Värsta varselvågen i Sverige sedan finanskrisen 2008

NYHET, Bild Östergötland

Arbetsförmedlings siffror visar att coronavirusets framfart har lett till den största varselvågen i Sverige sedan 2008, det rapporterar Sveriges Radio.

  • Under hela mars 2019 var de totala varslen 3 292. 4 669 varsel rapporterades till Arbetsförmedlingen mellan 1-15 mars 2020.
  • Personliga och kulturella tjänster samt inom hotell- och restaurangnäringen står för den största ökningen.
  • – Regeringens krispaket syftar till att arbetsgivarna inte ska behöva säga upp sina anställda. Vår bedömning är att det kommer att dämpa effekterna och alla varsel leder inte till uppsägningar och arbetslöshet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Under måndagen meddelade färjerederiet Stena Line att de varslar 950 medarbetare på sjö- och landsidan om uppsägning, som en direkt följd av den påverkan coronaviruset har på passagerarverksamheten.

VARBERG 20100707 Stena Lines båt “Stena Nautica”
Foto Jeppe Gustafsson
GÖTEBORG 2014-08-14 Stena Lines färja “Stena Danica” på väg in i Göteborg under Älvsborgsbron.
Foto Jeppe Gustafsson
GÖTEBORG 20190626 Drönarbild över Göteborgs hamn och Stena Lines färja M/S Stena Scandinavica och tv Älvsnabben. M/S Stena Scandinavica är ett av Stena Lines fartyg på rutten Göteborg–Kiel. Fartyget hette tidigare M/S Stena Britannica och gick på rutten Hoek van Holland–Harwich.
Foto Jeppe Gustafsson
error: