De hedras med årets Honoris Causa-medaljer

NYHET, Bild Östergötland, Norrköping.

Konstsamlaren Mikael Ståhl och författaren Emelie Schepp kommer att tilldelas Norrköpings hedersmedalj Honoris Causa – S:t Olofsmedaljen. Det har kommunstyrelsen i Norrköping beslutat.

Emelie Schepp får utmärkelsen med följande motivering:Emelie Schepphar genom sina kriminalromaner om den komplexa åklagaren Jana Berzelius förmedlat lika kärleksfulla som rysliga beskrivningar av Norrköpings stadsmiljöer ut till miljontals spänningstörstande läsare världen över.

MOTALA 20160526 Kriminalförfattaren Emelie Schepp från Motala.
Foto Jeppe Gustafsson

Debutboken Märkta för livet gavs ut på eget förlag 2013, och gjorde med sina 40 000 egenhändigt sålda exemplar Emelie Schepp till Sveriges främsta egenutgivare. Därefter har hon släppt flera böcker i samma deckarserie med Norrköping som återkommande arena för nagelbitande mordfall och intriger.

Industrilandskapet, Knäppingsborg och Motala Ström är viktiga platser för böckernas innehåll, och sedan sommaren 2019 arrangeras guidade deckarvandringar i Norrköpings innerstad där besökarna får uppleva bostäder, byggnader och platser där böckernas händelser utspelar sig.

MOTALA 20160526 Kriminalförfattaren Emelie Schepp från Motala.
Foto Jeppe Gustafsson

I Sverige har Emelie Schepp utsetts till Årets Deckarförfattare 2016, 2017 och 2018 vid deckarfestivalen Crimetime Gotland, och sammanlagts har hennes böcker getts ut i ett 30-tal länder och sålts i över 1,5 miljoner exemplar. Därigenom har Emelie Schepp på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att sätta Norrköping på den både nationella och internationella kartan”.

Mikael Ståhl får utmärkelsen med följande motivering: ”Mikael Ståhl har som företagare och konstsamlare bidragit till att framgångsrikt utveckla staden Norrköping och genom egna initiativ ge dess kulturliv särskild glans och värde. 

Skolad i familjeföretaget Henry Ståhls AB är Mikael Ståhl välkänd för sin verksamhet i fastighetsbranschen. Hans konstintresse grundlades redan i tidiga år genom konstresor med familjen, och under början av åttiotalet började han införskaffa verk som med tiden växt till en privat samling av yttersta kvalitet där den samtida konsten står i fokus. 

Med tiden har Mikael Ståhl också kommit att i allt högre grad dela sitt konstintresse med Norrköpings invånare. År 2012 lånade han ut ett flertal verk till utställningen Konsten att samla på Norrköpings konstmuseum, och år 2013 donerade han tillsammans med sina systrar skulpturen Eget hem till Norrköpings kommun. 

Våren 2019 öppnar Mikael Ståhl en egen konsthall i Nyborgs Yllefabriks gamla lokaler längst Motala Ström, där en större del av hans privata konstsamling kommer att ställas ut för allmänheten. Redan innan dess öppning har utställningen gett eko långt utanför stadens gränser, och utgör på så vis ytterligare ett bevis för Mikael Ståhls värdefulla bidrag till Norrköpings anseende i kulturvärlden”.

Utmärkelserna delas ut lördag 16 maj på Louis de Geer Konsert och Kongress. Samtidigt delar Norrköpings kommun också ut årets S:t Olofsmedaljer till medarbetare som varit anställda i 25 år och till förtroendevalda som varit aktiva norrköpingspolitiker i 20 år. Det skriver Norrköpings kommun i ett pressmeddelande.

error: