Östgötarna dricker mest smuggelsprit i landet

NYHET, Bild Östergötland, Linköping.

En ny studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har publicerats. Där har man jämfört köp av smugglad alkohol mellan 2009-2018, det rapporterar Öst media. Totalt har antal köp minskat i landet men den köpta mängden var större i Östergötland, den var fem gånger större i länet jämfört med Västernorrland, som hade lägst mängd.

Utredaren och författaren till rapporten, Björn Trolldal, säger att smugglingen under decenniet varit hög. Nu säger han att det inte är så idag.

Vid årsskiftet publicerades en ny studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) där man jämfört köp av smugglad alkohol mellan 2009 och 2018. Resultatet är att dessa köp minskat i Sverige. Under decenniet är det östgötarna som köpt mest smugglad alkohol i hela landet. I genomsnitt har varje invånare köpt 0,84 liter smugglad alkohol – mätt i ren alkohol – per år under perioden 2009–2018. Mängden köpt smuggelalkohol var fem gånger större i Östergötland jämfört med Västernorrland, som hade lägst mängd. 

Björn Trolldal, utredare på CAN och författare till rapporten, bekräftar att smugglingen har varit hög i Östergötland under decenniet, men understryker att så inte är fallet i dag eftersom det skett kraftiga insatser mot den typ av insatser.

Se hela rapporten HÄR!

LINKÖPING 2014 Polisens beslag av smuggelsprit (öl, vin och sprit från alkoholbussar). Foto Jeppe Gustafsson
LINKÖPING 2014-01-21 Polisen gjorde ett stort smuggeltillslag mot två bussar på väg, från Skåne, till Östergötland. All alkohol, bla ölflak, plockades ur bussarna vid polisens lokaler. Foto Jeppe Gustafsson
error: