Skyddsutrustning i vården: Inplastor hjälper regionen i coronakrisen

NYHET, Bild Östergötland, Motala.

Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården. Aftonbladet skriver att masker och visir i vården är slut inom två dagar. På Inplastor i Motala jobbar man för högtryck då man kommit på en lösning på problemet.

Håkan Kindström, en av tre delägare på Inplastor, har bråda dagar efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland, efter coronavirusets framfart.

– I måndags i förra veckan fick vi ett mail med ett nödrop från Region Östergötland om att de behövde hjälp, eftersom de har stort behov av skyddsutrustning. Då gjorde jag en prototyp, med hjälp av plast , som vi tidigare hade till ett annat projekt inom vården, plus lite resår-snören som vi också hade hemma på hyllan. Så vi slöjdade med det vi hade, säger Håkan.

Vid lunchtid på tisdagen visade Håkan och företaget upp en prototyp för regionen. På torsdagen var den tredje varianten av ansiktsskyddet färdigt och just på den varianten fick de en beställning på 65 000 visir. Då var det en rak modell men sedan utvecklades ansiktsskyddet med en liten kurva nertill som gick runt hakan, detta för att skydda ansiktet på ett bättre sätt. På söndagen fick Håkan återgå till “ritbordet” för att uppdatera visiret.

-Hela idén var egentligen klar på två dagar eftersom vi hade material kvar från ett tidigare projektet i landstinget som vi hade för tre år sedan. Det enda materialet vi inte hade hemma var skumgummit, det fick vi köpa in, berättar Håkan.

Vi går vidare till en hylla som innerymmer 400-500 artiklar. Här finns bland annat gummisnoddar, fästen till nyckeringar och många andra artiklar. Mycket av det här materialet kan nu återvinnas till projektet med maskerna.

– Vi kan vara en bra samarbetspartner i det här läget. Det gäller också att få ihop något bra av de komponenter vi har hemma, så man får en fungerande produkt. Det svåra i det här fallet var att få tag på låset, som man låser snodden med bakom huvudet. Det slutade med att vi uppfinna ett eget lås. Vi gjorde då en plastskiva med ett stansat kryss i där gummisnodden fungerar som en låsning. Vi har en kille som bara kör dessa i produktionen, berättar Håkan.

Just nu har företaget kört slut på transparanta material, själva plasten,  men det väntas mer last till industrin på tisdag, nu är lastbilen fast i Tyskland. Material till 600 000 masker är på väg till Inplastor i detta skedet. Materialet till masken som Håkan visar är från en stor underleverantör till Scania som i detta nu har produktionsstopp på grund av coronaviruset. Under onsdagen väntas 65 000 lister anlända, totalt 40 pall.

Ni har kunder sedan innan och full produktion med det här nya projektet, har ni fått anställa mer i produktionen nu?

– Vi har tagit in två gubbar som vi tidigare skickat hem på grund av neddragningar. Dom är tillbaka i tjänst nu. Eftersom Region Östergötland vill ha dessa masker monterade, så har vi 8-10 man från Samhall som hjälper till med den produktionen, vilket sker just nu. Själva monteringen tar längre tid än tillverkningen. Vid den stora volymen som går ut senare erbjuds inte monteringen, utan det får regionerna själva stå för. Då blir det leverens med Ikea-style då avdelningarna själva får montera dessa, säger Håkan.

Vad är problemet nu för er?

– Materialtillgången, helt klart. Plasten är helt klart svårast att få tag på. Det finns inte hur många leverantörer som helst av den typen av plast. Plasten i sig måste också ha vettiga optiska egenskaper eftersom man måste kunna se igenom den. Det gäller dessutom att säkra upp leverenserna så snart som möjligt, berättar Håkan.

Hur ser kommande produktion ut?

– Vi siktar på att rampa upp på 3-4-5 veckor, upp till 2-3 miljoner masker i veckan. Vi har samtal med Toyota BT som har anställda över, Volvo cars har jag möte med i eftermiddag. Jag skulle behöva få besked från någon central myndighet som säger att “köp material!, vi garanterar att det går åt”, det är det vi behöver veta. Det svåra nu är om vi vågar att chansa, om det kommer att gå åt 70 ton material, det är många lastbilar, mycket pengar. Vi har kapacitet så vi skulle kunna göra något bra av det, säger han.

Håkan berättar att han själv tappat räkningen på antalet arbetstimmar. I måndags kväll åkte han själv och levererade de första tusen maskerna till regionen i Norrköping. Åttahundra lämnades direkt till distributionscentralen och övriga till regionens Innovationsgrupp. Men nu väntar ännu mer arbete, närmast möte med Volvo cars, berättar Håkan innan han springer vidare.

Text/Foto Jeppe Gustafsson

Fakta Inplastor:

-15 anställda

-Grundades i Stockholm 1957, flyttades till Motala 1965.

-Moderbolaget blev uppköpta av en fransk koncern som senare ville lägga ner företaget i Motala.

-Tre delägare köpte senare loss bolaget

-Omsättning 14-15 miljoner

-Gick vid årsskiftet ihop med företaget Plastic printing

MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. På bilden Håkan Kindström, vd.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. På bilden Håkan Kindström, vd.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. På bilden Håkan Kindström, vd.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. på bilden Håkan Kindström, vd.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. På bilden Håkan Kindström, vd.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. Joakim Lidegran, medarbetare, här vid en digelstans-maskin.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. På bilden Håkan Kindström, vd.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. Joakim Lidegran, medarbetare, här vid en digelstans-maskin.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. Joakim Lidegran, medarbetare, här vid en digelstans-maskin.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. På bilden Håkan Kindström, vd.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. På bilden Håkan Kindström, vd.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland. På bilden Håkan Kindström, vd.
Foto Jeppe Gustafsson
MOTALA 20200325 Det är akut brist på skyddsutrustning inom vården under coronaviruset. På företaget Inplastor i Motala jobbar man för högtryck efter att man kommit på en lösning att leverera ansiktsskydd till Region Östergötland.
Foto Jeppe Gustafsson
error: