukhuset i Linköping (US) vårdas 10 patienter på vårdavdelning och 7 i intensivvård.
  På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas 20 patienter på vårdavdelning och 3 i intensivvård.
  På Lasarettet i Motala vårdas 2 patienter på vårdavdelning.
  Det finns totalt 213 bekräftade fall av coronaviruset i Östergötland.
  Totalt har 5 personer, som bekräftats positiva med covid-19, avlidit i Östergötland.

UPPDATERING 25 MARS 19:03-

Lägesrapport från Region Stockholm:

Dagens rapport visar att 111 ytterligare personer har konstaterats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 1070 personer är konstaterat smittade i Stockholm. Cirka 6 500 personer i Stockholm har provtagits för det nya coronaviruset.

 • 18 personer har dött det senaste dygnet i regionen. 37 personer med bekräftad covid-19 har hittills avlidit på sjukhus.
 • 300 personer vårdas nu på sjukhus, varav 65 får intensivvård. 

UPPDATERING 26 MARS 11:05-

 • Alla första maj-demonstrationer kommer att ställas in i år, det rapporterar SR Ekot.
LINKÖPING 2016-05-01 Ett äldre par under första maj demonstration i Linköping.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 26 MARS 13:52-

Viktiga nyheter under torsdagen:

 • Scania permitterar nästan samtliga anställda i Sverige, rapporterar Ekot. Det handlar om närmare 19 000 personer.
 • 14.00: Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen håller sin dagliga pressträff.
 • Det pågår just nu intensiva politiska samtal om hur man ska kunna isolera Stockholm, uppger källor för Aftonbladet.
 • Socialdemokraterna ställer in första maj-tågen i hela landet med anledning av coronakrisen.Det uppger partisekreterare Lena Rådström Baastad för Sveriges Radio Ekot. Det rapporterar Omni.

UPPDATERING 26 MARS 14:16-

 • – I Sverige börjar det gå ganska snabbt uppåt, tyvärr ökar äldregruppen och blir en allt större del av alla fall, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens presskonferens.
 • – Vi har nu nästan 3000 fall i Sverige, 66 dödsfall. Det här är en ögonblicksbild, det kommer med all sannolikhet att se annorlunda ut innan vi lämnar lokalen. Siffrorna flödar på olika sätt. 

UPPDATERING 26 MARS 15:22

Pressmeddelande från Region Östergötland:

46 personer i Östergötland vårdas vid lunchtid isolerade på sjukhus.
På Universitetssjukhuset i Linköping (US) vårdas 12 patienter på vårdavdelning och 10 i intensivvård.
På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas 18 patienter på vårdavdelning och 4 i intensivvård.
På Lasarettet i Motala vårdas 2 patienter på vårdavdelning.
Det finns totalt 233 bekräftade fall av coronaviruset i Östergötland.
Totalt har 5 personer, som bekräftats positiva med covid-19, avlidit i Östergötland.

UPPDATERING 26 MARS 17:34-

 • Mitt i den ekonomiska mediekrisen utlöst av corona-viruset fick flera personer i ledningen för Bonnier News bonusutbetalningar på mångmiljonbelopp. Anders Eriksson, vd för Bonnier News, fick en bonus på 2,4 miljoner kronor. Det skriver tidningen Journalisten.

UPPDATERING 26 MARS 18:29-

“Toarulle-bakelser” på Lilla Hembageriet i Motala har blivit en brak-succé, redan första dagen. Caféerna i Sverige har haft en tuff tid under coronavirusets framfart. I dessa oroliga tider har de kommit på ett nytt sätt att få kosingen att rulla in. Nämligen att ta fram ett nytt bakverk, toarullen.

Ingen skit, minsann…

MOTALA 20200326 Toarulle-bakelser på Lilla Hembageriet i Motala.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200326 Toarulle-bakelser på Lilla Hembageriet i Motala.
Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 26 MARS 19:43-

Här kommer några corona-relaterade bilder från i veckan. Se nedan.

MOTALA 20200324 Arbetsförmedlingen under coronavirusets framfart i landet. Skylt med texten “Har du just blivit arbetslös?” Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200324 Arbetsförmedlingen under coronavirusets framfart i landet. Skyltar med budskapet att inte smitta varandra. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200326 Några som träffas och tar en fika ute i vårsolen, på en altan till ett hus, i dessa oroliga coronatider. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande pandemisituation. Tv Linus Leo och Emil Tapper på däckfirman Euromaster i Motala. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande pandemisituation. Henrik Wreigård på däckfirman Euromaster i Motala. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande pandemisituation. Roger Johansson filialchef på däckfirman Euromaster i Motala. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande pandemisituation. Henrik Wreigård på däckfirman Euromaster i Motala. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande pandemisituation. Bild från däckfirman Euromaster i Motala. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande pandemisituation. Emil Tapper på däckfirman Euromaster i Motala. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. På bilden Håkan Kindström, vd. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. På bilden Håkan Kindström, vd. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. Joakim Lidegran, medarbetare, här vid en digelstans-maskin. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. Joakim Lidegran, medarbetare, här vid en digelstans-maskin. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 26 MARS 23:27-

Minst 81 321 människor i USA har bekräftats smittade av coronaviruset – och är nu det land med flest rapporterade fall i hela världen, enligt New York Times. Det skriver Omni.

UPPDATERING 27 MARS 11:32-

 • Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark uppmanar alla löntagare att gå med i a-kassan, rapporterar Expressen.
 • Trots Folkhälsomyndighetens uppmaning om att begränsa resor inom landet fortsätter nattågen till populära skidorter att rulla under påsklovsveckorna, rapporterar SVT Nyheter.

UPPDATERING 27 MARS 11:35-

 • Pressmeddelande från Sveriges Riksbank:

Coronapandemin har påverkat storföretagen kraftigt och situationen har försämrats exceptionellt snabbt. Företagen drabbas på tre olika fronter: genom produktionsstörningar, minskad efterfrågan och finansieringssvårigheter. Det visar de intervjuer Riksbanken gjort med storföretagen de senaste veckorna.

Läs hela pressmeddelandet HÄR!

 • Västra Götaland har 297 bekräftade fall av covid-19, säger Thomas Wahlberg vid regionens smittskydd. Runt 60 procent av dessa är i Göteborgsområdet. Det skriver SVT.

UPPDATERING 27 MARS 12:29-

Information från Region Östergötland, fredag 27 mars klockan 12.07

 • 55 personer i Östergötland vårdas vid lunchtid isolerade på sjukhus.
  På Universitetssjukhuset i Linköping (US) vårdas 12 patienter på vårdavdelning och 10 i intensivvård.
  På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas 22 patienter på vårdavdelning och 8 i intensivvård.
  På Lasarettet i Motala vårdas 3 patienter på vårdavdelning.
  Det finns totalt 251 bekräftade fall av coronaviruset i Östergötland.
  Totalt har 5 personer, som bekräftats positiva med covid-19, avlidit i Östergötland.
 • Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har smittats av coronaviruset, skriver han själv på Twitter, rapporterar Omni.

UPPDATERING 27 MARS 12:58-

Fredag den 27 mars kl 13:30 håller statsminister Stefan Löfven pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren, inrikesminister Mikael Damberg, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson samt rikspolischef Anders Thornberg.

UPPDATERING 27 MARS 13:30-

Pressträff med statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff kl. 13.30 tillsammans med bland andra Folkhälsomyndigheten och rikspolischef Anders Thornberg.

 • -Insikten om krisen måste delas av alla, säger Löfven.
 • -Vi har många tuffa månader framför oss.
 • -Företag kommer att gå i konkurs. Människor kommer mista sina arbeten, och fler liv kommer gå förlorade.
 • -Regeringen fattade kl 13 beslut om förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer.
 • -Du som inte behöver resa, stanna hemma.
 • – Jag förstår att många undrar om planerade högtider och fester kommer beröras. Svaret är ja. Examensfester och begravningar kommer att beröras, säger Lena Hallengren.
 • Gränsen på max 50 personer gäller från och med den 29 mars. Den som bryter mot det riskerar böter eller fängelse.
 • -Det är finns ett stort ansvar hos individen, där man får fundera på om man ska åka iväg, säger Johan Carlson angående fjällresor.
 • Stefan Löfven säger att han inte testats för coronaviruset.

UPPDATERING 27 MARS 14:02-

Just nu håller Folkhälsomyndigheten pressträff:

 • Sverige har 3 046 bekräftade smittfall, 92 dödsfall. 209 patienter vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelning.
 • -Just nu hoppas vi följa den flacka kurvan vad gäller smittade, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.
 • -Åk absolut inte hem till äldre släktingar, jobba hemifrån då och då.
 • -Vi är på väg in i en kurva som är på väg uppåt, därför vidtar vi regleringen på max 50 personer i allmänna sammankomster.
 • – Vi har tecknat ett avtal med företaget Getinge om 200 respiratorer under de närmaste månaderna, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

UPPDATERING 27 MARS 14:12-

 • Årets försäljning av majblommor flyttas från slutet av april till efter sommaren för att minska risken för spridning av det nya coronaviruset, detta enligt ett uttalande från Majblommans Riksförbund.  
 • Linköpings FC kommer att korttidspermittera spelare och tränare. -Det är inga papper inskickade än, men jag jobbar för att få det klart så snabbt jag kan, säger klubbdirektören Frida Andersson, till Öst media.

UPPDATERING 27 MARS 15:58-

TEXT FRÅN REGION ÖSTERGÖTLAND:

Länets sjukhus ser nu tecken på att svårt sjuka personer tvekar att söka akutsjukvård och därför kommer in till sjukhus för sent. ”Man ska inte vara rädd att söka sjukvård på grund av covid-19”, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

De senaste veckorna har länets sjukhus sett en minskad tillströmning av patienter till akutmottagningarna. Det finns också tecken på att patienter som behöver sjukvård tvekar och därmed kommer in till sjukhus för sent.

– Vi vill uppmana den som behöver akut vård att inte vänta för länge. Man ska inte vara rädd att söka sjukvård på grund av covid-19. Patienter med covid-19 tas emot och vårdas isolerade från andra patienter och säkerheten är god, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Region Östergötland har dragit ner på planerad vård som kan vänta för att kunna öka kapaciteten att vårda patienter med covid-19. Annan akut och prioriterad vård bedrivs som vanligt.

Vården tar kontakt med de patienter vars besök eller behandlingar måste skjutas upp.

UPPDATERING 27 MARS 16:07-

 • Skidturismbolaget Skistar, som bland har anläggningar i Åre, Vemdalen och Sälen, ska fortsätta att ha sina anläggningar öppna. Det rapporterar Omni.

UPPDATERING 27 MARS 19:28-

Här kommer bilder från idag relaterade till händelser kring corona-rapporteringen. Dagens bilder är från Motala och Maxi Ica Stormarknad som har haft en lavinartad ökning av e-handeln av matkassar. Många tränar även på utegym i dessa tider. Vi träffade på Fredrik Carlsson och Allan Ronkainen som tränade för fullt på utegymmet Råssnäs.

MOTALA 20200327 Online-handeln på Maxi ICA Stormarknad i Motala har vuxit lavinartat efter coronavirusets framfart. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200327 Online-handeln på Maxi ICA Stormarknad i Motala har vuxit lavinartat efter coronavirusets framfart. Robin Johansson hjälper Robert Hägerbro med matvaror. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200327 Online-handeln på Maxi ICA Stormarknad i Motala har vuxit lavinartat efter coronavirusets framfart. Emma Bentzer ska fylla på varor i matkassarna. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200327 Online-handeln på Maxi ICA Stormarknad i Motala har vuxit lavinartat efter coronavirusets framfart. Victoria Lönn plockar med matkassar som ska levereras till kunder. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200327 Online-handeln på Maxi ICA Stormarknad i Motala har vuxit lavinartat efter coronavirusets framfart. Toalettpapper är även en storsäljare i e-handeln. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200327 Online-handeln på Maxi ICA Stormarknad i Motala har vuxit lavinartat efter coronavirusets framfart. Victoria Lönn plockar med matkassar som ska levereras till kunder. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200327 Online-handeln på Maxi ICA Stormarknad i Motala har vuxit lavinartat efter coronavirusets framfart. Daniel Håkansson har fyllt på matkassar som senare ska hämtas av kunder. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200327 Online-handeln på Maxi ICA Stormarknad i Motala har vuxit lavinartat efter coronavirusets framfart. Daniel Håkansson har fyllt på matkassar som senare ska hämtas av kunder. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200327 Online-handeln på Maxi ICA Stormarknad i Motala har vuxit lavinartat efter coronavirusets framfart. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200327 Online-handeln på Maxi ICA Stormarknad i Motala har vuxit lavinartat efter coronavirusets framfart. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200327 Uteträning på utegym har blivit populärt i dessa coronatider. Fredrik Carlsson (blått) och Allan Ronkainen tränar för fullt på ett utegym i Motala. Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200327 Uteträning på utegym har blivit populärt i dessa coronatider. Allan Ronkainen tränar för fullt på ett utegym i Motala. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 28 MARS 17:49-

 • Totalt 102 personer i Sverige har avlidit efter att ha smittats av covid-19, visar Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering.
 • Region Stockholm meddelar att ytterligare 227 personer smittats av coronaviruset i Stockholmsregionen.
 • I USA har över 100 000 konstaterats smittade, inget annat land har så många smittade, det skriver SVT.
 • Finansmannen Sven Hagströmer köper 500 lunchlådor från krögaren Pontus Frithiof och skänker till vårdpersonalen på Karolinska, skriver Expressen. – Det är våra hjältar verkligen, de är fantastiska, säger Hagströmer.

UPPDATERING 28 MARS 20:11-

Det var mindre med folk än normalt i Linköpings city under lördagen, vilket restaurang-ägare också kunde konstatera. Men det var ändå rörelse och folk i farten. På de nyligen utplacerade uteserveringarna var det ändå en hel del Linköpingsbor som åt och drack. Se ett litet bildspel från city under några timmar på lördagen.

LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Tidvis var det glest i Linköping city. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Uteserveringar lockade en hel del Linköpingsbor. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Trubadur i Linköpings city. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Bauhaus lockade många kunder. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Få kunder på XXL. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Stängt på Filmstaden. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Domkyrkan under lördagen. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Domkyrkan under lördagen. Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 20200328 Mindre med folk och rörelse i Linköpings city under coronaviruset. Domkyrkan under lördagen. Foto Jeppe Gustafsson

UPPDATERING 29 MARS 12:33-

 • Under det senaste dygnet har 838 nya dödsfall registrerats i Spanien, rapporterar El País. Det är den hösta dygnsnoteringen hittills i landet. Det rapporterar SVT.
 • För första gången sedan coronaviruset fick fäste i Norge minskar antalet smittade patienter som vårdas på sjukhus från ett dygn till ett annat, rapporterar NRK. Det skriver Omni.

UPPDATERING 29 MARS 12:58-

Aktuellt läge från Region Östergötland Söndag 28 mars klockan 12.30:

 • Ytterligare en person i länet med bekräftad covid-19 har avlidit.
  Det handlar om en man i 70-årsåldern med underliggande sjukdom som avled på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
  Hittills har nu totalt 6 personer, som bekräftats positiva med covid-19, avlidit i Östergötland.
 • 68 personer i Östergötland vårdas vid lunchtid isolerade på sjukhus. På Universitetssjukhuset i Linköping (US) vårdas 17 patienter på vårdavdelning och 11 i intensivvård. 
  På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas 28 patienter på vårdavdelning och 7 i intensivvård.
  På Lasarettet i Motala vårdas 5 patienter på vårdavdelning.

UPPDATERING 29 MARS 13:07-

 • Tre nya dödsfall på grund av covid-19 har i helgen inträffat i Jönköpings län. En av de döda är enligt Region Jönköpings län en yngre man, det skriver SVT nyheter.

UPPDATERING 30 MARS 12:12-

 • Statistik från Arbetsförmedlingen visar att föregående vecka varslades 18 433 personer om uppsägning.
 • 14.00: Folkhälsomyndigheten håller presskonferens
 • Även Spanien har nu gått om Kina när det kommer till antalet smittade. Spanien har numera 85 195 bekräftade smittfall. Det skriver SVT.
 • MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, varnar för att arbetslösheten som följer i coronavirusets spår kan orsaka sociala motsättningar på sikt, skriver Aftonbladet.
 • Moderaterna vill att vårdpersonal ska få minst 5 000 kronor extra i månaden i coronatillägg, det skriver Aftonbladet.
 • I en intervju med DN säger finansminister Magdalena Andersson (S) att regeringen öppnar för statligt ägande i krisande storbolag.
 • Saab drar tillbaka sin utdelning på grund av den osäkerhet som coronavirusets utbrott medför, enligt ett pressmeddelande.
 • 146 personer har hittills avlidit i covid-19, skriver SVT.
 • ”Kraven på vem som kan få a-kassa föreslås tillfälligt sänkas både vad gäller hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i en a-kassa”, skriver regeringen i ett pressmeddelande, rapporterar Omni.

UPPDATERING 30 MARS 13:00

Information från Region Östergötland:

Måndag 30 mars klockan 12.50

 • Ytterligare fem personer i länet med bekräftad covid-19 har avlidit under söndagen och måndagen.
  Personerna är över 60 år och hade bakomliggande sjukdomar. Patienterna vårdades på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Universitetssjukhuset i Linköping. Totalt har 11 personer, som bekräftats positiva med covid-19, avlidit i Östergötland.
 • 77 personer i Östergötland vårdas vid lunchtid isolerade på sjukhus.
  På Universitetssjukhuset i Linköping (US) vårdas 24 patienter på vårdavdelning och 13 i intensivvård.
  På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas 26 på vårdavdelning och 8 i intensivvård.
  På Lasarettet i Motala vårdas 6 patienter på vårdavdelning.
  Det finns totalt 374 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland.

UPPDATERING 23:09-

 • Statsepidemiolog Anders Tegnell vill att de svenska testerna av misstänkt coronavirussmitta tredubblas från dagens 10 000 i veckan. Det skriver SVT Nyheter.

UPPDATERING 31 MARS 11:16-

 • Sverige går in i en lågkonjunktur med BNP-ras som inte setts sedan finanskrisen och arbetslöshet som stiger till 9 procent. Den bedömningen gör regeringen i en ny prognos. Det skriver Omni.
 • – Vi har ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff, rapporterar Omni.

UPPDATERING 31 MARS 11:18-

Viktiga nyheter under dagen:

 • Regeringen spår en arbetslöshet på nio procent under 2020 i en ny ekonomisk bedömning i coronakrisens spår. Det rapporterar SVT.
 • Region Östergötland håller pressträff kl 13 idag tisdag.
 • Ett fullständigt besöksförbud införs på alla äldreboenden i Sverige från och med i morgon, det meddelades under regeringens pressträff under eftermiddagen.
 • -Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre. De kommande veckorna blir avgörande, säger Löfven.

UPPDATERING 31 MARS 12:38-

Senaste från Region Östergötland:

Tisdag 31 mars klockan 12.20

 • Ytterligare två personer i länet med bekräftad covid-19 har avlidit. 
  Totalt har 13 personer, som bekräftats positiva med covid-19, avlidit i Östergötland.
 • 82 personer i Östergötland vårdas vid lunchtid isolerade på sjukhus.
  På Universitetssjukhuset i Linköping (US) vårdas 29 patienter på vårdavdelning och 13 i intensivvård. 
  På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas 25 på vårdavdelning och 9 i intensivvård. 
  På Lasarettet i Motala vårdas 6 patienter på vårdavdelning.
  Det finns totalt 418 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland.

UPPDATERING 31 MARS 13:38-

 • Minst två coronasmittade läkare intensivvårdas nu i Stockholm, enligt flera källor till SvD. På ett stort akutsjukhus i en annan stad har tre läkare smittats efter att kraven på skyddsutrustning sänkts. Det rapporterar SVD.
 • Just nu är det pressträff med statsminister Stefan Löfven: -Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre. De kommande veckorna blir avgörande, säger Löfven.

UPPDATERING 31 MARS 13:48-

 • Ett fullständigt besöksförbud införs på alla äldreboenden i Sverige från och med i morgon för att skydda de som är mest hotade av viruset, meddelar regeringen på en pressträff, det skriver Omni.

UPPDATERING 31 MARS 19:13-

 • Skistar stänger samtliga skidanläggningar i Sverige för resten av säsongen från och med den 6 april, enligt ett pressmeddelande.
Foto Jeppe Gustafsson
 • ”Rädsla och oro gör oss mer sårbara för desinformation”, säger Mikael Tofvesson från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under en pressträff om coronaviruset. Det skriver Omni.
error: