Utställning Fotografiska: Lauren Greenfield/Generation Wealth

FOTOGRAFI, Bild Östergötland, Stockholm.

Det går undan i Lauren Greenfields (f.1966, Boston, USA) Generation Wealth som nu öppnar på Fotografiska Stockholm. Full fart och fläkt. Men är det en Stairway to Heaven eller a High Way to Hell du ser?

Lauren Greenfield har under lång tid följt ett antal ytterst rika människor från olika kontinenter med en extrem livstil, för att väcka frågor kring vår besatthet av rikedom och konsumtionshets. Här körs det på med gasen i botten, vare sig det gäller att hänga med en ung Kim Kardashian på skolfest, ratta ofattbart lyxiga yachter och privatjets eller möta ägaren av världens längsta limousine med egen helikopterplatta. Här byggs lika idogt som besatt på slottskopior, statusen, den egna kroppen, barnens utseende eller karriären…

Herregud, vad håller de på med dessa människor som har allt – men ändå alltid vill ha mer och aldrig verkar nöjda?! När någon drar något så långt att du häpnar, finns direkt en chans att få syn på något som även handlar om dig själv, för varje utrop över “den andre”, öppnas en dörr in till dig själv. Kika gärna in där, bland dina inre skrymslen och vrår. Dessa, alltför ofta okända platser, som både världen och du skulle må mycket bättre av ifall du har modet att börja utforska dem. Varför går vi egentligen med på denna så icke hållbara världsordning?

– I en lika delar fascinerande som chockerande resa får vi blicka in i Lauren Greenfields dokumentation över samhällets kollektiva besatthet av rikedom och materiellt överflöd. Vi som mottagare av Greenfields unika arbete kan välja att se det som en excess utövad av en liten procent av världens befolkning, en värld fjärran från vår egen vardag, eller så kan vi välja att se det som historien den om vår unisona strävan där enough is not enough, säger Lisa Hyden, Exhibition Manager Fotografiska International. 

Utställningen är producerad av, och hade premiär på, Annenberg Space for Photography.

Utställningen pågår 20 mars–17 maj 2020 Fotografiska Stockholm.

Foto Lauren Greenfield
error: